Objavljeno: 07/03/2022 Objavio: admin omentari: 0

Mnogo je danas kreativaca koji svoje ideje realizuju u gotove proizvode, tako je i sa idejama Melise Pružan. Melisa Pružan  je profesor matematike i informatike. Zaposlena u Katoličkom školskom centru u Travniku na mjestu nastavnika matematike i informatike. U sretnom braku i majka dvoje djece. Bavi se svime onim gdje može da iskaže svoju kreativnost, pa se kod Melise u ponudi mogu naći torte sa figuricama od fondana, kreacije s polimernom glinom. 

Kad je riječ o polimernoj glini Melisa izrađuje gotove proizvode od nje, ali i ukrašava druge predmete njom – šolje, okvire za slike, drvene pločice za vrata, nakit broševe…

Zašto ste se odlučili za kreativni rad i kako je ukratko izgledao Vaš razvojni put?

Nisam osoba koja voli monotonost i jednaku svakodnevnicu. Svakodnevno istražujem nešto novo i neobično. Svako slobodno vrijeme sam provodila istražujući i učeći nešto novo što bi mogla sama da napravim, ovaj put je to bila polimerna glina. S njom mašta i kreativnost nema granica, svaki dan stvaram neki novi  unikatni predmet koji će nekoga obradovati.  Budući da se zadnje dvije godine dosta briga i strahova uselilo u naše svakodnevnice. Kreativnost je najbolji lijek za sve.

”Logika će vas odvesti od A do B. Mašta će vas odvesti gdje god to poželite.”  Albert Einstein

Jeste li u momentu kada ste krenuli s ovim poslom imali ideju da ćete postići uspjeh kojim se danas možete pohvaliti?

Svaki posao koji volim da radim, ne želim da bude površan, volim da posvetim vrijeme i da to bude kvalitetno.  Željna sam novih znanja , želim stalno nešto novo stvarati, praviti, kreirati. Smatram da uspjeh još uvijek nije postignut i da uvijek može još bolje. Težim ka tome.

Melisa za svoje proizvode kaže da su prepoznatljivi po šarenilu, unikatnosti i puni ljubavi. Ističe kako su u njenom srcu posebno mjesto zauzeli broševi jer radeći njih kreativnost nema granica. Za sve proizode koji izlaze iz Melisine radionice možemo reći da imaju zajedničke crtice ato su unikatnost, kvalitet i rad u koji je uloženo mnogo ljubavi.  

Najveća inspiracija ove kreativke je činiti ljude sretnima i uljepšati im dan. Nema veće nagrade niti uspjeha kaže ona, nego vidjeti sretna lica kada vide gotov rad koji su poručili. Još uvijek sve ono što radi završi kod prijatelja i poznanika. Uglavnom oni požele, ona realizira.

Za neku skoru budućnost ima skroman plan. Iako je već jako kreativna i uspješna u tom polju ona planira svoju kreativnost još proširiti i ponuditi mnogo noviteta svojim sadašnjim ali i budućim kupcima

Možete li nam ukratko opisati ono što osjećate u momentima dok pravite Vaše radove?

Uh u toku izrade bilo kojeg mog prozvoda, razmjenjuju se razna osjećanja. Prvo sreća da su izabrali da baš ja to pravim, pa uzbuđenje pri radu, nakon toga strah i panika da li ću ostvariti njihove želje,i na kraju ponos i uspjeh.

Poruka za sve osobe koje se bave ručnim radom?

Da bi uspješno radili bilo koji posao , moramo taj posao voljeti. Kada se potpuno damo u izradu nečega onda je to kvalitetno, unikatno i puno ljubavi. Unikatni i personalizirani pokloni su najbolji pokloni, onaj tko dobije takav poklon zna da ste mu jako bitni i vrijedni.

Melisine radove možete pogledati na facebooku na stranici Torte i dekoracije M.

Leave a Comment