Objavljeno: 15/11/2021 Objavio: admin omentari: 0

Hladni porculan je veoma popularna masa koju je lako napraviti kod kuće, a od njega se mogu napraviti razni predmeti ukoliko ste vješti. Hladni porcelan možete kupiti i u svim bolje opremljenim prodavnicama hobi materijala, a možete ga pokušati i sami napraviti. Iako izvorno, hladni porcelan je u bjeloj boji, nemojte da vas to obeshrabri, jer u njega možete dodati razne boje (akrilne) i mješanjem dobiti sve nijanse koje želite. Predmeti izrađeni od hladnog porcelana se suše na vazduhu, a konačan predmet je potrebno zaštiti akrilnim lakom.

Hatidža Đulan-Poparić (31) iz Zenice, koja aktivno stoji iza stranice “Ruže od hladnog porcelana Iluna Rosa” i profila  Iluna Rosa, bavi se izradom predmeta od hladnog porculana. U ponudi osim ruže u zvonu ima i velika i mala zvona sa više ruža, bukete u porcelanskim i staklenim niskim vaznama, bukete u visokim vaznama, bidermajere, kičenice sa ružicama od porcelana, ikebane, flowerboxove, aramžmane za vjenčanja.

Hatidža je svoju priču odlučila podijeliti s nama. Priča je jako lijepa i inspirativna.

“Ja se zovem Hatidža Đulan-Poparić. Imam 31 godinu iz Zenice sam. Udata, majka dva dječaka. Od malena sam voljela ručne radove tako da sam završila tekstilnu školu, sanjajući da cu jednnog dana postati modni kreator. Poslije rođenja prvog djeteta prestala sam raditi krojačke poslove i to mi je jako nedostajalo.

Bila sam u potrazi za novim hobijem, tako da sam tragajući sasvim slučajno otkrila recept za hladni porcelan. Naravno toliko sam se zaljubila u to da sam sutradan isprobala i sama ga napraviti. Od prve smjese i samog početka ja nisam prestala, jednostavno imala sam toliko toga na umu i toliko novih ideja da bih u noći do kasno sama ostajala izrađivati nove cvjetiće. Na moju sreću, nakon samog početka bio je praznik i ja sam sve svoje radove rasprodala, neki su čak i u Austriju otputovali. To mi je bio vjetar u leđa i već tada sam imala velike snove svom malom hobiju sada vec porodičnom biznisu.

Muž je na pocetku to gledao kao gubljenje vremena i trošenje novca uzalud. Ali ja nisam htjela odustati! Već nedugo od početka počele su intenzivnije narudžbe, tako da se i muž uključio u proizvodnju.

Početak kao i svaki bio je naporan i iscrpljujući, ali se isplatio. Ubrzo smo postali prepoznatljivi po našim porcelanskim ružama jer smo među prvima to  donijeli u BiH.

Napravili smo brend “Iluna Rosa”. Brend ima simboličan naziv za nas, zbog toga što u prevodu znači “Mjesečeva Ruža”. Naše ruže inače nastaju noću zbog svih obaveza ne stignemo po danu raditi. Naša inspiracija su naši kupci.

Svaki rad je unikat, nemoguće je napraviti dva ista. Svaka latica je ručno pravljena bez kalupa tako da daje buketu taj prirodan izgled.

Krenuli smo sa izradom jedne vrste buketa u pletenoj korpici, danas imamo u ponudi preko 10 načina aranžmana. Trenutno najtraženiji proizvod nam je ruža u staklenom zvonu kao iz filma “Ljepotica i Zvijer”. Ja sam osoba koja voli izazove tako da uživam u neobičnim narudžbama i željama kupaca. U ponudi osim ruže u zvonu imamo i velika i mala zvona sa više ruža, bukete u porcelanskim i staklenim niskim vaznama, bukete u visokim vaznama, bidermajere, kičenice sa ružicama od porcelana, ikebane, flowerboxove, aramžmane za vjenčanja.

Za jednu narudžbu je potrebno oko 2 dana izrade tj. ako je u pitanju jedan buket ili zvono. Proces izrade smjese same traje oko sat vremena, a izrada jednog buketa oko 8 h s tim da se ruže gotove suše na sobnoj temperature 24h pa tek onda sastavljaju u vaznu.

Svaki novi proizvod nastaje spontano ili idejama naših kupaca. Naravno kao i svaki kreativac tako i ja maštam o svom gift shopu. Moja velika pomoć i oslonac mi je moj muž. Nadam se da naši kupci primjete koliko truda i ljubavi ulažemo u naše ruže. Iza nas je dosta “projekata” hajde tako da kažemo. Od same pojave na TV-u i predstavljanja našeg biznisa široj masi ljudi, do ukrašavanja našeg zeničkog Muftijstva sa predivnim ikebanama na što sam jako ponosna.

Moja poruka svim kreativcima je, da ne odustaju od svog zacrtanog cilja ma koliko im se u tom trenu činilo nemoguće. Poseban je osjećaj biti dio nečijeg razloga za smjeh, suze radosnice.

Najviše me dirnu narudžbe kada ljudi iz drugih država naruče buket u BiH za svoju majku ili nekog bližnjega. To su posebni buketi i posebne emocije”.

Svi oni koji se žele osjećati posebno na dan svog vjenčanja ili žele unikatan poklon koji je dugotrajan, možete ih pronći na stranici Ruže od hladnog porcelana Iluna Rosa, na facebook profilu Iluna Rosa ili na Instagramu @world_of_porcelain.

Leave a Comment