Objavljeno: 16/01/2023 Objavio: admin omentari: 0

Edita Ahmečanović nam dolazi iz jednog malog, ali lijepog gradića Olova. Završila je tekstilnu školu i dugo godina je radila u različitim fabrikama tekstila. Edita je samohrana majka jednog već velikog dječaka srednjoškolca. Danas je Edita nezaposlena, ali ne i besposlena. Edita je jedna jako kreativna žena koja je svoju kreativnost odlučila pokazati izradom unikatne odjeće za bebe i manju djecu.
Kod Edite u asortimanu možemo pronaći raznorazne haljinice,kaputići za djevojčice, dukserice za dječake i djevojčice, pape koje više podsjećaju na cipelice, kape,šešire. Također pravi igračke amigurumi tehnikom heklanja – mede, zeke, razne lutke, pačiće i mnoge druge igračke raznih oblika, boja.
Za uplovljavanje u kreativni svijet Edita se odlučila u vrijeme kad je ostala bez posla. Gubitkom posla desio joj se višak vremena, a manjak financijskih sredstava tako je Edita spojila ugodno s korisnim. Našla je način da ispuni sve to slobodno vrijeme, a pri tome i zaradi. Heklati je znala još od svog djetinjstva. Heklala je stolnjake salvetice i slične stvari. Iako je znala heklati ovo što danas izrađuje za nju je tad bila nepoznanica. Pretraživala je po internetu slike, šeme na you tube je gledala video snimke koje su je oduševile i odlučila je da i ona proba.
U to vrijeme kad je tek počinjala da radi njena sestrična je baš bila dobila bebu te se Edita odlučila da sa svojim prvim radovima obraduje baš to maleno biće koje je tek došlo u njihovu familiju. Kad je Editine radove vidjela njena sestrična, rekla je “pa ovo bi se moglo i prodavat” i tako je sve počelo.
Edita je tad počela sve više i više da istražuje i sve što je vidjela htjela je probati sama da napravi. Napravila je svoju Facebook stranicu i počela objavljivati svoju tad šivenu odjeću. Nedugo zatim pronašla ju je jedna gospođa koja joj je sad dobra prijateljica. Počela naručivati haljine od mene, a ona inače ima trgovinu u Bihaću. U početku je gospođa od Edite naručivala samo haljinice, a vremenom kako se Edita usavršavala i širila svoj asortiman gospođa bi poručivala i ostale stvari.
Tad u to vrijeme drugih kupaca nije bilo. Ponekad bi neko od poznanika naručio nešto za svoju djecu kao vid podrške našoj Editi.
Danas su njena najveća inspiracija nove narudžbe, ne samo zbog financija, već zato toga što tada zna da se njen rad nekome sviđa. Najljepši osjećaj joj je kad joj se po zaprimanju narudžbe jave sa oduševljenjem i riječima da je rad koji su dobili mnogo ljepši uživo nego preko slike.

Po čemu je Vaš brend prepoznatljiv i koje proizvode naši čitaoci mogu naći u vašoj ponudi?
Pa ne bih mogla reći da imam brend, da sam prepoznatljiva po nečemu, ili bar ja ne znam da jesam, ali ono što znam je da nikad, ali baš nikad još nisam dobila lošu povratnu informaciju. Ja sam još uvijek ipak “nova” u svemu ovome i “mlada” da bi me ljudi prepoznali, tj. moj rad, ali imam nade da će vremenom i to doći

Kada biste proizvode koje imate u ponudi trebali da predstavite u kratkim crtama, šta biste o njima rekli?
Idealni za svako dijete, šta god da izaberete nećete pogriješiti. O našoj kvaliteti, ljepoti, detaljima i pažnji pri izradi govore drugi

Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave,?
Prvo, naravno dogovorim narudžbu; artikal, veličinu ukoliko se radi o odjevnom predmetu, boji. Zatim se bacam na posao i radim dok ne završim. Za sebe skoro da i nemam vremena. Kad završim uvijek prvo pošaljem sliku kupcu, ukoliko nečim nije zadovoljan da to promijenimo. Potom spakujem i pošaljem brzom bh poštom

Šta očekujete da ćete postići na poslovnom planu u narednih godinu dana?
Pa ne očekujem ništa posebno, jednostavno radim pa kako i dokle mogu

Imate li posebne uspjehe u radu do sada koje biste mogli podijeliti sa našim čitaocima?
Da,imam,baš nešto posebno se desilo kad sam prije neka 2 mjeseca prvi put izbacila slike hidžab lutkica. To je postiglo toliki uspjeh kao ništa što sam do sad uradila i još uvijek, hvala Bogu traje

Možete li nam ukratko opisati ono što osjećate u momentima dok pravite Vaše radove?
Pa znate kako, ručni rad rad za mene, a kako sam čula i od drugih je nešto smirujuće. Pri tom razmišljam o svemu, a istovremeno ni o čemu. Kao i svaki posao, ako čovjek želi da uživa u njemu mora ga voljeti, a ja ga zasigurno volim. Heklanje je moja ljubav još od djetinjstva

“Ono što bih ja mogla reći svima, ne samo onima koji se bave ručnim radom je da bi se svi trebali više podržavati. Ručni rad je nešto vrijedno, nešto u što onaj ko ga radi daje dio sebe, zato taj rad treba cijeniti. Zar je bolja neka plastična igračka koju će dijete razbiti za 2 dana, ili će se povrijediti na nju od neke igračke u kojoj nema opasnosti za dijete, ne može se tako lako raščupati, nebitno da li je to igračka koju sam ja napravila,ili neko drugi. Mi često saplićemo jedni druge umjesto da se pomžemo. zaključila je na kraju razgovora ova kreativka iz Olova, a njene radove možete pogledati na njenoj Facebook stranici te Instagram profilu.

Leave a Comment