Objavljeno: 20/05/2022 Objavio: admin omentari: 0

Zakira Kustura udata je i majka dvoje djece školskog uzrasta. Po zanimanju je profesorica engleskog jezika i književnosti, trenutno nezaposlena. Bavi se izradom prirodne kozmetike, tačnije proizvoda za njegu lica na potpuno prirodnoj bazi.
“Ja sam uvijek voljela sve što je povezano sa kreativnošću, od crtanja, pravljenja raznih ukrasa, uređivanja enterijera pa evo sve do izrade kozmetike. Međutim, za izradu prirodne kozmetike sam se odlučila prije svega iz lične potrebe. Naime, zadnjih nekoliko godina moja koža je postala osjetljiva i zahtjevna, iako ja to nisam baš puno primjećivala, koristila sam standardne proizvode za njegu sve do momenta kada sam vidjela da mi baš i ne odgovaraju i onda sam postala malo opterećena time da nađem konkretno kremu za lice koja će riješiti sve moje probleme. Isprobala sam sve, od jeftinijih do skupljih krema, posjećivala dermatologe, međutim nisam baš naišla na dobar rezultat I rješenje koje je meni trebalo. Onda sam naravno ostala iznenađena, ali I razočarana činjenicom da u današnje vrijeme, kada je medicina toliko razvijena, nisam našla proizvod koji bi meni odgovarao. Razočarana sam bila prvenstveno zbog toga što se opis proizvoda pokazao netačnim. Poslije sam naravno, dugo razmišljala o tome I došla sam na ideju da probam sama sebi pomoći”, objašnjava na samom početku razgovora Zakira.

Kako je u kući uvijek imala neka prirodna ulja krenula je sa raznim mješavinama koje je nanosila na lice i vidjela sam da joj odgovaraju. Počela je malo više istraživati o biljkama, biljnim preparatima i njihovoj djelotvornosti, te načinu na koji bih mogla to iskoristiti za njegu lica. To njeno istraživanje je trajalo mjesecima i kroz sve to, ali i kroz razgovor sa drugim ljudima, shvatila je da se mnogi susreću sa nekom vrstom dermatoze i da im komercijalne kreme ne pomažu. To je bila prekretnica u donošenju odluke da započne da pravi kozmetiku koja je potpuno prirodnog sastava i koja će pomoći i njoj i drugima.

U početku svog rada nije razmišljala o nekom velikom uspjehu, veći cilj joj je bio pomoči drugim ljudima i ponuditi im proizvode koji će im olakšati i možda riješiti neke njihove dugotrajne probleme. Danas nakon određenog vremena rada njen brend “PRIRODNA KOZMETIKA ZAHA” je prepoznatljiv je po tome što isključivo koristi najkvalitetnije prirodne sastojke i trudi se da budu uglavnom porijeklom iz naše prelijepe domovine. Također, brend ZAHA je prepoznatljiv i po tome što se kreme proizvode ručno i u manjim količinama da bi se zadržao kvalitetu.
Kad govorimo o asortimanu proizvoda trenutni asortiman “Prirodne kozmetike ZAHA” sadrži razne kreme i serume za lice. Namijenjeni su za stariju i za mlađu populaciju.

Zakirina najveća inspiracija su sreća i zadovoljstvo kupaca. Pozitivne reakcije ali i eventualne negativne kritike , dodatno ju motivišu za dalji rad. Uvijek se trudi da osmisli što bolje formule za kreme koje će odgovarati svim prvenstveno njenim kriterijima. Svaki proizvod prije slanja u prodaju Zakira lično testira i tek kad ona bude zadovoljna onda pušta u prodaju.

Kada biste proizvode koje imate u ponudi trebali da predstavite u kratkim crtama, šta biste o njima rekli?
To su proizvodi na potpuno prirodnoj bazi, sa rokom trajanja 3-4 mjeseca, sastoje se od pčelinjeg voska, shea maslaca, visokokvalitetnih biljnih i eteričnih ulja i vitamina. Predivne su teksture, predivnog mirisa i za razne tipove kože kao i za razna dermatološka stanja.

Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave,?
Kreme izrađujem uglavnom po narudžbi, mada uvijek imam i nekih gotovih proizvoda, otprilike onih koji kupci najčešće traže.

U narednom period u planu joj je proširiti asortiman proizvoda, a nada se da će kozmetika “ZAHA” pronaći put do što više zadovoljnih kupaca.

Kao svoj poseban uspjeh izdvojila je kremu za akne i serum za crvenilo na licu koji su najtraženiji, a koji su se pokazali itekako djelotvorni.
Možete li nam ukratko opisati ono što osjećate u momentima dok pravite Vaše radove?
Sam proces izrade krema za mene predstavlja jedan vid relaksacije i putovanje u neku sasvim drugu dimenziju. Biranje sastojaka i osmišljavanje formula dodatno razvija moju kreativnost, a kombinacije su skoro pa neograničene. U tom momentu razmišljam o tome kako nam priroda zaista nudi rješenje za skoro sve naše probleme i nadam se da će to i drugi shvatiti i prepoznati kroz moje proizvode. Uživam u svim tim predivnim mirisima biljnih i eteričnih ulja i trudim se zaista da svu tu ljepotu, snagu i djelotvornost bilja prenesem na svoje kreme, odnosno da napravim najbolje što mogu kako bi se zadržala autentičnost sastojaka.Sama činjenica da moje kreme mogu pomoći nekome ili otkloniti neku smetnju, čini me neopisivo sretnom. To mi je ujedno i poticaj za nove ideje i formule, jer sreća je zaista u malim stvarima.

Poruka za sve osobe koje se bave ručnim radom?
Svi koji se bave ručnim radom znaju da je to jedno posebno umijeće i trebaju ustrajati u tome. Trebaju izraziti svoju kreativnost i dopustiti i drugima da je vide, iako se ponekada može činiti da je teško. A ako nešto volite, onda nećete baš tako lahko odustati od toga. Slušajte sebe I svoje srce.

Na Facebook profilu “Prirodna kozmetika ZAHA” možete pogledati cijeli asortiman proizvoda, o svakom od njih sve informacije.

Leave a Comment