Objavljeno: 27/04/2023 Objavio: admin omentari: 0

Za svoj rad kaže da je prepoznatljiv po tome što u radu voli da eksperimentiše s raznim tehnikama, koristi življe boje, te tako gradi vlastiti identitet na polju kreativnog rada. Također istakla je da voli da koristi citate iz djela svjetske književnosti, kao i likove te tako dodatno oplemeni svoje radove.

Najveća inspiracija u radu su joj  definitivno djeca, a ona se zove Dijana Novković Pećanac, ima 39 godina i dolazi nam iz Drvara. Po zanimanju je profesor filozofije i sociologije t trenutno je zaposlena u Srednjoj školi Drvar u Drvaru. Sebe opisuje kao otvorenu, komunikativnu i energičnu osobu. Zbog njene izuzetne želje da mlađim naraštajima poboljša uslove za život i rad izuzetno je društveno aktivna.

Dijana se bavila raznim vrstama kreativnog rada. Od slikarstva, pravljenja torti, izradom dekoracija od fondana, oslikavanje keramičkog posuđa bojama za keramiku, pa do ukrašavanja šolja 3D motivima izrađenim od polimerne gline.

Za kreativnost Dijana ističe kako je ona u njenim genima. Naime talenat za slikarstvo je naslijedila od njenog oca. On ju je vrlo malu jako često uključivao u svoj kreativni rad. Još kao učenik osnovne škole crtala je stripove za školske novine, a u srednjoj školi već  je počela sa izlaganjem svojih radova i organizovanjem izložbi. Za vrijeme studiranja zbog manjka slobodnog vremena svoj kreativni rad je na neki način zapostavila, te je u tom periodu slikala samo za sebe i svoju dušu.

“Malo ozbiljnije sam počela da se vraćam na polje kreativnosti kada sam postala mama. Počela da eksperimentišem sa izradom torti i slastica, te izradom dekoracija od fondana. Na tom polju sam bila prilično uspješna i nekoliko godina sam se uspješno bavila tim poslom. Problem je nastao prošle godine kada sam dobila dijagnozu da bolujem od karcinom dojke. Uslijedila je radikalna operacije i niz ciklusa jako teških hemoterapija, koje su uzele danak. Više nisam u mogućnosti da se bavim izradom torti, zbog ograničenog opsega pokreta desne ruke i nemogućnosti obavljanja fizički zahtjevnog posla. S obzirom da mi kreativni rad služi i kao vid terapije, odlučila sam da se okušam u dekorisanju keramičkog posuđa polimernom glinom, jer već posjedujem alat za modeliranje i to se pokazalo kao uspješan pothvat”, ispričala nam je o svojim kreativnim poduhvatima Dijana.  

Asortiman proizvoda kod Dijane čine: šolje, čajnici, keramičko posuđe, kao i pribor za jelo ukrašen polimernom glinom, i sve navedeno sa motivima oslikanim bojama za keramiku.

Najdraži radovi su joj radovi koje radi za one najmlađe, a svoje proizvode opisuje kao proizvode koji su rađeni sa svrhom da usreće druge.

Kad je riječ o tome što Dijana planira dalje na svom poslovno kreativnom planu istakla je da će početi sa izradom nakita čime će proširiti asortiman njenih proizvoda, a samim tim i doći do većeg broja kupaca.

Svima onima koji se bave ručnim radom Dijana je poručila da rade dok uživaju u tome. Kada osjetite napor da stanu i odmore jer na silu ništa dobro ne može da se napravi, i ono najvažnije što je poručila je to da sam kreativac treba da cijeni svoj rad kako bi ga i drugi cijenili.

Jeste li u momentu kada ste krenuli sa ovim poslom imali ideju da ćete postići uspjeh kojim se danas možete pohvaliti?
Definitivno nisam očekivala da ću ostvariti bilo kakav uspjeh. Kao što sam rekla već, sve je počelo kao radna terapija jer je jako bitno sačuvati pozitivnu energiju i biti psihički stabilan u trenucima kada vodite tako veliku životnu bitku. U tome mi je, uz porodicu i prijatelje, jako pomogao kreativni rad.

Ukratko, možete li nam objasniti Vaš način rada, od narudžbe do dostave?
Kada primim narudžbu, jako mi je bitno prvo da stvorim viziju i skicu. Posvetim pažnju izradi detalja i ako dobijem dovoljno slobode i povjerenja od mušterija, biram sama odgovarajuću šolju, za koju smatram da će se najbolje uklopiti u željeni dizajn. Kada završim izradu motiva, počinje sušenje u rerni, hlađenje, ljepljenje, pa tek onda pakovanje. Za dostavu se dogovaram s kupcem – lično ili putem brze pošte.

Imate li posebne uspjehe u radu do sada koje biste podjelili sa našim čitaocima?
Pa smatram da je svaki iskreni osmjeh koji dobijete od zadovoljnih mušterija već veliki uspjeh. Čini mi se da živimo u vremenu kada polako zaboravljamo da se smijemo, da zastanemo i uživamo u sitnicama, u dobroj šoljici kafe sa dragim osobama.

“Dok izrađujem svoje radove osjećam samo mir. Za mene je kreativni rad kao neka vrsta meditacije”, kazala je na kraju razgovora Dijana, a njene radove možete pogledati na Facebook stranici te Instagram profilu.

Leave a Comment