Objavljeno: 08/01/2024 Objavio: admin omentari: 0

Savka Tomović dolazi nam iz mjesta Koštunići u Srbiju, Ona ima 48 godina, a po zanimanju je ekonomista. Za sebe kaže da je u duši ustvari veliki umjetnik. Nekad je radila za Saveznu direkciju “Jugoimport”-SDPR I “UNIVERZAL BANKA “A.D ,Beograd, a trenutno radi u jednoj firmi kao menadžer prodaje. Ona za sebe također kaže da je veoma emotivna osoba po prirodi, osoba je koja ne voli da se nameće ili da bude u centru pažnje. Veoma voli da provodi vrijeme s ljudima koje krase osobine poput duhovitosti, pozitivne, koji su kreativni I prizemni.

Kad govorimo o kreativnom radu Savka svoju umjetničku crtu ispoljava baveći se ručnim oslikavanjem predmeta od stakla.

Asortiman njenih proizvoda je šarolik tako da svako može pronaći nešto za sebe, al i za poklon dragim osobama. Za proizvode koje oslikava Savka ističe kako ih krase osobine poput raznolikosti, jednostavnosti i originalnosti.

Zašto ste se odlučili za kreativni rad i kako je ukratko izgledao Vaš razvojni put?
Znate kako ja mislim da se nisam odlučila za kreativni rad, već da sam rođena sa tom kreativnošću. Kao dete volela sam puno da crtam i pišem, i kao osnovac i kao srednjoškolac. Pošto sam radila na odgovornim i teškim radnim mestima osetila sam još veću potrebu za kreativnošću. Želela sam da stvorim nešto svoje. Nabavila sam boje, kontur paste, četkice i krenula da vežbam na starim teglama, rasparnim čašama. Svidelo mi se, uživala sam u stvaranju.

Jeste li u momentu kada ste krenuli s ovim poslom imali ideju da ćete postići uspjeh kojim se danas možete pohvaliti?
Ja sam imala želju za kreativnim stvaralaštvom. Kada sam oslikavala prve predmete od stakla ja sam samo razmišljala šta je sledeće što ću oslikati. I u tim trenucima nizale su mi se ideje za novim motivima, bojama..Moj uspeh je pre svega bio što sam ja uživala u onom što radim.

Po čemu je Vaš brend prepoznatljiv i koje proizvode naši čitaoci mogu naći u vašoj ponudi?
Moji ručno oslikani predmeti od stakla su prepoznatljivi po načinu oslikavanja, motivima, bojama. Oslikavam čaše za vino, čaše za sok, vodu, staklene činije, posude za grickalice, flaše cokanje i čašice za rakiju, staklene tanjire, vaze za sveče, šolje za kafu, čaj, razne dekorativne staklene posude, tegle..

Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave,?
Prvo je odabir predmeta od stakla, zatim odabir motiva za određeni predmet, priprema predmeta za oslikavanje, postavljanje motiva na predmet, oslikavanje ivica kontur pastom sušenje, pa zatim oslikavanje unutrašnjosti i sušenje 48 sati.
Šta je Vaša najveća inspiracija u radu uopćeno i kako se pripremate za nove kolekcije? Inspiraciju nalazim svuda oko sebe u šetnjama u prirodi, putovanjima, čitanju, zanimljivim radnjama, kreativnim ljudima, a onda me obuzme motivacija i nosi. Stalno sam u potrazi za novim staklenim predmetima, motivima, bojama.

Šta očekujete da ćete postići na poslovnom planu u narednih godinu dana?
Želja mi je da proširim asortiman proizvoda, a u budućnosti otvorim svoj atelje..

Imate li posebne uspjehe u radu do sada koje biste mogli podijeliti sa našim čitaocima?
Po prirodi sam skromna osoba, ne volim da se hvalim. Najveći mi je uspeh kada su ljudi zadovoljni predmetom koji su naručili i kada mi napišu reći zahvalnosti.

Možete li nam ukratko opisati ono što osjećate u momentima dok pravite Vaše radove
Veoma je teško opisati taj osećaj dok oslikavam. Kada krenem uključim muziku, obično to bude Vitni Hjuston. Isključim se iz svakodnevnice i kreće moja “bajka”.

“Poštujte to što stvarate u šta ste satkali svoju dušu i budite solidarni sa drugim ljudima koji nešto stvaraju”, poručila je Savka na samom kraju našeg razgovora, a njene radove možete pogledati na njenoj Facebook stranici te Instagram profilu.