Objavljeno: 23/06/2022 Objavio: admin omentari: 0

Pirografija je jedan od najstarijih načina slikanja u kojem su boja, kistovi i papir zamijenjeni vatrom, drvetom ili kožom, odnosno, to je umjetnost iscrtavanja po drvetu paljenjem. Na prvu jednostavan, ali itekako zahtjevan hobi iz kojeg proizlaze oni najljepši unikatni radovi. Ljepotu pirografije u Jablanicu donijela je 25-godišnja Hanadi Zukić. Hanadi je rođena u Konjicu, a živi u malom gradiću na Neretvi, u podnožju Prenja i Čvrsnice, u Jablanici. Završila je srednju Ugostiteljsko-turističku školu u Jablanici. Poslije završetka škole je radila na radovima usluživanja u slastičarnama, kafe barovima, restoranima i picerijama. Nakon nekih 6 godina rada došlo je do zasićenja istim te se odlučila potražiti u nekim drugim sferama.
Njena ljubav prema pirografiji javila se za vrijeme korone. Jedne, sasvim obične izolacione noći, dok je prelistavala objave na društvenim mrežama vidjela je dasku ukrašenu cvjetnim dezenima. Vidjevši to oduševila se. Odmah se javila svom prijatelju koji se već u slobodno vrijeme time bavio. Od njega je zatražila informacije o mašinici, kako se zove, gdje se može nabaviti te neke dodatne savjete koje joj je mogao dati neko već iskusan u poslu. Nakon što je dobila sva detaljna objašnjenja i savjete nabavlja mašinicu i polako uplovljava u svijet pirografije. Pirografija je bila Hanadi ljubavi na prvi pogled.
Jeste li u momentu kada ste krenuli s ovim poslom imali ideju da ćete postići uspjeh kojim se danas možete pohvaliti?
Najiskrenije, ovakvu zainteresovanost ljudi nisam očekivala. Pošto sam sebi prvo kupila slabiju mašinicu, sa njom je bilo dosta teže raditi pošto je temperatura bila slaba, i dugo mi je trebalo jedan rad da završim, ali nisam odustajala. Nakon nekog vremena sam kupila jaču mašinu, pa je posao išao lakše. Pozitivno su me iznenadile reakcije, tako da sam odmah napravila stranicu na Facebooku koja trenutno broji oko 500 pratilaca. Nakon nekog vremena sam napravila I profil stranice ARTWOODISTAN I na Instagramu. Moja sestra, Selma, poznatija kao Shmizla art, osmislila je ovaj unikatan naziv ARTWOODISTAN I logo stranice, koji su me oduševili. Tako da sam ih odmah javno I postavila.

ARTWOODISTAN je prepoznatljiv po personalizovanim poklonima, gdje možete za sebe ili vama dragu osobu izabrati drveni komad I ukrasiti ga po svojoj želji slikom ili natpisom. Na Hanadinoj stranici možete naći kuhinjske drvene komade, mogu se koristiti a mogu biti I samo kao dekoracija. Sve je do želje I volje kupca. Kuhinjski drveni komadi koje možete pronaći su: drvene daske za rezanje, kuhače/varjače, oklagije, podmetače I čekiće. Može se naručiti pojedinačno, a možete kombinovati set . Hanadini omiljeni proizvodi su daske za rezanje sa slikama I natpisima, koje su se kako kaže i najtraženije.

Kada biste proizvode koje imate u ponudi trebali da predstavite u kratkim crtama, šta biste o njima rekli?
Unikatni I interesantni pokloni za svaku priliku Drveni mezimci koje možete koristiti, a može biti I kao dekoracija u vašem domu

Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave?
Kada kupac izabere od ponuđenih proizvoda onaj koji mu se najviše dopao, ja u programu napravim nekoliko primjera. Odluči se za onaj koji mu se najviše sviđa. Zatim na papir za pečenje preko monitora preslikam, I nakon toga preko indigo papira preslikavam na drvo šablon preko kojeg ću pržiti . Ova tehnika se mora raditi precizno pošto je u pitanju paljenje pa ne možete obrisati Kada pogriješite. Kada završim sa paljenjem, drvo premažem maslinovim uljem I ostavim da upije. Ulje ga štiti od pucanja, isušivanja I vanjskih utjecaja. Kada upije pakujem I šaljem. To je čitava procedura u kraćim crticama.

Njena najveća inspiracija je njena neiscrpna mašta, ali veliku pomoć dobiva I od svojih kupaca za koje kaže da baš imaju super kreativne ideje.

“Počela sam od kašike, preko kašike sam počela daske, poslije toga čekiće I oklagije. Sve se jedno na drugo postepeno redalo. Jednoj prijateljici sam na mdf pločice radila abecedu za njenu kćerku, gdje sam kombinovala I akrilne boje. Ispalo je predivno, to je bila njena ideja”, objašnjava nam Hanadi te dodaje kako ne voli unaprijed planirati – sve je u Božjim rukama, ali da će i dalje kao I do sad maksimalan trud posvetiti tome da ispuni očekivanja svojih kupaca jer kako kaže oni su joj najbolja reklama.

Ove godine 07.05. I 08.05 će imati priliku na sajmu u Blagaju da prvi put izloži veću količinu svojih radova. Raduje se tome te očekuje da će sve proći kako treba. Za ovu priliku koja joj se ove godine pružila kaže da je to njen najveći uspjeh do sad, ali se nada kako će da ih u budućnosti bude još.

Možete li nam ukratko opisati ono što osjećate u momentima dok pravite Vaše radove?
Tokom iscrtavanja odlutam, i tijelo i misli odmaram. Ovaj posao me stvarno opušta. I skroz se isključim Iz realnog svijeta, što danas u ovoj surovoj realnosti svima dobro dođe. Razmišljam o pozitivnim i vedrim stvarima.

Na kraju razgovora Hanadi je za sve kreativce poslala lijepu poruku, a ona glasi:”Nikad ne odustajte od svojih snova. Uvijek ustrajte do kraja I dajte sve od sebe i rezultati će doći kad se najmanje budete nadali. Ne dajte da vas sputavaju negativni komentari. Sve saslušajte, I samo nastavite raditi ono sto vam srce kaže. Budite strpljivi I trudite se da maksimalno svoj zadatak odradite kako treba. A uspjeh će zagarantovano doći”.

Njene radove možete vidjeti na Facebook I Instagram stranici ARTWOODISTAN.

Leave a Comment