Objavljeno: 07/04/2022 Objavio: admin omentari: 0

Maja Tadić živi i radi u Mostaru, već skoro 27 godina. Diplomirani je ekonomista i imala je tu sreću da se zaposli i radi u svojoj struci. Slobodno vrijeme popunjava izradom nakita ili prepravljanjem odjeće.

Kreativni rad je nešto što voli još od tinejdžerskih dana. Voljela se igrati sa tkaninom, izmišljati neke dodatke, koje bi joj njena mama našivala na garderobu. Kada je i sama svladala šivanje na mašini, počela je prepravljati garderobu, od starog praviti nešto novo i drugačije. Prije nekih 12-13 godina, počela je sa izradom broševa od tkanine. Prvo su to bili neki apstraktni modeli cvjetova, a zatim je počela praviti i ruže koje su u tom periodu bile jako popularne.

Iz ličnih razloga morala je da u svom kreativnom radu napravi malu pauzu. Ali se brzo vratila i počela stvarati, ovaj put nešto drugačije. Započela je sa izradom nakita.

„Na internetu sam se upoznala sa japanskom tehnikom shibori, koja me je zaista oduševila i jednostavno sam morala pokušati. Shibori svila nije dostupna u BiH niti u bližoj okolini, što je značilo da je moram sama napraviti. Uz to je išlo i svladavanje drugih tehnika, soutache i beading i to je sve rezultiralo komadima nakita koje sam napravila i koje ću tek napraviti. To je bio početak brenda KAI Design“, objašnjava ova kreativka.

Jeste li u momentu kada ste krenuli s ovim poslom imali ideju da ćete postići uspjeh kojim se danas možete pohvaliti?
Uspjeh mi nije nikada bio primani cilj. Radim ono što volim i što me ispunjava. Naravno da mi je drago kada se netko prepozna u mom radu, i kada se ljudima dopadaju komadi koje stvorim.

Naziv njenog brenda “ KAI“ je odabrala jer kako kaže to je japanska riječ za valove, a to je upravo ono na što podsjeća shibori svila. Brend je „KAI“ prepoznatljiv isključivo po tehnici koju koristi Maja. Istakla je da na našem tržištu nema mnogo njih koji koriste sličnu tehniku.

Kad je riječ o asortimanu „KAI“ brenda tu možemo reći da je šarolik,a naći možemo mnogo toga. Od prstenja, narukvica, ogrlica, broševa, rajfova, pa čak i torbica. Torbicu je Maja napravila čisto iz znatiželje da vidi kako će ispasti. I svidjelo joj se.

Kada biste proizvode koje imate u ponudi trebali da predstavite u kratkim crtama, šta biste o njima rekli?
Ukratko, upravo ono što pišem na društvenim mrežama prilikom objave nekog novog komada „Za sve one koji vole nešto drugačije“ . Kako nisam pobornik unificiranosti i masovnosti, trudim se da svaki komad koji napravim, ima nešto posebno, nešto u čemu će se pronaći ljubitelj drugačijeg.

Šta je Vaša najveća inspiracija u radu uopćeno i kako se pripremate za nove kolekcije?
Inspiraciju pronalazim svakodnevno oko sebe, u prirodi, u nekim motivima koji mi zapnu za oko, na internetu, na televiziji. Ovisno sve od trenutka i raspoloženja. Volim se igrati kombinacijama boja i oblika.

Šta očekujete da ćete postići na poslovnom planu u narednih godinu dana?
Što se tiče ovoga, obzirom da se ovdje ipak radi o hobiju, nemam razvijen neki poslovni plan. Stvaram kako mi dođe trenutak. Možda se malo više angažirati na nekoj promociji radova. Nisam razmišljala o tome.

Možete li nam ukratko opisati ono što osjećate u momentima dok pravite Vaše radove?
Ovo je moj način pronalaska ispušnog ventila. Dok izrađujem nešto, jednostavno se isključim i tih par sati uživam u svom malom šarenom svijetu.
Za kraj razgovora ova kreativna Mostarka nam je poručila da budemo svoji i uporni. Da uživamo u onom što radimo, a kolegama kreativcima da ne podcjenjuju sebe i svoj rad. Majine radove možete pogledati na njenoj Facebook stranici KAI Design, te na Instagram profilu @kai_design.luxory.

Leave a Comment