Objavljeno: 08/12/2023 Objavio: admin omentari: 0

“Većinu stvari u životu do detalja planiram, ali kada je u pitanju ovaj moj hobi ne razmišljam i ne planiram mnogo. Radim srcem i po osjećaju pa gdje stignem. Tako da ću za godinu možda imati svoj obrt, a možda će i ostati ovako kako jeste”, kazala je na Dragana.
Dragana je rođena u Gradačcu. Od svoje pete godine živjela u selu pored Šamca (Gajevi). Nakon toga je živjela u Šamcu do kraja osnovne škole. Srednju školu gimnaziju je završila u Modriči, gdje živi i dan danas. Ima 34 godine, student je AGGF-a i majka jednog šestogodišnjeg dječaka. Ona za sebe kao osobu kaže da je opuštena, nasmijana, voli mnogo da priča. Najveće zadovoljstvo joj pričinjava kvalitetno provedeno vrijeme s porodicom. Osim kreativnog rada hobi joj je sakupljanje sukulentnih biljaka. Ima ih poprilično mnogo.
Bavi se oslikavanjem predmeta dekupaž tehnikom, laserskim rezanjem i graviranjem, a od prije par dana radi i sublimaciju.
Draganina kreativna priča započela je još prije 7 godina dok je kao student u Banja Luci po izlozima promatrala predmete ukrašene dekupaž tehnikom i pitala se da li bi ona to mogla tako ikada raditi. Jednog dana samo je odlučila da pokuša i kako kaže već punih 7 godina ne prestaje. Mnogo toga se kaže Dragana od tad do danas promijenilo, ali njena ljubav prema kistu i bojama je uvijek ostala ista. Udajom i stvaranjem porodice i svog muža je uvela u kreativne vode te on radi personalizovane radove laserskim rezanjem i graviranje, a prije par dana su počeli da rade printanje na raznim stvarima.
“Kada je ova priča prije 7 godina krenula nisam ni sanjala da će doći do ovoga gdje je danas. Sjećam se, kao da je jučer bilo, tadašnji vjerenik, sadašnji suprug i ja sjedimo dva dana u stanu i bojimo jedne podmetače. Pokušavamo ovako, pa onako. Želimo da probamo sve moguće tehnike. Jedan podmetač i liči na nešto, drugi ni na šta i tako dva dana. Niti spavamo niti jedemo. Samo bojimo. Na kraju dovedemo mi njih do toga da su lijepi. Nama. I to je bilo dovoljno. Sada te podmetače uradim za sat vremena i izgledaju mnogo bolje od onih prvih. Ali one prve i dalje čuvam. Poslije se nekako sve nizalo lako. Uradim jednu kutiju, pa drugu pa treću i otvorim profil na Facebooku da ja to pokušam prodati. I odmah prvi dan prodam kutiju. I to mi je bio ogroman vjetar u leđa”, ispričala je Dragana o onom što se dešavalo prije sedam godina.
Kad smo Draganu pitali po čemu je to njen biznis prepoznatljiv ona je rekla kako smatra da ono što njen biznis čini prepoznatljivim je unikatnost. Svi oni koji kada žele da poklone nekome nešto unikatno, posebno, drugačije, kada imaju zamisli i ideje koje žele sprovesti u djelo, obraćaju se njoj.
Sve stvari koje radi su personalizovane i po želji kupca. Rijetko kako kaže ima vremena da uradi nešto za svoju dušu. Ponudu tačnije asortiman njenih proizvoda čine razne kutije, kutijice, ramovi, satovi, privjesci, magneti, stalci, šolje te mnogi drugi predmeti koji se mogu personalizovat po svačijoj želji.
“Kad uradimo npr. Jednu kutiju nekome svaka sljedeća narudžba te kutije je drugačija, jer svako ima svoje viđenje ljepote u njoj i svako ima nešto da joj doda ili oduzme. A moje je da joj dam dušu. Ovo doba godine mi je najdraže. Tada većinom radimo personalizovane novogodišnje ukrase i ja ih jednostavno obožavam. U tome beskrajno mnogo uživam”, ističe Dragana koja svoje proizvode opisuje kao unikatne, drugačije, proizvode u koje je utkan dio nje, ostavljen njen lični pečat.
Njena radionica je njen bijeg od svega, od stresa, nervoze, svakodnevnih obaveza. Kada sjedne na stolicu u radionici sve okolo prestaje, isključi se totalno i uživa. Dragana ovo što radi ne smatra obavezom niti poslom, njoj je ovo odmor za dušu i tijelo.
Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave,?
Kada mi neko napiše narudžbu tipa: „Ja želim ovakvu kutiju s malim izmjenama.“ krenemo od početka. Prvo nacrtamo kutiju, zatim je izrežemo, pa je bojimo, dodamo, oduzmemo, sto puta promijenimo i na kraju ta kutija ne liči uopšte na onu koju sam u početku zamislila. Ne znam da li je to tako kod svih kreativaca ali kod mene se početna ideja i krajnji rezultat rijetko poklope. No, kupci su zadovoljni, što i jeste jedino bitno.
Šta je Vaša najveća inspiracija u radu uopćeno i kako se pripremate za nove kolekcije?Ponekad me uhvati panika kako ću nešto realizovati jer ni ideje ni inspiracije nemam. Ali onda sjednem u radionicu i krenem, korak po korak, boja po boja, motiv po motiv i nekako se sve to posloži i bude lijepo. Najviše volim raditi sa ljudima koje poznajem jer su mi u tom slučaju inspiracija oni sami i to su obično najljepši radovi. Uglavnom, ne znam gdje pronalazim inspiraciju, ali kažu da mi je ne manjka. Kada pripremamo tematske kolekcije, tipa Vaskršnje i Novogodišnje po mjesec dana prije crtamo, režemo, osmišljamo, bojimo, kako bismo kupcima svake godine ponudili nešto drugačije.
Imate li posebne uspjehe u radu do sada koje biste mogli podijeliti sa našim čitaocima?
Za mene je uspjeh svaki projekt koji uradim. Kada vidim sreću na licu malih i velikih ljudi i shvatim da sam ja svojim rukama stvorila to što je njihovu sreću izazvalo – to je neprocjenjivo. Jedna od najsimpatičnijih narudžbi mi je bila oko 8. Marta ove godine. Pravili smo neku korpicu na kojoj je bila urezana ruža. Kćerka jedne moje poznanice me pitala da li bi umjesto te ruže mogao biti vuk jer ona želi da to pokloni Sanji Vučić. Ja pojma nisam imala ni ko je Sanja Vučić. I naravno bacim se u pretragu o njoj. Vidim, popularna pjevačica među omladinom. Reko, hajde napravit ćemo. Razmišljam ja kao da će toj Sanji nešto značiti ta korpica ali hajde. Korpicu smo uradili, ona odnijela na koncert i poklonila. Nakon par dana kaže djevojčica da je objavila korpicu na storiju na Instagramu. U tom trenutku sam se osjećala baš nekako ponosno.

“Dragi kreativci cijenite vrijeme koje uložite u ručni rad, cijenite svoje znanje, umijeće i talenat i vjerujte u sebe i kada niko drugi ne vjeruje u vas. Ulažite u sebe, napredujte, borite se kvalitetom i uvijek budite podrška drugim kreativcima”, poručila je na kraju razgovora Dragana, a njene radove možete pogledati na njenoj Facebook stranici te na Instagram profilu.