Objavljeno: 27/03/2023 Objavio: admin omentari: 0

Iako ju mnogi možda tako ne doživljavaju, i koža je ljudski organ, i to onaj najveći. Svaki od njenih slojeva sastoji se od po nekoliko podslojeva koji dijele različite uloge. Koža također ima mehanizme regeneracije, oporavka i zacjeljivanja. Svemu tome pridonose redovita njega i briga o koži. Svakodnevnu higijenu naše kože moramo voditi sredstvima koja ne isušuju kožu. Za to su idealni kozmetički proizvodi proizvedeni s izrazito visokim postotkom prirodnih sastojaka. Pod prirodnim sastojcima podrazumijevaju se oni koji nastaju u prirodi, od kojih su mnogi čak i prehrambene namirnice kao na primjer kozje mlijeko.
Kozmetiku kojoj je baza kozje mlijeko pronašli smo u naselju Mokro, opština Pale. Tamo smo upoznali vlasnicu brenda prirodne kozmetike imena “CAPRA”, Draganu Lopatić. “Capra” je domaći brend nastao u porodičnom okruženju i zaista sve ne bi moglo funkcionisati bez te porodične uzajamne podrške, povezanosti i ljubavi.
Dragana Lopatić je po struci farmaceutski tehničar, te je svoju ljubav prema farmaciji i prirodi povezala u jedan veoma uspješan brend koji se bavi proizvodnjom prirodne kozmetike. Osim farmacije i prirode iako ima veoma malo slobodnog vremena kazala nam je kako voli da se druži i da čita knjige.
Šta nam je to još Dragana ispričala pročitajte u njenoj priči.
“Zovem se Dragana Lopatić,  po struci sam farmaceutski tehničar, a dodatno sam se usavršila u oblasti prirodne I organske kozmetike. Nastanjena u ruralnom kraju, majka troje djece. Povezala sam ljubav prema farmaciji i prema prirodi i tako je nastao naš mali brend – „Capra“.
Bavim se proizvodnjom prirodne kozmetike od kozjeg mlijeka iz našeg domaćinstva. Pored kozjeg mlijeka zastupljene su razne prirodne i organske sirovine, kao što je pčelinji vosak, med i propolis, aloe vera, hladno cjedjena ulja, eterična ulja i mješavine biljaka.
Kako bi njega kože bila potpuna pored krema i sapuna počela sam da pravim piling, masku za lice i tonik. Svi proizvodi su namijenjeni prvenstveno za njegu, a mogu da ih koriste djeca od najmlađe životne dobi.
Ja sam u ovaj posao pravljena prirodne kozmetike bez parabena, aditiva i ostalih hemijskih supstanci prvenstveno  ušla zbog svoje djece.
Kozje mlijeko je kao što sam već navela iz našeg domaćinstva. O dobrobiti kozjeg mlijeka poznato je od davnina. Najsličnije je majčinom mlijeku. Sadrži vitamine, mineralne koji su jako dobri za ishranu i regeneraciju kože, pomaže kod raznih estetskih promjena na koži kao što su akne, dermatitis ,ekcem i dr.  Kozje mlijeko sadrži alfa hidroksilne kiseline koje su zadužene za piling kože. Alfa hidroksilne kiseline pomažu u regeneraciji ćelija. Oduvijek je kozje mlijeko pomagalo ženama da pobjede vrijeme i preokrenu ga u svoju korist. Ova kiselina osim „Anti age“ tretmana daje koži svu potrebnu vlažnost. Kozje mlijeko ima nevjerovatne anti-bakteriske sposobnosti, molekuli masnoće u kozjem mlijeku sprečavaju razvoj mikroorganizama koji su uzročnici neželjenih pojava na licu. Masnoća kozjeg mlijeka ima hidratanta svojstva koja umiruju i podmladjuju kožu.  Kozje mlijeko ima mnogo minerala koji hrane kožu. Među njima je i selen koji podiže prirodnu toleranciju kože prema suncu. Kozje mlijeko pruža hidrantni, podmladjujući ,antiupalni, hranljivi i revitalizujući tretman.
Proizvodnju karakteriše pored organske i prirodne proizvodnje, kućna radinost. U početku sam proizvode radila isključivo za djecu i članove uže porodice, ali kako je efekat bio više nego iznenadjujući na nagovor istih  počela sam da širim proizvodnju, prvenstveno kozarstvo, zatim smo u sklopu kuće formirali  mini laboratoriju. Opremila sam se dodatno sa laboratoriskim posuđem, organskim i prirodnim sirovinama kao i dodatnim edukacijama u oblasti organske kozmetike.
Proizvodi se podvrgavaju zdravstvenoj ispravnosti u akreditovanoj laboratoriji. Trenutno proizvode možete poručiti putem društvenih mreža a dostava je moguća širom Bosne i Hercegovine kao i regiona.U ponudi mogu da se nađu proizvodi za one od najmlađe do najstarije životne dobi.
Kad je riječ o asortimanu proizvoda tu su kreme za njegu kože kao što je hidratantna i med i mlijeko, za obnavljanje i ishranu kao što je regenerativna , protiv bora i drugih znakova starenja kao što je hijaluron alpino i anti age, sa zaštitnim faktorom kao što hijaluron spf 30, zatim mlijeka i buteri za njegu kože, maske sa zelenom glinom i aktivnim ugljem, sapuni sa kozjim mlijekom kao i glicerinski, balzami za usne, kreme za ruke, pilinzi sa kafom i sjemenkama kajsije i dr.
Svaki proizvod pravim sa velikom preciznošću i ljubavlju prema istom. Kad bih morala izdvojiti neki kao najdraži to bi bila hijaluron alpino krema za koju su  mi žene zaista pisale da „radi“ posao na zdrav i prirodan način kao i med i mlijeko kremu gdje su mi majke zaista sa oduševljenjem i zahvalnošu pisale o smanjenju ili potpunom nestatku ekcema.
Svoje proizvode uvijek predstavljam kao prirodne i organske proizvode čiji je osnov koje mlijeko s dodatkom drugih prirodnih sirovina. Moji proizvodi sadrže sertifikacije zdravstvene ispravnosti.  Proizvodi se rade isključivo po narudžbi zbog kračeg roka trajanja i posebnih uslova čuvanja istih. U roku od 24h-48h izrađujemo narudžbe I dostavljamo putem brze pošte ili lično.
Najveću inspiracije za rad pronalazim u prirodi kao I u činjenici da sve što pravim, se istovremeno može  da  jede te to da  su proizvodi upotpunosti bezbjedni kako za djecu tako i za odrasle. Sa ekperimentisanjem prirodnih sirovina nikada ne možete reći –završeno je, uvijek postoji više mogučnosti I namjena prilikom upotrebe istih.
Zahvaljujući predanom radu I odgovornošću prema istom iz godine u godinu pokazujemo napredke I unapređenja. Imali smo razne ponude za povečanje proizvodnje u sklopu većih firmi, ali mi ostajemo na kućnoj radinosti I kvalitetnom mikrobiznisu.
Naš najveći uspjeh u radu je podrška I lojalnost stalnih, ali i  novih korisnika, kontinuirano naručivanje proizvoda,  pozitivne recenzije I preporuke široj masi ljudi.
U svom radu osjećam zahvalnost, sreću i zadovoljstvo što radim ono što istinski volim I čemu sam srcem I dušom predana. Zaista uživam u svakom novom danu na selu sa svojom djecom I porodicom kao I mikrobiznisu satkanom sa puno ljubavi I predanošću.
Za kraj poručila bih svima da rade ono što vole, jer smatram da je najbitnije voljeti ono što radiš, naravno osim ljubavi zalaganje, trud, rad i upornost su ti koji donose najveće uspjehe. Sve je moguće kada ustajemo I liježemo sa vjerom u sebe I svoje sposobnosti”.
Draganine radove možete pogledati na Facebook stranici i na Instagram profilu. Također postoji mogućnost direktne posjete  porodičnog biznisa u blizini opštine Pale, mjesto Mokro. 

Leave a Comment