Objavljeno: 27/05/2022 Objavio: admin omentari: 0

Begić Sanela, rođena je 27.04.1974. godine u Doboju i živi u Matuzićima, Doboj-jug. Sretno je udata 30 godina, majka je dvoje već odrasle djece i ponosna nana dvjema princezama. Njen poziv i ljubav je šivenje kojim se bavi već 30 godina.

“Svoju ljubav prema šivanju nosim od malih nogu, oduvijek sam znala da je to moj životni put. 1992. godine sam u Doboju završila tekstilnu školu. Imam osjećaj da sam rođena sa darom za kreativnost, mislim da je to nešto što se ne može naučiti. Neopisiv je osjećaj zadovoljstva pratiti stvaranje nekog proizvoda od samog početka do kraja”, objašnjava nam Sanela

Koliko god bila opterećena životnim problemima, svoj mir i odušak nalazi uz svoje mašine. Svaki početak je težak pa je tako i Sanelin. Njeni prvi radovi bile su maskirne košulje i hlače koje su joj pomogle da uz muža i kćerku preživi za vrijeme rata.

“U poslijeratnom periodu šilo se svašta, prepravljane su stare stvari jer su mnogi kretali od nule”, ističe Sanela koja svoj rad ne gleda kao obavezu nego kao užitak i ljubav.

Nije od onih osoba koje su opterećene uspjehom i kod kojih mora sve preko noći. Uvijek je bila uporna i težila ka boljem, znala je da može više i nije odustajala. Prije 6 godina je krenula sa šivanjem ženskih torbi. Na početku joj je šivenje torbi bio sam hobi koji je vremenom prerastao u dodatnu djelatnost.

Par godina poslije uz nagovor kćerke počela je šiti dječje šatore i jastuke, tako da pored odjeće koju oduvijek šije i popravlja radi na stvaranju dva potpuno različita artikla.

“Iskreno, kada me neko pita šta radije šijem, ne mogu prevagnuti ni na jednu stranu. Zadovoljstvo mi je kad od komada kože napravim neku prelijepu torbu, ali s druge strane, svaki kreiran šator postane radost nekog djeteta”, rekla je za naš portal Sanela I dodala kako u budućnosti nema nekih velikih ciljeva, ali da će nastojati da svaki njen rad ostane prepoznatljiv.

Svojim najvećim uspjehom u poslu smatra svoj doprinos u pandemiji. Naime na samom početku pandemije koronavirusom krenula je u akciju šivanja besplatnih maski. Uz pomoć nekoliko prijateljica koje su svaki dan dolazile kod nje sašile su i podijelile 6000 maski u periodu kada je vladala velika nestašica istih. Sanela i njen muž su kupili platno i gumu i one su krenule sa radom. Maske su slali po cijeloj BiH, od bolnica, domova zdravlja, policije, sirotišta, fabrika do pojedinaca koji su se javljali u potrazi za maskama. Sve maske su podijeljene bez novčane naknade i Sanela s punim pravom ponosi time.

“Veliki blagoslov je raditi ono što voliš, tako da svoj posao obavljam sa puno ljubavi i najveća mi je inspiracija da kupac bude zadovoljan mojim radom. Kad sjednem za mašinu osjećam se ispunjeno i zadovoljno i trudim se da to prenesem na svaki proizvod koji kreiram”, ispričala je na kraju Sanela te poručila svim kreativcima da nikad ne odustaju od svog kreativnog rada jer naći će se neko ko će prepoznati trud.
Saneline radove možete pogledati na Facebook stranicama @CATbags i @Peekabo – dječiji šatori.

Leave a Comment