Objavljeno: 28/09/2021 Objavio: admin omentari: 0
amra hamzic sarajevo quilling pokloni kreativnost virtuelni kafic

To je vrsta umjetnosti koja uključuje korištenje papirnih traka koje se rolaju, oblikuju u odgovarajuće oblike i lijepe od čega se prave slike, nakit, ukrasi kao i drugi predmeti. Ova umjetnost se veže za renesansni period. U 18.vijeku quilling postaje popularan širom Evrope gdje su se žene iz višeg staleža bavile ovim kreativnim radom u slobodno vrijeme. One su ukrašavale šešire, haljine, torbe, neke dijelove soba i domova. Neki muzeji u svijetu imaju još uvijek sačuvane radove iz tog perioda. Kako je ovo razdoblje prestajalo tako je i quilling sve manje gubio popularnost da bi u jednom trenutku skoro pa potpuno nestao. Krajem prošlog stoljeća vratio se na „velika vrata“ ali je i dalje vrlo rijedak i jako se malo ljudi bavi ovom umjetnošću, posebno na Balkanu, a posebno u Bosni i Hervegovini.

Quilling je relativno lako naučiti u usporedbi s većinom drugih zanata, a danas  s dostupnim resursima mogu ga naučiti gotovo svi. Osnovne tehnike quillinga mogu se naučiti gotovo bilo gdje, a na internetu postoji nekoliko videozapisa koji će vas naučiti kako započeti quilling. Postoje egzotičniji stilovi quillinga koji se obično ne uče, ali se mogu naučiti kroz knjige koje podučavaju određeni stil.

Amra Hamzić (31) iz Sarajeva, udata i majka dva dječaka (1god i 4god), završila je srednju medicinsku školu i zaposlena je u struci. Slobodno vrijeme voli provoditi čitajući knjige te se bavi umjetničkim radom. Umjetnost kojom se Amra bavi je izrada slika i čestitki u quilling tehnici.

Šta nam je to Amra još ispričala o sebi, svojim početcima u svijetu kreativaca, svojim kreacijama, možete pročitati u nastavku teksta.

Recite nam nešto o sebi!

 Ja se zovem Amra Hamzić i dolazim iz Sarajeva. Imam 31 godinu, udata sam i majka sam dva dječaka (1god i 4god). Završila sam srednju medicinsku školu i zaposlena sam. Pored toga u slobodno vrijeme volim da čitam knjige i bavim se umjetničkim radom.

Ćime se bavite – kojom kreativnošcu ?

Umjetnost kojom se ja bavim je izrada slika i čestitki u quilling tehnici. To je vrsta umjetnosti koja uključuje korištenje papirnih traka koje se rolaju, oblikuju u odgovarajuće oblike i lijepe od čega se prave slike, nakit, ukrasi kao i drugi predmeti.

Zašto ste se odlučili za quilling i kako je ukratko izgledao Vaš razvojni put?

Oduvijek sam bila zainteresovana da nešto crtam i pravim, malo manje da bojim, ali prolazilo je i to kad-kad. 2018 god počela sam se baviti crtanjem na aluminijskoj foliji i čak sam išla na kurseve i dodatna usavršavanja ovdje u Sarajevu.

Međutim, nakon nekog vremena to je počelo da me zaista umara a sve ono što volim da radim, u slobodno vrijeme, želim da me zapravo opušta. Tako sam u potrazi za nečim sličnim, sasvim slučajno, vidjela sliku jedne umjetnice u quillingu koja je čak iz Brazila i vrlo je popularna na društvenim mrežama.

Ukucala sam njeno ime i pronašla je, u tom trenutku je nudila neke online demo besplatne časove i prijavila sam se. Zamislite, prvi put vidim neku umjetnost i prijavim se na neki demo čas, negdje u BRAZILU, NA BRAZILSKOM JEZIKU.

Ne znam kako sam pohađala te demo časove na Brazilskom ali sam nekako povezivala o čemu se radi, (prvi put mi se isplatilo toliko pregledanih špansko-brazilskih sapunica 😀 ).

Mnogo sam tržila po internetu neke klipove o tome, mada na našem jeziku slabo ima nekih važnih informacija o ovoj tehnici. Dosta sam slušala na Englenskom ,Turskom, Italijanskom i naravno Brazilskom jeziku

Kako Vaši ukućani i Vaša okolina reaguje na Vaš rad? 

Kada sam prvi put slušala te klipove suprug je rekao “Kako ih razumiješ šta pričaju?“ i nije to tako ozbiljno shvatao jer je mislio da će me, kao i sve do tada, brzo umoriti. Međutim, kada sam napravila prvi rad i sama sam ostala zatečena koliko je to u stvari bilo ono što cijelo vrijeme tražim da me ispunjava dok radim. Ostali u glavnom reaguju pozitivno i s velikim poštovanjem jer se vidi uloženi trud odmah i vjerovatno su svjesni vremena koji uložim u jednu sliku, a porodica mi pruža maksimalnu podršku iako se ja trudim da oni ne ispaštaju zbog toga što radim.

Jeste li u momentu kada ste krenuli s ovim poslom imali ideju da ćete postići uspjeh kojim se danas možete pohvaliti?

 Kada sam počinjala s radom, radila sam isključivo I samo za sebe. Nisam očekivala da će neko primijetiti ono što radim jer sam to prvenstveno radila da upotpunim svoje vrijeme, opustim se, pobjegnem od neke svakodnevnice, posebno u pandemijsko doba. Nisam očekivala da se se nekome svidjeti i željeti nešto slično jer na našim prostorima se slabo cijeni I primjećuje ručni radi ili talenat za nešto.

Po čemu je Vaš brend prepoznatljiv i koje proizvode naši čitaoci mogu naći u vašoj ponudi?  

Quilling je rijetka tehnika izrade slika, čestitki kao i mnogih drugih predmeta. Ukrasi, figurice, nakit I slično, sve je to dio mog rada. Specifičan je po tome što se radi od papira I sama po sebi tehnika je vrlo neobična. Ja se bavim isključivo izradom slika, čestitki, personaliziranih slika (slike s imenom baby box) I zahvalnica različitih vrsta.

Kada biste proizvode koje imate u ponudi trebali da predstavite u kratkim crtama, šta biste o njima rekli?

           Unikatni poklon za zauvijek!

Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave?

Mnogi misle da je izrada ovih slika po nekim već postojećim šablonima I da se to može vrlo brzo završiti, da već postoje gotovi dijelovi I očekuju da sliku završim za 1-2 dana. Najvažnije je da se zainteresovani javi 15 dana prije odgovarajućeg datuma pa čak I kada nema ideju, za svačiji ukus se nešto pronađe. Izrada slike zavisi od veličine I težine motiva, što je slika veća samim time je I motiv veći I teži za izradu te je potrebno više dana, u prosjeku to je 4-5 dana a nekada I više. U taj period se računa I uramljivanje slike. Dostava je na području cijele BiH putem brze pošte, a u Sarajevu može I lično preuzimanje.

Ko ili što je bila Vaša največa motivacija da se počnete baviti quilling-om ?

Moja najveća inspiracija je kada uspijem nadmašiti očekivanja mojih kupaca, a nerijetko se dešava da me kontaktiraju I osobe kojima je poklon zapravo namijenjen I prenesu svoje utiske I oduševljenje. To mi za naredni rad daje još više motivacije.

Imate li posebne uspjehe u radu do sada koje biste mogli podijeliti sa nama?

            Obzirom na to da sam na samom početku i da će za par mjeseci tek godina dana kako se bavim ovim  radom, učestvovala sam tek na par izazova na međunarodnoj izložbi ručnih radova na internetu na određenu temu, gdje je moj rad kotirao jako dobro I bio jako interesantan ljudima, takodjer se moji radovi mogu naći na stranici Izlozba.ba. Svakako, tu nije kraj nadam se da će u budućnosti I vrijeme dozvoliti da uspijem u vizijama koje imam.

Šta očekujete da ćete postići na poslovnom planu u narednih godinu dana?

Na poslovnom planu svakako želim napredovati, a što se tiče moga kreativnog rada I hobija, tu svakako planiram usvajati nova znanja.

Možete li nam ukratko opisati ono što osječate u momentima dok pravite Vaše radove?

 Kada se izdvojim u svoj kutak I počnem praviti sliku, jednostavno se u potpunosti isključim od dešavanja oko mene, svijeta, obaveza, ljudi. To me tako relaksira I opusti, što se u našem narodu kaže “napunim baterije” I opet sam spremna za obaveze koje me čekaju.

Šta Vam je blio najteže u početnom periodu i kako ste to prevazišli?

Najteže mi je bilo što nisam ništa znala o ovoj umjetnosti, što nigdje nisam mogla naći nikakav kurs na području cijele Bosne I Hercegovine kako bih naučila makar osnove quillinga, o alatu koji mi je potreban, materijalu kojeg je jako teško naći ovdje kod nas. Ono što postoji na internetu je jako malo informacija. Dosta sam slušala I gledala strane kanale koji se bave quillingom i na takav način sam učila, dakle nisam imala nikakvog profesionalca koji bi mi pokazao par trikova, tako da sam u potpunosti samouka.

Poruka za sve osobe koje se bave ručnim radom?

Svi koji se bave ručnim radom moraju da budu svjesni  da se na našim prostorima ručni rad jako slabo cijeni. Moj iskreni savjet je da ne odustaju u svome radu jer je uspijeh, iako se u početku čini nemogućim, itekako moguć.

Leave a Comment