Objavljeno: 01/11/2022 Objavio: admin omentari: 0

Mirza Talić nam dolazi iz Bosanske Krupe, malog gradića u Unsko – sanskom kantonu. Po struci je nastavnik informatike te trenutno radi kao predavač u osnovnoj školi. Oženjen je i otac dvoje djece, sina i kćerke. Mirzin hobi je izrada pločastog dječjeg namještaja.

“Nisam jedini koji se bavi time, ali sam jedinstveno jer sam izradom fokusiran na dječji asortiman”, istakao je Mirza te dodao kako se ideja za bavljenjem ovim poslom javila spontano prije nepune četiri godine.
U to vrijeme on i njegova supruga su imali samo jednogodišnju djevojčicu. Prateći nju, njene potrebe i interese Mirza je došao na ideju da bih mogao početi praviti igračke za djecu, dijelom interaktivne i didaktičke, ali u isto vrijeme da budu dugotrajne, funkcionalne, zanimljive i podjednako interesantne i dječacima i djevojčicama.
Tad je nastala prva Mirzina kuhinjica.
Mirza je danas ima registriran obrt pod nazivom “Domaća radionost “UNA I ADI”, a za svoj obrt kaže da je prepoznatljiv po tome što je namještaj koji izrađuje namjenski, tj.dječji. isključivo je prilagođen potrebama djece, ali u isto vrijeme toliko vjerodostojan, „kao pravi“.
Osim kuhinjica (od kojih je sve i počelo) koje nudi u dva modela u svoju ponudu je uvrstio i alatnice – radne stolove za dječake, više modela kuhinjica, šminkeraje – stoliće za uljepšavanje, štandove – pijace itd. Asortiman svojih proizvoda je širio osluškujući potrebe i želje svojih kupaca.

“Često mi se desi da se kupac javi sa nekom novom idejom, slikom određenog proizvoda i sl. U dogovoru s njim pronalazim najbolje rješenje za realizaciju, na obostrano zadovoljstvo”, kazao je Mirza te dodao kako unazad četiri godine nije ni sanjao da će njegovi proizvodi biti toliko traženi.

Sve proizvode izrađuje od iverala 16 mm, boje su po želji kupca, kao i dezeni/motivi pozadine. Najčešće su to Disney likovi ili nešto što mališani baš vole. Također, na proizvod može da se ugravira i ime djeteta ili neki drugi natpis (po želji). Kombinacije su beskonačne, kao i ideje. Dimenzije kuhinjica su 115x60cm i 115x95cm, alatnice i tržnice 115x60cm, te šminkeraja 115x70cm. Težine proizvoda kreću se od 25 do 35 kilograma, stabilne su i u zatvorenom prostoru izgledaju poput pravog komada namještaja. Uz ove igračke djeca izražavaju svoju kreativnost, šire vidike i postepeno se upoznaju sa svijetom, ulogama u životu, zanimanjima i sl.

Mirzin rad se zasniva isključivo na narudžba. Kada se kupac javi i odabere željeni proizvod tad se pristupa izradi istog. Od dana narudžbe do isporuke prođu 3 do 4 dana. Po završetku proizvoda, isti slika i šalje slike kupcu kako bi vidio konačan, naručen proizvod. Ako je to to, pakuje ga i šalje. Sve proizvode šalje putem brze pošte, a u gradu u kojem živi i okolici vrši ličnu dostavu.
Mirzina najveća inspiracija su njegovi kupci i njihove reakcije kad gotov proizvod stigne na njihovu adresu. Ističe kako to njihovo zadovoljstvo zaista nema cijenu. Sve pohvale, ali i kritike Mirzu motivišu da bude još bolji, kvalitetniji i inovativniji.
“Smatram da u svemu treba biti umjeren, hladne glave. Trenutno stanje (ekonomsko) u našoj državi nam ne dozvoljava da mislimo i planiramo na „duge staze“. Ja sam izuzetno sretan i zadovoljan dosad postignutim. Naravno, ništa od ovog ne bi ni bilo da nije bilo publike i kupaca koji su pokazali interes za proizvode koje pravim”, istakao je Mirza.
Ono čime se Mirza može pohvaliti da je svojim radovima opremio nekoliko vrtića, igraonica i rođendaonica širom BiH. Ispričao nam je kako je izuzetno ponosan na to da je baš njemu pripala čast da uredi te prostore za najmlađu raju jer kako kaže da su za male obrtnike ovakvi projekti izuzetno veliki.
Prilikom izrade svakog od proizvoda iz njegove male radionice, bila to kuhinjica, alatnica ili nešto treće ima na umu da će još jednom mališanu uljepšati dan i izmamiti osmijeh na licu.
“Ako imate ideju, realizujte je! Budite hrabri i odvažni. Nikad ne znate hoće li se iz nečeg malenog razviti nešto veliko, ogromno, značajno, bitno. Vjerujte u sebe i svoje snove, širite svoje vidike i pomjerajte granice. U svakome od nas čuči kreativac, samo ga treba probuditi”, poručio je na kraju Mirza, a njegove radove možete pogledati na profilima Ajla i Mirza.

Leave a Comment