Objavljeno: 07/04/2023 Objavio: admin omentari: 0

Azemina Fišić dolazi nam iz Sarajeva gdje završila je srednju medicinsku školu u Sarajevu – smjer fizioterapeutski tehničar. Da bi nadogradila svoje znanje završila je tromjesečnu obzku iz refleksologije. Nakon toga upisuje fakultet i stiće zvanje zvanje dipl. sociolog. Azemina je osoba sa invaliditetom, a kao takva priliku za zapošljenje dobila je u firmi Pamuk d.o.o čija je osnovna djelatnost pružanje štamparskih usluga. Azemina u firmi obnaša fukciju HR menadžera, a tokom rada u ovoj firmi zainteresirala se za digitalni marketing, web i grafički dizajn.
Azemina je našu pažnju pokupila njenim unikatnim torbama sa printom.
“Znala sam već odavno da pletem i ne sjećam se kad i kako sam naučila. Gledala sam tutorijale na pintarestu ne bih li našla nešto što bih mogla da uradim. Vidjela sam torbe od drveta na kojima je rađena štampa i tad mi je sinula ideja da bih mogla uraditi torbu sa štampom. Probala sam uraditi i bila sam zadovoljna kako sam je uradila obzirom da je prvi put”, ispričala nam je Azemina te dodala kako su se ideje dalje nizale same, jedna za drugom.
Kao glavnog “krivca” za pokretanje svog hobija Azemina smatra period pandemije korona virusa. U tom periodu i ona je kao i svi drugi tražila svoju antistres terapiju. Na facebooku je vidjela radove žena koje se bave izradom torbi sa štampom. Obzirom da i sama radi u štampariji odlučila je uraditi print koji do sad niko od tih žena nije uradio. Počela je izrađivati pletene torbe od pamučnih traka i macrame konca.
Osim torbi u njenom asortimanu možemo pronaći između ostalog i ruksake i cekere, dekice od puffy vunice, šalove, kape i trakice, džempere, pletene korpice, korpice za djecu sa štampom njihovih omiljenih likova iz crtića, naušnice sa štampom…Njen omiljeni proizvod je torba koja sa jedne strane na sebi ima pleksiglas ogledalo sa graviranom mandalom, a sa druge strane mandala štampana na drvetu UV štampom.
Za svoj brend Azemina kaže da je prepoznatljiv zbog kvalitete štampe, samog oblika torbi koje ona radi, printa koji ni ja jednoj torbi nije isti, kao i po tome što su cijene prilagođene kupovnoj moći svakog pojedinca.
Dok radi svoje ručne radove Azemina je istakla kako se opušta, oslobađa se stresa i uživa. Poseban osjećaj je istiće ona dokazati sebi da to što radite ima svoju vrijednost i da tu vrijednost i drugi prepoznaju, a njene radove možete pogledati na njenom instagram profilu.
“Na samom početku moj hobi je bio samo zabava i “bijeg” od epidemije koja nas je zadesila. Nisam planirala niti očekivala da ću prodavati svoje radove niti mi je to bila namjera. Ne smatram da sam ostvarila neki uspjeh jer ne ulažem puno vremena u hobi zbog mog primarnog posla. Nemam puno slobodnog vremena da bih svoj hobi pretvorila u biznis. Važno mi je da uživam u ovome što radim jer sam spojila posao i hobi. Odlučila sam svoje kreativne radove uvrstiti u ponudu koju naša firma nudi tako da sam uspjela ostvariti određeni uspjeh i na taj način”, ispričala nam je ova mlada kreativka.

Narudžbe uglavno prima preko facebook-a i instagrama. Kad su u pitanju ženske torbe nastoji uraditi unikatan print ili sa nekom motivirajućom porukom. Želi da svaka torba koju uradi bude unikatna, personalizirana. Vodi se činjenicom da je svaka žena je posebna i drugačija te za torbe koje za njih radi želi da imaju njihov lični pečat. Većina proizvoda koje je prodala bile su njen dizajn. Svakako bilo je i radova po narudžbi. Tad je komunikacija s kupcem dosta dublja te Azemina nastoji saznati sve do najsitnijeg detalja o tome kakav je proizvod kupac za sebe zamislio kako bi ispunila njegovu želju. Po prijemu narudzbe uradi štampu na drvetu, kupi materijall koji je potreban i isplete torbu. Od momenta narudžbe potrebno joj je nekoliko dana za izradu. Proizvode u Sarajevu se preuzimaju lično, a van Sarajeva šalje brzom poštom.

Inspiraciju pronalazi svuda oko sebe posmatrajući ljude oko nje, istražujući tržiste također joj uveliko pomaže u pronalaženju ideja za neku novu stvar.

Šta očekujete da ćete postići na poslovnom planu u narednih godinu dana?
Već sam spomenula da mi nije bila namjera pretočiti hobi u posao i teško mi je pored posla da se maksimalno posvetim, ali to ne znači da neću raditi na svojim idejama i novitetima. Nije mi cilj uraditi što više prizvoda već da budu unikatni, posebni i da moj brend bude prepoznatljiv po tome.

Imate li posebne uspjehe u radu do sada koje biste mogli podijeliti sa našim čitaocima?
Pletene torbe su proizvod koji mi je bio najprodavaniji. Moje FIA bags, cekeri i ruksaci su prešli granice BiH što mi je jako drago. Poslala sam torbicu za djevojčice u Tursku, nekoliko cekera od macramea u Francusku, ruksake od macramea u Njemačku i torbu koju sam nedavno radila za novinarku koja živi u Pragu i jednu za ženu koja ima svoju marketinšku agenciju u Srbiji. Moja omiljena torbi koju sam radila sa jedne strane na njoj je pleksiglas ogledalo sa graviranom mandalom, a sa druge strane mandala štampana na drvetu UV štampom dobila je sve pohvale jer nije nešto što je već viđeno na društvenim mrežama. Makar sam dobila takvu informaciju od klijenata. Drugu torbu sam radila za jednu britansku organizaciju sa njihovim logom. Torba u svrhu reklamnog materijala i promocije.

Ono što je Azemina poručila na kraju razgovora svima koji se bave ručnim radom je to da uživaju u tome što rade i da ne mogu očekivati uspjeh preko noći. Dodala je i to da je danas tržište blago rečeno i zasičeno ručnim radovima, ali isto tako da treba ostati dosljedan onom svom. Možda u nekim momentima i nismo zadovoljni onim što smo ostvarili, ali ne treba odustajati nego biti uporan i istrajan te raditi na svojim idejama i vizijama.

Leave a Comment