Objavljeno: 09/02/2023 Objavio: admin omentari: 0

Postoji jedna “sitnica” koja je definitivno preduslov toga da vam dan prođe prijatno i lijepo, a rječ je ni manje ni više nego o pravilnom izboru donjeg veša. Odabir odgovarajućeg donjeg veša može predstavljati problem ako ne vodite računa o kvaliteti materijala i veličinama. Mnoge žene ne vode računa o tome kakav donji veš kupuju, no unatoč tome što se krije ispod odjeće, odabiru donjeg veša potrebno je pristupiti s jednako pažnje kao i odabiru haljine ili cipela. Materijal bi trebalo da bude presudan faktor prilikom izbora donjeg veša. U pitanju je tkanina koja je tokom cijelog dana u dodiru sa kožom pa odabir kvalitetnog donjeg veša nije nešto oko čega treba praviti kompromis.
Istog tog mišljenja je i dvadesetčetverogodišnja Adisa Mujčinović koja nam dolazi iz Čelića. Adisa je zaposlena u opštini grada Čelića, ali je mišljenja da svaki pojedinac treba sebi stvarati priliku za rad i usavršavati se.
Naziv njenog poslovnog poduhvata glasi „Avant Garde“, a donosi se na krojenje i šivenje donjeg veša i spavaćeg programa. Naziv „Avant Garde“, označava simbolički nešto što prethodi i stvara uslov. “Avant Grarde” donje rublje možete vidjeti na Instagram stranici kao i na Facebook stranici
Njena najveća motivacija da se počne baviti ovim poslom je njena majka, ali i sama Adisina ljubav prema ručnom radu i unikatnom donjem vešu.
Ova veoma uspješna mlada poduzetnica je za naš portal poslala jednu jako lijepu priču, a šta nam je to sve ispričala možete pročitati u nastavku.
“Zovem se Adisa Mujčinović, rođena sam 08. oktobra 1998. godine. Osnovnu i srednju školu sam završila u Čeliću, a na Evropskom univerzitetu u Brčkom sam stekla zvanje diplomirani ekonomista menadžmenta i preduzetništva. Diplomirala sam u julu 2021. godine, a pripravnički rad u trajanju od godinu dana sam obavila u Opštini Čelić, gdje sam trenutno i uposlenik.
U današnjem vremenu globalizacije i široke konkurencije na tržištu svaki pojedinac treba sebi stvarati prilike za rad i usavršavanje. Istraživanjem tržišta sam stekla utisak da je kod drugih poslodavaca teško pronaći posao. Pokretanjem ličnog biznisa imam sljedeće prednosti:

  • praktičnu primjenu stečenog fakultetskog obrazovanja
  • vlastiti projekat tj. stvaranje vlastitog proizvoda na tržištu
  • strast prema vlastitim idejama i kreiranju
  • samostalno upravljanje i organizovanje posla i radnog vremena.

Naziv mog poslovnog poduhvata glasi „Avant Garde“ koji se odnosi na krojenje i šivenje donjeg rublja i spavaćeg programa. Avant Garde na francuskom jeziku znači prethodnica. Takav naziv označava simbolički nešto što prethodi i stvara uslov.
Obzirom da je donje rublje nešto što se prvo oblači i dolazi u dodir sa tijelom prije ostale odjeće, ono tako stvara uslov za ugodan osjećaj tokom dana i noći, te utiče na izgled odjeće koju nosimo. Na kraju dana ipak svi požele sebe počastiti dobrim komadom odjeće i uživati u svom odabiru. Baš taj kraj dana zaslužuje da bude posebno udoban. Osjećaj udobnosti počinje od veša koji nosite, a lagodan i miran san od spavaćice koju birate.
Kao mala gledala sam mamu kako od ničega stvara nešto. Vremenom, želja za istim se probudila. Imala sam ograničen pristup lijepim ženstvenim stvarima i odjevnim predmetima i tada sam odlučila da to želim promijeniti. Jer, od tebe promjena i kreće. Kroz nedavnu edukaciju o preduzetništvu kojoj sam prisustvovala imala sam zadatak da svoju ideju pretvorim u djelo kroz biznis plan i tako je sve i počelo. Kao diplomirani ekonomista menadžmenta i preduzetništva nije mi teško pao taj zadatak, ali sam imala strah kako će moja mala sredina u kojoj sam odrasla prihvatiti ovakvu ideju. Naravno, nisam željela da me u mom cilju nešto takvo obeshrabri pa sam prihvatila i taj rizik. Ono što me potaklo da baš ovu svoju ideju sprovedem u djelo jeste ljubav, kreativnost, radoznalost.
Ono što je svima poznato jeste da ni jedan početak nije jednostavan, pa tako ni ovaj nije bio. U prvom planu su bili troškovi, nizali su se jedni za drugim. U periodu kada sam započela biznis odrađivala sam pripravnički rad, te je iz tog razloga bio prisutan manjak slobodnog vremena. Manjak slobodnog vremena je dovodio do toga da ostanem za mašinom do kasno u noć kako bi završila obradu nekog proizvoda. Nedostatak finansijskih sredstava, nedostatak mašina, opreme i ostalog materijala potrebnog za rad, nepoznavanje dobavljača koji su potrebni za razvoj biznisa…sve od navedenog je usporavalo razvoj i na momente obeshrabrivalo. Međutim, istrajala sam u svojoj i ideji i želji da stvorim nešto što mogu nazvati svojim proizvodom.
Od početka poslovnog poduhvata pa do danas prošlo je 7 mjeseci, i ono što moram priznati jeste da uopšte nisam imala predstavu koliko toga se može postići za tako kratko vrijeme.
Danas, biznis se zasniva na širem asortimanu proizvoda donjeg rublja i spavaćeg programa. Kroz to vidim svoj uspjeh koji sam postigla za kratak vremenski period. Na početku je to bila samo mala „dječija“ ideja koju sam sama pretvorila u djelo. Uvršteni su komadi po svačijem ukusu. Kupovina novog rublja i pidžama brojnima predstavlja noćnu moru, ponajviše djevojkama i ženama. Kako bi se riješio taj problem, „Avant Garde“ nudi pored šivenja po mjeri, mogućnost eksperimentisanja sa modelima bojama i dezenima, koje će uliti dodatno samopouzdanje
Dobro izabrani komadi navedene odjeće, naime, naglase ono što je na tijelu samog kupca najljepše jer su oni ti koji su u ovom poslovnom poduhvatu kreatori.
Proizvodni proces kreće od planiranja. Bez kvalitetnog plana ne može se kvalitetno ostvariti ni jedna druga funkcija. Ono za sebe veže nabavku sirovina od kojih će nastati proizvod. Druga faza jeste priprema proizvodnje koja se odnosi na uzimanje mjera kupca i pravljenje kroja za naručeni proizvod. U narednoj fazi tj. proizvodnji nastaje gotov proizvod koji je spreman za prodaju. Gotov proizvod se pakuje u kutije čija je prvenstvena uloga zaštita proizvoda.
Svi proizvodi nastali u mojoj radionici se pakuju u elegantne crne kutije na koje je utisnut zlatni logo.
Svoj poduhvat u budućnosti želim da proširim u prvom planu po asortimanu i raznolikosti artikala, većem tržištu, ali želim da zadržim svoju autentičnost i prepoznatljivost, iz tog razloga ne bih komercijalizovala svoj proizvod jer je svaki posebno napravljen mojom rukom i u svaki je ubačeno, pored materijala i konca, doza ljubavi.
Ne postoji granica u onome što mašta može postići. Ne trebamo sputavati sami sebe jer smo upravo mi ti koji trebamo gurati i tjerati sebe ka boljem. Kada ostvarite jedan cilj uvijek gledajte koji je novi u tom poduhvatu i fokusirajte se na njega jer se samo na taj način može napraviti rezultat. Moramo zadržati postojanost i prije svega vjeru u sebe. Moramo vjeravati da smo za nešto daroviti i da to nešto moramo postići po svaku cijenu. Ne treba čekati da sve bude kako treba, jer nikada neće biti sve savršeno. Uvijek će biti izazova, prepreka i manje savršenih uslova. To znači da treba početi sada. Sa svakim korakom biti ćeš sve jači i jači, vještiji i vještiji i pouzdaniji. Ili ćeš se kretati kao dio svoje priče ili ćeš stajati izvan vlastite priče”.

Leave a Comment