Objavljeno: 07/12/2022 Objavio: admin omentari: 0

Lejla Goran Đedović (32 ) iz Turbeta malog mjesta u blizini Travnika. Po struci je turistički tehničar, ali radi kao freelancer i za svoj posao kaže da je to nešto što je oduvijek voljela raditi iz razloga što joj takav rad omogućuje da provede vrijeme sa njenim mužem i djecom.

Kad je riječ o kreativnom radu bavi se 3D vizualizacijom enterijera i eksterijera i 3D modeliranjem. Njen posao se zasniva u softveru Homestyler, Autodesk kompanija, to je američka multinacionalna korporacija koja proizvodi softvere za dizajniranje 2D i 3D.
3D dizajn enterijera predstavlja prikaz potpuno namještene i uređene prostorije uključujući: rasvjetu, teksture, dekore, biofiliju i materijale iz 3D perspektive.

Za kreativni rad tačnije dizajn odlučila se iz razloga što je ljubav prema istom kod sebe uvidjela još u djetinjstvu. U svaku novu prostoriju u koju bih ušla, počinjala je sa razmatranjem u koji stil bih ju preuredila, koje bih teksture dodala, za koju paletu boja bih se odlučila. Takvo nešto ju kako kaže nikada nije zamaralo, naprotiv mnogo ju je opuštalo i vodilo daleko od svakodnevice.

“Kada sam upisala fakultet u Tuzli, na odsjeku za geografiju, kod nas u BiH još uvijek nije bio studij za dizajn enterijera, jedino što znam bio je studij arhitekture. Bez obzira, moja ljubav prema dizajnu je ostala urezana i ja nastavljam dalje sa svojom maštom, vizualizacijom i sav taj vizuelni prikaz koji sam imala u glavi prenosila sam kroz igricu SIMS. Iako nikad nisam bila ljubitelj video igrica, ova igrica SIMS se izdvajala iz razloga što sam u njoj mogla kreirati enterijere kako zamislim”, ispričala nam je Lejla.

Udajom 2015. godine uz svog muža koji je radio freelancer grafički dizajn i volio grafiku, ten bio dobar poznavalac računara, uočio je kako Lejla u slobodno vrijeme uređuje prostore na SIMS igrici. Mnogo mu se svidjelo i dao joj je ideju da iz igrice iziđe u stvarnost te počne raditi ono što danas radi.

Uvodio ju je postepeno u programe i šeme s kojima se do tad nije susretala, radio s njom dok sama nije stekla osnovno znanje za rad u programima. Nakon određenog vremena dao je još jednu sjajnu ideju, to jest da kreiraju stranicu na društvenim mrežama i objavljuju Lejline radove te je tako i započelo Lejlino kreativno predstavljanje.

Svi znamo da je svaki početak težak, bude tu uspona i padova. Tako je bilo i kod naše Lejle koja je mislila da će njene vizije o enterijerima ostati samo u video igrici. Vremenom su se rađale ideje i počele razvijati, a Lejla je svakim danom sve više učila o dizajnu enterijera i u softveru, jer ju je to ispunjavalo.

Lejla nudi različite stilove dizajna enterijera i eksterijera. Zapravo sve zavisi od klijenta i od toga za koji se on stil odluči tako i ona dizajnira i najvažnije joj je njihovo zadovoljstvo.

“Trenutno gotove proizvode namještaja nemamo, ali dajemo preporuke za majstore i salone namještaja, jer radim samo softverski. Ponuditi možemo različite stilove, jer ih ima mnogo zaista. Moj omiljeni stil je teško izdvojiti, jer svi su lijepi na svoj način ako se lijepo osmisle i urade, ali ono što bih zaista izdvojila jesu prirodni materijali koji su održivi, funkcionalni, koji odišu toplinom i koji su što je najvažnije zdravi, jer enterijeri se ne preuređuju svaki dan”, kazala je za naš portal Lejla te dodala da svaki stil enterijera u sebi nosi nešto unikatno i da ih je jako teško opisati u kratkim crtama.

Lejlina najveća inspiracija je priroda.

“U prirodi je sve savršeno posloženo. Kada biram palete boja, gledam kako se u prirodi savršeno uklapaju. Obzirom da volim prirodne materijale, inspiraciju dobijem gledajući godišnja doba. Posebno bih izdvojila jesen, jer je puna boja i sve se uklapaju”, istakla je ova dizajnerka enterijera i eksterijera.

Kao svoj najveći uspjeh Lejla je istakla pohvale stručnjaka iz iste ili slične oblasti.. Jedan stručnjak kao što je arhitektica Milena Obradović, pohvalila je njen rad, također i osoblje sa BusinessAcademy su je uz pohvale pitali da je studirala dizajn.

Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave,?
Ukratko realizacija projekta izgleda ovako.
Diskusija posla sa klijentima o svim detaljima uređenja i rokovima isporuke 3D rendera.
Potrebno je da klijenti pošalju fotografije prostora koji se treba radit i skice.
Izrada i izgled prostora u 2D i 3D.
Diskusija o rezultatima rada sa klijentima
Renderovanje
Slanje fotografija gotovog prostora.

Šta očekujete da ćete postići na poslovnom planu u narednih godinu dana?
Iskreno se nadam da ću biti uporna u svom poslu koji volim, jer sa iskrenom ljubavi i upornošću se postižu najbolji rezultati. Trenutno u BiH imamo sada akademije za 3D dizajniranje. Nadam se da ću jednog dana biti u prilici da završim ITAcademy, da budem iskrena najviše zbog Autodeskove certifikacije, jer ovaj lijepi posao koji radim, radim upravo sa Autodeskovim softverom. I dalje sebe vidim kao freelancera, osobu koja sebi odabere radno vrijeme, mjesto za rad, za odmor. Također se nadam da ću jednog dana nositi Autodeskov certifikat, ne zbog papira, nego iz ljubavi prema svom poslu.

Možete li nam ukratko opisati ono što osjećate u momentima dok pravite Vaše radove?
Teško je opisati. Osjećam smirenost, ljubav dok zamišljam i dizajniram određeni prostor. U ovom poslu mi brzo vrijeme prolazi. Kada legnem spavat zamišljam prostor koji trebam radit i dok razmišljam zaspim, kad se ujutru probudim, nastavim ponovo gdje sam stala. Možda ovo do sada niste čuli, iskreno tako je.
“Ako istinski volite svoj posao kojim se bavite, ne odustajte i budite ustrajni. Bude uspona i padova u životu, moramo se naučit s tim borit, ali ne i odustat. Smatram da iskrena ljubav i ustrajnost donose najbolje rezultate”, poručila je na kraju Lejla, a njene radove možete pogledati na Facebooku.

Leave a Comment