Objavljeno: 06/04/2022 Objavio: admin omentari: 0

Njeno ime je Zuhra Beširović. Za sebe kaže da je veliki kreativac te ističe da je veći dio svog života provela istražujući šta bi to nju ispunilo, a druge usrećilo.

Po struci je Tekstilni tehničar krojenje, šivanje i sve vezano za taj dio njenog života ju je dovelo do još jedne veće ljubavi, a to je ručno izrađen nakit od polimerne gline gdje zapravo počinje njena priča.

Prije nekih 10 g njena kćerka joj je kupila na poklon paketić gline da sebi izradi naušnice. U tom momentu nije mogla ni naslutiti šta će se iz toga razviti.

Izraditi jedan komad nakita u početku joj je bio izazov s obzirom na to da se upustila u nešto sasvim novo i nepoznato.

“Tada je na našem tržištu polimerna glina još uvijek bila nepoznanica. Da li je bilo teško? Jeste. No međutim, nikada mi nije palo na pamet da odustanem na što sam iznimno ponosna” – odaje Zuhra.

Polimerna glina ima bezbroj tehnika, Zuhra se zaista može pohvaliti da ih je već sve uspješno savladala.

“Ono što moram da istaknem kao primarnu prednost nakita od polimerne gline, u odnosu na ostale materijale, jeste njegova nosivost. Iznimno je lagan i biokompatibilan materijal čime su sve moje predivne žene oduševljene. Sama glina ne izaziva apsolutno nikakve alergije niti tome slične reakcije. A tek o raznim varijantama iste  dizajnu nakita, bojama i tehnikama bih mogla da pričam danima”, ispričala je  Zuhra, a kao najveći problem i prepreku istakla je težinu plasiranja proizvoda s obzirom na to da u Bosni i Hercegovini mali biznisi teže dolaze do izražaja. Tek u malo im se počinje poklanjati pažnja.

Ova kreativka također odaje kako bih zaista voljela da se ručni rad više prepozna te se na taj način pruži prilika za uvođenje novih interesantnih proizvoda kreativcima.

Kada je riječ o motivaciji i inspiraciji pronalazi ih u svemu što ju okružuje, priroda, ljudi, razni motivi kao i kreacije brojnih svjetskih brendova.

U budućnosti bih voljela odnosno nastojat će formirati vlastiti obrt kako bi njen nakit dobio još jednu bolju i širu dimenziju.

Ono na što je najponosnija i što smatra najvećim uspjehom jesu silni osmijesi koje je izmamila damama širom Bosne, ali Europe i Amerike.  

“Ponosna sam što je moj nakit već sada prešao granice BiH. Željela bih da poručim svakoj osobi da radi isključivo ono što je čini sretnom. Bez iznimke. Jer upornost se uvijek isplati”, rekla je na kraju razgovora ova ljubiteljica unikatnog nakita. A ako ste i vi ljubitelju unikatnog nakita posjetite njenu  stranicu te se možda na kraju i odvažite pokloniti sebi jedan unikatan komad nakita.

Zuhrine radove možete pogledati na stranici “Zuhra Nakit”, instagram profilu @Meraki by Zuhra i na njenom  profilu Zuhra Beširović.

Leave a Comment