Objavljeno: 21/02/2022 Objavio: admin omentari: 0

Aferdita Topalović (63), majka dva već odrasla sina koji imaju i svoju djecu. Radi kao učiteljica te ističe kako je zapravio taj rad s djecom doveo do potrebe da iz sebe crpi svoju kreativnu crtu u svim segmentima kako bih djeci na što bolji i zanimljiviji način predočila gradivo. Njena majka ju je naučila pletenju, heklanju i vezu. Šta nam je to još ova gospođa neobičnog imena ispričala o sebi i svom biznisu možete pročitati u njenoj priči.

„Ja sam Aferdita Topalović, imam 63 godine i radim najljepši posao na svijetu – učiteljica. Imam dva oženjena sina i troje unučadi. Radim najljepši posao koji mi je uvijek otkrivao tajne moje duše i kreativnosti, a tako i dječije. Ko sluša dušu drugoga, zna i voli najljepšu muziku. Svakodnevno u radu sam sa djecom iz sebe crpila neizmjernu količinu kreativnosti u svim segmentima: od jezika, muzike, likovnog izražaja, sporta i plesa. Sve je to uglavnom bilo izloženo godinama u mojoj učionici i u radovima djece, mojih dragih učenika.

Uvijek su me zanimali svi „ručni radovi“. Majka me naučila vrlo rano pletenju, heklanju, vezu, a ja sam poslije sama učila poentles, vez rišelje, razne tehnike goblena, pletenja.

Uvijek sam bila uporna u učenju, dok naučim, napravim par egzemplara i odmah prelazim na drugu tehniku. Nestalna duhom kakva jesam, aktivna 24 sata mentalno, uvijek sam radila 2 ili više poslova u isto vrijeme. Mislim da je to i dovelo da se evo zadnjih godina počnem aktivnije baviti ručnim radom koji mi se jako dopao.

Prvo sam otišla na kratki kurs crtanja na aluminijskoj foliji i na kurs veza Tel krma- vez srebrnom i bakrenom žicom na platnu. U tome je stigla pandemija, zatvaranje u kuću, online nastava i slobodnog vremena, misli i brige za najbliže preko svake mjere. Samo sam jednog dana zastala, otvorila računar i poručila online razne materijale za crtanje na foliji i dekupaž. Tehniku dekupaža sam izučavala samostalno, prateći tutorijale na internetu.I tako je krenula moja priča.

Naravno, prvi radovi su bili pokloni za moje najdraže: slika-crtež za dva unuka u Sarajevu, košarkaša. Nacrtala sam i uradila sliku na aluminijskoj foliji njih dvojice u pokretu, šutiranja lopte na koš. Nisam ni bila svjesna kako je teško, ali sam uz ljubav napravila zamišljeno. Zatim sam malenoj Lamiji počela praviti kutije za njen nakit, njenoj mami, crteže za prvi dan škole, mixmedia sliku sa elementima koje Lamija voli.

Pored dekupaža i crtanja na alufoliji, počelo me zanimati i izrada nakita, ali od pamučnih traka.

Crtam na aluminijskoj foliji i pravim slike, dijelove izrezujem i ukrašavam upotrebne predmete (kutije, tacne, flaše). Vezem srebrnom i bakrenom žicom i koristim kao motive za slike, poslužavnike, poklopce na kutijama i slično. Zatim radim dekupaž na poslužavnicima, kutijama, flašama, čašama, podmetačima, predmetima koje izrežem od laminata, špere, drveta u raznim oblicima. Izrađujem nakit – ogrlice i lančiće od pamućnih traka. Restauriram stare predmete (fenjere, burad, stapove, komodice, stoličice)

Pošto sam na internetu jako dugo i uvijek sam internet koristila za neke svoje poslove (osim naravno svakodnevnih priprema za nastavu). Radila sam i radim online poslove i davno sam naučila praviti marketinške elemente za oglašavanje i reklamu. Napravila sam svoju stranicu na Facebooku. Gdje god sam našla priliku da oglašavam i reklamiram šta ja to radim, reklamirala sam. Počela je polako i prodaja.

Svaki predmet koji napravim je iz duše, uloženo mnogo ljubavi, kreacije, truda te mi je vrlo teško formirati cijenu. Naravno, mnogo toga ide za poklon, jer smatram da je uvijek bolje nekome pokloniti nešto originalno, nego kupiti u radnji.

O tome kakav osjećaj imam dok radim svaki taj komad da i ne govorim. Spasilo mi je dušu i nerve u najvećoj krizi pandemije i nekretanju. Osjećaj ispunjenosti kada završim i poklonim, prodam ili ostavim na policu za nekoga ko je drag, također ogroman.

Zato, preporučujem svakome da se okuša. Svi mi u sebi imamo neki dar, treba ga tražiti, dati mu priliku da se otkrije i da nas ponese. Ja sam svojim darovima dala šansu i…hvala im! Pomažu mi svakodnevno u ispunjenosti, zadovoljstvu i sreći, uživanju u životu“.

Radove naše Aferdite možete pogledati na facebook stranici.

Leave a Comment