Objavljeno: 22/08/2022 Objavio: admin omentari: 0

Čelić je naseljeno mjesto površine 140 m2 , a pripadaju Kantonu Tuzla. Ovaj grad je u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i van granica BiH posebno poznat po jagodama izvrsnog kvaliteta. Čitajući o ovom gradu, njegovom stanovništvu te o uzgoju te prekrasne voćke – jagoda došli smo do saznanja da osim što se bave uzgojem jagode tamo žive mladi uspješni kreativni ljudi, a jedna od njih je Aida Kucalović. Aida je zapravo iz Italije doselila u Čelić udala se i rodila jednog predivnog dječaka. U Italiji je završila srednju turističku školu a nakon toga i Fakultet o kulturalnom turizmu. Istakla je kako sebe smatra jako kreativnom osobom, a bavi se izradom personaliziranih poklona. Pokloni koje Aida radi idealni su za razna slavlja kao što su: rođendani, Bajrami, godišnjice, babine, 8 mart…, jer kako kaže pokloni su tu da se poklanjaju i uljepšaju dan slavljenika.
Posao kojim se bavi čini je jako sretnom te zahvaljujući njemu uspijeva da pokaže svoju kreativnost. Osim toga majčinstvo je jako doprinijelo time da ona svoj kreativni talenat pokaže široj javnosti.
“Prije 2 godine sam vidjela neku stranicu koja se bavi sličnom prodajom pa me to fasciniralo. Međutim tad se nisam imala hrabrosti prepustiti toj obavezi. Prije malo manje od godinu dana sam išla na babine i sjetila se torte od pelena. Pomislila sam ‘’zašto trošiti pare na standardni poklon (kafa, sok, čokolada, itd) kad mogu napraviti nešto originalno predviđeno samo za bebu a onda to i prezentirati na društvenim mrežama. Tako je i bilo. Od tog dana sam počela praviti torte od pelena, zatim postere, torte od čokoladica, bukete i ostalo. Prvi put su to bili proizvodi za reklamu a nakon toga isključivo po narudžbama”, objašnjava Aida početak svog rada te dodaje kako o nekom velikom uspjehu nikad nije razmišljala i da je u sve ovo ušla iz neke igre,
Držala se rečenice ‘’kako bude’’. Nije željela da se nada i razmišlja previše, međutim kako su narudžbe krenule ona se naprosto oduševila, dobila jak vjetar u leđa i u svoj posao je počela da ulaže sve više kako vremena tako truda i ljubavi.
Aida nije jedina koja se bavi izradom ovakvih vrsta poklona ali se ona trudi da ono što radi bude prepoznatljivo. Svojim proizvodima daje neki svoj poseban pečat, svu svoju ljubav i pažnju tokom izrade.
Prilikom posjete na njene profile Instagram ili Facebook stranicu želi da se odmah prepozna uloženi rad i trud u proizvode jer zaista svaki je poseban na svoj način, priča neku svoju priču i ima različit značaj.
“Kupci najčešće naručuju personalizirane postere za razne prilike (rođendani, diplomiranja, godišnjice, 8. mart, dan zaljubljenih, Bajrami, rođenje djeteta itd) ili kao dekorativne zidne setove. Često poklanjaju kako bi samo pokazali nekome koliko ga/je vole, ne samo zbog posebne prilike. Osim postera u ponudi imamo i slatke bukete najčešće izrađene sa Ferrero Rocher ili Raffaello čokoladicama uz adekvatan ukrasni papir. Ta vrsta poklona najviše iznenadi jer je jako originalno a u sebi sadrži ono što svi vole a to je slatkiše. Slatkiše imamo i u slatkim tortama najčešće izrađenim od kinder čokoladica kojima se dodaju druge slatkiše ili proizvodi (za higijenu ili jutarnje uživanje a to je šolja i kafa). Razne kutije mogu da sadrže ruže od saten trake (jako dekorativan poklon), plastično cvijeće ili Dove/Nivea proizvode. Explosion box je kutija od papira najčešće izrađena za parove i sadrži njihove najdraže uspomene/fotografije, poruke i slatkiše. Torte od pelena je idealan poklon predviđen za najmlađe. Kartice za bebe, mame i trudnice sačuvaju uspomene na prve bebine mjesece”, za naš portal o svojim proizvodima ispričala je Aida kreativka iz grada jagoda te dodala kako je njoj lično najdraži proizvod personalizirani poster jer sadrži najljepše uspomene i najoriginalniji. Dizajniranje postera znači pustiti maštu da radi šta želi, a kreativci to najviše vole.
Kada biste proizvode koje imate u ponudi trebali da predstavite u kratkim crtama, šta biste o njima rekli?
Smatram da biranje poklona više ne treba da predstavlja problem jer u našoj ponudi možete da pronađete originalnost i kvalitet. Svaki proizvod je napravljen sa mnogo ljubavi, pažnje i strpljenja jer želimo da kupci dobiju nešto najbliže njihovim željama.

Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave?
Prvi korak je narudžba preko internet stranica (Instagram: @____giftshop____ Facebook GiftshopAK) ili lično. Najveću ulogu imaju kupci koji iznesu svoje želje a nakon toga zajedno pronađemo odgovarajući poklon. Izrada traje nekoliko dana, ovisno o slobodnom vremenu i količini rada u izradi poklona. Nakon toga kupcu pošaljemo fotografiju rada da nam potvrdi da li odgovara osobnim željama. Preuzimanje se vrši lično ili brzom poštom.

Inspiraciju za svoje radove Aida pronalazi u samoj sebi, ono što bi se njoj lično svidjelo prezentira i drugima. Ponekad ili pak vrlo često kako kaže dešava se da narudžba ne dozvoli slobodan pristup njenoj mašti jer kupac želi nešto drugo, novo. Ponekad joj njeni kupci pošalju fotografiju kako tačno žele da proizvod izgleda. Takvo nešto joj mnogo olakša posao jer joj je tako lakše napraviti što oni zamisle .
“Dizajniranje novih kolekcija (postera) traje dosta vremena i zahtijeva mnogo istraživanja na internet platformi. Mnoge inspiracije pronalazimo na stranim stranicama. Zatim zamislimo šta bi odgovaralno našem dizajnu i tako i kreiramo. Ukoliko se to radi o drugim proizvodima uzmemo materijal u ruke i pustimo da mašta uradi svoje”, ispričala je Aida kako kod nje teku pripreme za novu kolekciju, novi rad I dodaje kako u narednom period prvo želi proširiti svoj asortiman te priželjkuje mnogo veći uspjeh I popularnost od dosadašnjeg,
Imate li posebne uspjehe u radu do sada koje biste mogli podijeliti sa našim čitaocima?
Svaka odrađena narudžba za nas je jedan uspjeh. Posebnu čar je imao naš prvi 8. Mart. Pripreme su trajale sedmicama jer je moj rad prepoznalo i naručilo mnogo osoba. Uložilo se mnogo vremena i truda da sve ispadne kako sam zamislila i na kraju se to i isplatilo.

U momentima dok pravi svoje radove osjeća neizvjesnost jer ne zna da li će se rezultat svidjeti kupcu. Ta neizvjesnost čini da se potrudi dati sve od sebe kako bi kupac bio zadovoljan. Aida smatra da zbog toga svi kreativci koji žele uspjeti u svom radu ulažu vrijeme, ljubav, pažnju, strpljenje i trud u svoje proizvode. Istakla je kako je zaista divan osjećaj da , u mnoštvu stranica slične prodaje, baš vas neko izabrao da ispunite njegove želje i usrećite njega ili nekog njemu dragog.
“Ne treba se bojati stvaranja nečeg novog i ulaganja u isto jer će uvijek neko prepoznati vaš trud i rad, posebno ako volite ono što radite”, Aidina je poruka za kraj razgovora, a njene radove možete vidjeti na Facebook stranici & Instagram.

Leave a Comment