Objavljeno: 22/01/2024 Objavio: admin omentari: 0

Sarah Karačić je dvadesetdvogodišnja studentica koja studira na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, smjer Softverski inženjering. Također je I svoje osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje obnašala u Sarajevu. Najviše je raduje kad je njen dan ispunjen s mnogo obaveza jer je kako kaže zbog previše slobodnog vremena, ali i svog dječjeg sna proizišao je njen biznis.

Sarah se bavi izradom poslastica za sve prigode, koje se najčešće i izrađuju za one najljepše događaje, poput godišnjica, djevojačkih večeri, rođendana i slično. Ono s čime je započela svoju slatku priču jesu donuti ili kako ih još nazivaju američke krofne koje se mogu naručiti u standardnom boxu ili poredane tako da izgledaju kao torta.

Za svoj biznis ova mlada kreativka kaže da je nastao sasvim spontano. Ona je još kao mala djevojčica maštala o tome da ima svoju slastičarnu.

“Odakle se ta ideja rodila, ni meni nije jasno, jer niko u mom okruženju se nije bavio sličnim zanimanjem. Doba karantena nas je sve ograničilo u četiri zida, pružajući nam malo slobode, ali i mnogo vremena kojeg sam ja iskoristila u izradu krofni. Krofne sam spremala unazad godinama za svoje najmilije, samo sam ih tad odlučila fotografisati i objaviti na Instagram. Tako je i nastala moja slatka radionica”, ispričala je Sarah te dodala da su mjeseci trebali da prođu da bi ona dobila svoju prvu narudžbu.

Ističe također da je ključ njenog uspjeha bio opremljen strpljenjem I izmišljanjem nemogućeg. . Danas, nakon nepune 4 godine njen brend imena “Donutsarajevo” je osvojilo stotine srca.

Na pitanje je li na samom početku svog rada očekivala da će ostvariti uspjeh koji danas ima Sarah je rekla kako na početku ustvari o tome nije ni razmišljala te kako nije imala neki određeni cilj. U glavi joj je bilo samo da pokuša i da nema šta da izgubi. Ali kako su počele da pristižu prve narudžbe tako se u njenoj glavi počela formirati slika I cilj šta sa svim što je započela želi da postigne.

“Svoj brend smatram prepoznatljivim baš po unikatnosti proizvoda. Sasvim je u redu pronaći inspiraciju na Pinterestu ili kod kolega, ali trebate imati neki svoj pečat na proizvodima koje izrađujete, šta god to bilo, a ne prekopirati tuđi rad i tuđu ideju”, kazala je Sarah te opisala svoje proizvode u 2 riječi, unikatni i rađeni sa mnogo ljubavi.

Osim već spomenutih donuta ili američkih krofni u ponudi kod ove mlade kreativke možemo pronaći: cakesicles-e, čokoladne kolačiće u više oblika, torte iznenađenja punjene slatkišima, mini donute, čokoladne jagode kao i banane, te njen omiljeni kolač, za koji kaže da se morao naći u ponudi, a to je Tiramisu.

Zbog mnoštva proizvoda koji čine njenu ponudu sa sigurnošću možemo reći da će svako pronaći nešto za sebe ili sebi dragu osobu, a na pitanje šta ili koji proizvod osim Tiramisu kolača iz njene ponude joj je omiljeni Sarah je rekla kako ni sama ne može izabrati onaj omiljeni jer je isuviše teško, ali ako bi to zaista morala onda bi to bio buket čokoladnih jagoda.

Kad smo govorili o tome kako izgleda put od narudžbe do dostave Sarah se potrudila da nam ukratko, ali precizno objasni kako taj put izgleda kod nje:” Trudim se da mojim kupcima sve bude pojednostavljeno koliko god je moguće. Za narudžbu je potrebno samo da proslijede fotografiju s profila, ili neku svoju ideju, kažu ako bi nešto dodali ili oduzeli, dogovorimo se oko preuzimanje i to je to. Kod mene obično sve može i trudim se izaći maksimalno u susret da bismo dobili željeni proizvod i da bi postigla ono najbitnije, zadovoljstvo kupaca. Ja se zatim bacim na pripremu, fotografisanje i isporuku”.

Za neki naredni period u razvijanju svog biznisa Sarah je istakla kako želi cjelokupni svoj biznis dići na jednu veliku stepenicu više, ali za sad je to samo jedna velika želja, a o konkretnim planovima da se ta želja ostvari nije još željela pričati jer kako kaže ostaje nam da zapratimo njene društvene mreže te budemo u toku s njenim radom i planovima.

Njen najveća inspiracija i njen vjetar u leđa čak i nakon skoro pa ne prospavane noći su njeni kupci koji joj redovno šalju poruke u kojima izriču svoje zadovoljstvo njenim radom, njihovi osmjesi onda kada im naučeno isporuči.

Kroz razgovor istakla je kako je izrada svih tih poslastica za nju besplatna terapija. Momenti dok izrađuje slastice su oni dijelovi dana kad se izolira od vanjskog svijeta I fokusira se samo na ono što radi, a samim tim odmara i svoj um. Najvećim svojim uspjehom smatra što je zaista počevši od nule sama ustrajući u svemu, izgradila sve ovo što danas ima i čime se zaista ponosi
“Poruka svima je da ne odustaju kad ne ide i kad im je teško, sve dok vole to što rade. Također da budu unikatni i mnogo vježbe je ono što dovodi do besprijekornih rezultata”, zaključila je na kraju našeg razgovora Sarah čije poslastice možete vidjeti na njenoj Facebook stranici te Instagram profile.