Objavljeno: 21/03/2023 Objavio: admin omentari: 0

Svjetlana Jandrić Lalić ima 47 godina. Rođena je i jedan period svog života živjela je u Bugojnu. Srednju tekstilnu školu je pohađala u Gornjem Vakufu Uskoplju. U toku srednjoškolskog školovanja se seli u drugi grad gdje nastavlja sa školovanjem. Svjetlana trenutno boravi u Sarajevu, a za sebe kaže da je veoma skromna i precizna osoba. Majka je dvoje već odrasle djece, a ljubav prema ručnom radu gaji još od djetinjstva.

Svjetlana se bavi heklanjem, pletem i šivanjem.  Intenzivnim bavljenjem ručnim radom započela je kad je zbog preseljenja u drugi grad ostala bez posla.

“Radila sam u jednoj tekstilnoj firmi, ali zbog preseljenja u drugi grad ostajem bez zaposlenja. Slobodnog vremena bilo je na pretek, te dolazim na ideju da se krenem baviti nečim što će me ispuniti, a ujedno i doprinijeti kućnom budžetu.
Ljubav prema heklanju i pletenju javila mi se još u djetinjstvu, što me još više motivisalo da počnem izrađivati heklane, šivene, i pletene predmete.

Na početku je bio samo hobi. Međutim uvidjevši njenu želju, umijeće i veliku ljubav prema ručnom radu njen muž dolazi na ideju da se oglasi na društvenim mrežama te joj izrađuje facebook stranicu i instagram profil-

Uz reklamu na društvenim mrežama njen hobi se pretvarao u nešto ozbiljnije te vremenom prerastao u pravi mali biznis.

Kako je vrijeme odmicalo asortiman njenih proizvoda postaju je sve bogatiji novim modelima, koji su bili sve zanimljiviji i kompleksniji od prethodnih. Tako je ostalo i do dan danas. Istakla je kako se svakim danom trudi da svoje mušterije obraduje novim modelom.

Na samom početku svog rada kaže nam Svjetlana kako nije mogla ni da zamisli da će raditi ovo što danas radi te na taj način doprinositi kučnom buđetu

Za svoj brend kaže da je prepoznatljiv po šarenolikoj paleti njenih radova koja se i dalje dopunjava, po pletenim kompletima za dječake i djevojčice koje kako kaže nije imala priliku vidjeti na drugim stranicama  koje se bave istim ili sličnim poslom.

“Asortiman mojih proizvoda je jako šarolik, baziran je na dječje odjevne predmete. (papice, kapice, kompleti za dječake/djevojčice), heklane igračke, gnijezda za bebe, puffy dekice, torbe i još dosta toga”, istakla je Svjetlana te dodala kako sve narudžbe i dogovore s kupcima realizuje preko svojih društvenih mreža. S kupcima dogovara svaki detalj – model, boju, veličinu, spremna je da sasluša svaku kupčevu ideju. Nakon dogovora sljedeći korak je kako kaže provjera ili eventualna nabavka materijala. Tok izrade traje po nekoliko dana, ovisno o modelu, veličini i količini same narudžbe.

Svoje radove Svjetlana opisuje kao ručne radove od anti alergijskog materijala (konac, vunica, puffy vuna). Uživa u svakom predmetu koji izrađuje istim žarom i željom jer ju sam  proces izrade bilo heklanih ili pletenih kombinacija opušta. Njena najveća inspiracija je ljubav prema kvalitetnom ručnom radu i kreiranju unikatnih predmeta bilo igračaka ili odjeće, a posebno je istakla sreću i zadovoljstvo roditelja koji naruče za svoje mališane te joj čim prime narudžbu pošalju slike mališana u odjeći koju je za njih radila.

Svojim posebnim uspjehom ova kreativka smatra to što se početak rada koji je započeo iz čiste dosade danas pretvorio u ozbiljan posao gdje ima 2 ili 3 mjeseca unaprijed naručene artikle koje treba napraviti.  

“Put nije lak i malo se cijeni naš trud/vrijeme uloženo, ali ako imate jaku želju, nikad ne odustajte. Ako krećete sa izradom nečeg unikatnog, naučite da cijenite vaš rad i vaše vrijeme, ne obraćajte pažnju na negativne komentare osoba koje to ne znaju da cijene ručni rad. Preko noći se ne dolazi do ostvarenja sna, ali uz mnogo truda i rada sni se ostvaruju”, poručila je Svjetlana čije radove možete pogledati na Facebook stranici te Instagram profilu.

Leave a Comment