Objavljeno: 03/03/2022 Objavio: admin omentari: 0

Ajla Muratović i dolazi iz Sarajeva. Ima 20 godina i druga je godina Odsjeka za engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu. Prije godinu dana je počela da se bavim izradom unikatnih poklona poput nakita, slika, privjesaka, kutija i slično… Odlučila  se za to da upravo ona bude ta koja će da osmišljava unikatne vrste poklona za nas i naše najmilije i takva njena odluka dovlea ju je do osnivanja vlasite radionice naziva “AJLA HANDMADE”.

Zašto ste se odlučili za kreativni rad i kako je ukratko izgledao Vaš razvojni put?

AJLA: Za kreativni rad sam se odlučila prvenstveno zbog toga što sam od malena izražavala ljubav prema sentimentalnim vrijednostima. Oduvijek sam voljela i čuvala neke sitnice koje bih dobila za poklon, a najviše sam se radovala onim originalnim. Voljela sam da smišljam i da sama pravim poklone svojim prijateljima i porodici. A takvi su pokloni bili upravo originalni i vječni. To su bile sitnice koje mogu da traju dugi niz godina i koji nakon toliko godina, bude onaj osjećaj nostalgije i lijepih uspomena. Tako sam prošle godine skupila hrabrosti i odlučila da počnem od nule, samo sa vještinama svojih ruku i maštom.

Iako je još uvijek na početku uvidjela je ogromnu razliku od početka prije godinu dana do danas. Taj početak je kako kaže bio zaista težak i prepun izazova, jer na svakom koraku je mučilo pitanje kako se ‘’probiti’’ kroz masu već poznatih i uspješnih ljudi u tom poslu?’’ Imala je osjećaj i strah da se neće moći izdvojiti iz mase i biti drugačija u moru istih. Ali uz pomoć i podršku njene majke i momka koji su vjerovali u nju, njen talenat i želju, uspjela  se izboriti sa strahom, te osnovati stranicu i započeti svoj trnoviti ali sladak put. Tada nije imala ni viziju da će njeni radovi za ovako relativno kratko vrijeme osvojiti srca preko više od hiljadu ljudi. Najveći Ajlin uspjeh za ovih godinu dana je to što su njeni radovi bili dio najljepših momenata, priča, djevojačkih večeri, prosidbi, vjenčanja…

 Po čemu je Vaš brend prepoznatljiv i koje proizvode naši čitaoci mogu naći u vašoj ponudi?

Radovi iz moje male radionice su definitivno prepoznatljivi po posebnom dizajnu koji je prilagodljiv svim uzrastima. Narukvice i privjesci koje izrađujem su prava sitnica kojom mnogi kupci odluče obradovati dragu osobu. Obično to budu personalizovani oblici, poput ugraviranih imena, inicijala, datuma ili citata. Privjeske je moguće izraditi u raznim mogućim oblicima i bojama po želji, te je moguće na njih uraditi UV print fotografija po Vašoj želji. Pored toga, u ponudi su i printovi na pleksiglasu na kojem se radi gravura po želji i koje stoji na ručno rađenom drvenom postolju, kao i razne personalizovane lampe koje svijetle u 8 boja. Što se tiče takvih stvari, želim da pohvalim divnu saradnju sa ‘’Grawood’’ osnivačem. Posebnu čar imaju slike, jer su one te koje ustvari traju i koje čuvaju uspomene na jednom mjestu. Kada je riječ o dizajnu, razni su u ponudi.

Ajla nam je odala kako su njoj u moru prelijepih radova koji izlaze iz njene radionice njoj najdraži  prikaz zvjezdanog neba na dan rođenja, godišnjice veze ili braka, kao i drugih posebnih događaja. Zatim, ‘’music frame’’ dizajn na kojem može biti najdraža slika i naziv drage pjesme koja ima svoj Spotify kod.

Način rada Ajline radionice je takav da, ukoliko ste zainteresovani, možete da joj se javite na ajla.handmade na Instagramu ili na Ajla Handmade na Facebooku, te da opišete svoju želju i zamisao koju želite da realizuje. Zatim Vam Ajla šalje razne primjerke kako bih zapravo najbolje shvatila Vaše želje, te uz odabir Vama najboljeg primjerka počinje sa izradom. Kada izradi određeni artikal, onda slijedi dogovor koji se bazira na slanje. Ukoliko ste u Sarajevu, moguće je lično preuzimanje, a za kupce van Sarajeva se vrši dostava brzom poštom u sve gradove Bosne i Hercegovine. Također ono što je naglasila da Iako na njenim stranicama postoje određeni i najčešći dizajni, moguće je uraditi i poseban dizajn iz Vaše mašte, jer ona zaista svaku maštu pretvara u stvarnost.

Šta je Vaša najveća inspiracija u radu uopćeno i kako se pripremate za nove kolekcije?

Moja najveća inspiracija u radu je želja da jednog dana imam svoj studio u kojem ću moći da izrađujem brojne proizvode, da smišljam novitete kojima mnogi mogu da obraduju voljene osobe, kao i to da posjedujem mašine koje su neophodne za ovakvu vrstu rada.

Iako ih trenutno pravim u svojoj sobi sa tako velikim snom, dok ih pravim osjećam se ispunjeno jer sam svjesna da ne pravim samo običan proizvod, već nešto što će nekoga učiniti sretnim, te na umu uvijek imam da će taj određeni proizvod biti dio nečije priče.

Za kraj razgovora Ajla je svima onima koji se već bave ručnim radom ili tek žele početi poručila da nikad ne odustanu od svojih snova, da ma koliko bilo teško da ne odustaju, da sanjaju, ali i da ostvaruju svoje snove uprkos svim mislima i strahovima – samo nebo je vaša granica.  

Ajline prelijepe radove možete pogledati na njenom instagram profilu @ajla.handmade, kao i na facebook stranici “AJLA HANDMADE”

Leave a Comment