Objavljeno: 23/02/2022 Objavio: admin omentari: 0

Platneni ulošci u posljednje su vrijeme postali nezaobilazna tema u ženskim krugovima. Sve se češće o njima priča na kafama, ali i u različitim grupama na društvenim mrežama. Mišljenja su kao i uvijek različita te se mogu  čuti razni komentari na ovu temu. Neke žene platnene uloške koriste već godinama i jako su zadovoljne, dok se neke druge zgražavaju nad činjenicom da korištene uloške ne bacaju u smeće već u mašinu za veš. Nas je cijela ova priča oko platnenih uložaka zainteresirala pa smo krenuli u potragu za ljudima koji ih proizvode.

Takom našeg traženja I istraživanja došli smo do prelijepog grada Cazina. U Cazinu sa svojom porodicom živi Mahira Kaljiković. Popričali smo s Mahirom i saznali mnogo toga o njoj i njenom malom biznisu.

Mahira Kaljiković, rođena u Zavidovićima udata u Cazin, supruga, majka dvoje djece. Bavi se krojenjem i šivanjem platnenih uložaka I još mnogo čega.

Mahira je neko ko je već kao djevojčica uz majku počela učiti šivati i krojiti. Maštala je da postane modni dizajner, ali neprilike perioda 92-95 nisu dozvolile da se njen san tad ostvari. Završila je srednju školu eletronika smjer, ali odmah po završetku srednje počela je raditi u malim privatnim tekstilnim firmama i tako stjecati veće znanje i iskustvo u radu, a tek naknadno kad su se stvorili uslovi završila je vendredno tekstilnu školu.

Kazala nam je da kroji i šije unazad 12 godina, ali da je na nagovor prijateljica počela svoje radove da izlaže na facebook i tako iste prodavala.

Sa izradom platnenih uložaka počela je prije četiri godine. Najveću inspiraciju u izradi platnenih uložaka su joj davale i danas dan daju činjenice da smo svaki dan svjedoci obolijevanja žena, a naučno je dokazano da jednokratni najlonski ulošci imaju kancerogene tvari u sebi. Željela je probuditi svjest kod žena da počnu koristiti platnene uloške te zaštite sebe i sačuvaju svoje zdravlje.

Za sebe je rekla da je po prirodi mnogo pozitivna i veoma samouvjerena tako da je zaista od početka svog rada vjerovala u sebe i da može podstaknuti žene da prepozanju nešto zdravo i korisno u svemu ovom što radi.

Kad pričamo o prepoznatljivosti vlastitog brenda svi mi se trudimo izdvojiti se među masom, biti posebni I unikatni. Mahira za svoje platnene uloške kaže da su prepoznatljivi prvo po imenu, ”LEPTIRI”, zato što higijnski ulošci izradjuju se od 100% pamuka, frotira i nepropusnog PUL matrijala znači nježni su kao leptir i imaju krila kao leptir.

Kad govorimo o asortimanu “LEPTIRA” tu možemo pronaći sljedeće: 

  1. svakodnevne od 20cm koje koristimo za bjelo pranje, zatim kod urinarnih infekcija, kod zadnjih dana mjesečnice …
  2. zatim tu su menstrualni od 25cm, kao dnevni za manje obilnosti mjesečnice
  3. imamo noćne za obilnije mjesečnice od 27 i 30cm

Kad je rijeć o samom opisivanju ovakvih proizvoda mi nismo zaista našli prave rijeći pa vam prenosimo šta je to Mahira rekla o platnenim ulošcima.

“Platneni ulošci imaju pozitivan utjecaj za vaše zdravlje. Platneni ulošci izrađeni su od više slojeva pamučnog materijala i jednog sloja PUL materijala koji ne propušta tekućinu, a propušta vodenu paru, zato koža može disati. Ulošci su mekani, udobni,dobro upijaju i ako ih pravilno održavate ne sadrže štetne hemikalije. Platneni ulošci štede vaš novac. Platneni ulošci doprinose očuvanju okoliša”.

Plateni ulošci LEPTIRI se mogu online pogledati na facebook grupi ili lično u Cazinu u Mahirinoj radnji.

Leave a Comment