Objavljeno: 11/10/2022 Objavio: admin omentari: 0

Maja Marčinko, rođena je Brođanka, ali već preko 23 godine živi u Zagrebu. Po struci je profesorica engleskog i njemačkog jezika, radi u osnovnoj školi u Svetoj Nedelji pokraj Zagreba. Osim ljubavi prema podučavanju i djecu veliku ljubav, strast i želju osjeća prema šivanju i šivanje je ono što ju puni zadovoljstvom, opušta te joj pruža mogućnost suradnje sa mnogo divnih ljudi. Članica je kreativne udruge Klo team, pa se njeni proizvodi mogu naći u web shopu.
Za kreativnost Maja kaže da je zapravo kreativnost odabrala nju, a e obratno. Naime zanimanje i ljubav prema šivanju naslijedila je kako kaže sa dvije strane.
“Mojoj baki Vidi šivaća je mašina stajala u dnevnoj sobi i bila uvijek spremna nekome nešto zašiti ili skratiti. Ona je bila predivna savršeno nesavršena sama-svoja-majstorica. Šivala je sebi i susjedama oplećke i fertune po željama. Ona je bila ta zbog koje mi se šivanje počelo sviđati. Drugi djed bio je krojač. Kao mala djevojčica obožavala sam se motati po njegovom starinskom krojačkom salonu, gledati spretne tete kako šiju za brzim mašinama i njega kako s metrom oko vrata nešto promišlja i kroji na velikom stolu”, ispričala je za naš portal Maja.
Majin kreativni put počeo je još 80tih godina, dok je još bila samo djevojčica. To je bilo doba u kojem nije bilo mobitela, tableta, Play Stationa i sličnih čudesa koja danas djeci ispunjavaju vrijeme. Djeca odrasla u tom vremenu su imali prilike maštati i zajednički stvarati igre i igračke od onog što su imali.
Tim načinom su svoje vrijeme skraćivale Maja i njena sestra. One su obožavale Barbike. Kako je svaka od njih imala samo po jednu te Barbike su postale njihov izvor inspiracije za izrađivanje odjeće za Barbike. Odjeću su radile od bakinih krpica, namještaja. Osim odjeće pravile su im i kućice od kartonskih kutija i alu folije
Kasnije, kad su se u životu naše Maje posložile neke važne kockice, vratila se stvaranju i šivanju. Prvo je imala fazu rada u finoj masi radila je ljudska lica kao magnete za frižider.
Jednog dana sebi za školu sašila je torbu s našivenim stablima na podlozi od jute. U njoj je nosila radne sveske i testove za ocjenjivanje. Oduševljena reakcija njene kolegice iz razreda, potakla ju je da ih napravi još. Te je nakon nekog vremena krenula u izradu torbi za prodaju. Dugo vremena je radila isključivo torbe od sirove jute jer joj se sviđao taj prirodni nebojani izgled podloge. Sad radi raznolike stvari, šije kad god joj se pruži prilika.
Iako joj je još uvijek glavni i primarni posao u školi koji joj oduzima dosta vremena svoj kreativni rad gleda kao hobi. Ističe kako se ne može pohvaliti nekim prevelikim uspjehom kao neke druge umjetnice čiji rad prati i podržava, ali kaže da je zadovoljna onim što ona do sad ima i dodala je kako iznimno cijeni svoje kupce i da je veseli kad se oni vračaju po još narudžbi.
Po čemu je vaš brend prepoznatljiv i koje proizvode naši čitaoci mogu naći u vašoj ponudi? Kakav je vaš asortiman proizvoda?
Mislim da sam prepoznatljiva baš po tome što radim raznolike stvari (još bih i više da imam vremena!). Radim različite lutke, torbe, ruksake, nesesere, broševe, majice s aplikacijama, dekorativne jastučnice, personalizirane ilustracije, no mislim da sam ipak najprepoznatljivija po platnenim torbama s aplikacijama. Njih je mnogo i stalno dodajem nove: kolažirani pejzaži, likovi životinja, floralni motivi…Obožavam kad u gradu ugledam neku od svojih torbi u šetnji sa vlasnicom!

Maja najviše voli da radi lutke. Bilo da su u liku djevojčica, životinja, patuljaka, yoga lutaka ili bića iz mašte -kod nje su svi šareni i vedri. Često im zna dodati razne detalje: dodatnu odjeću, torbu, mašnicu, kapu…Uglavnom ih izrađuje po željama njenih kupaca – mijenja boju i dužinu kose, boju očiju, odjeće i slično
Za svoje proizvode kaže da su nastali s puno ljubavi, strpljenja te dobre energije.
“Platnena je moj alter ego i svuda je i uvijek sa mnom, otvorenih očiju skenira svijet. Trudim se da su mi proizvodi kvalitetno i čvrsto sašiveni i da svojim veselim izgledom uveseljavaju vlasnike, pogotovo one najmlađe”, istakla je Maja te dodala kako je njena inspiracija sve ono što je oko nje. Po prirodi je maštovita te ima stalnu potrebu nešto praviti, stvarati. Ta njena maštovitost i ljubav prema stvaranju nečeg novog joj u mnogoom pomogne u radu sa djecom.
Također inspiraciju crpi iz slikovnica, likova iz bajke, crteža njenog malog sestrića, s Pinteresta, likovi s nečijih majica.
Odala nam je kako ne radi kolekcije nego u fazama nekad su to lutke, nekad torbe, ruksaci itd..Naravno tu je i da ispunjava svaku želju svog kupca neovisno u kojoj fazi izrade se ona nalazi.
Šta očekujete da ćete postići na poslovnom planu u narednih godinu dana?
Neke velike poslovne planove nemam, nisam tip osobe koja puno planira unaprijed, no nadam se ostvariti nekoliko svojih projekata i nekoliko suradnji s kolegicama koje zajedno planiramo.

Imate li posebne uspjehe u radu koje biste mogli podijeliti s našim čitaocima?
Već sam ranije surađivala s par suvenirnica (Zagreb, Dubrovnik, Slavonski Brod), a ovo ljeto su moji neseseri s natpisima putovali i za Berlin, Split i otok Iž, što me baš veseli, a trenutno radim na maskoti za jednu hrvatsku kulturnu ustanovu. Također sam radila lutke za knjigu o lutkarskim predstavama koju su napisali dvoje mojih kolega iz Međimurja, a moje lutke Čitalice možete susresti i u nekoliko zagrebačkih knjižnica. U biti me vesele sve male stvari koje se dogode vezane za Platnenu, od predivnih komentara koje dobijem na sajmovima, do fotografija djece koja spavaju s mojim lutkama ili nekoga tko je iz daleke zemlje poslao sliku sebe sa nekom od mojih torbi. Prije par godina sam zajedno s prijateljicom u našem kvartu Dugavama u Zagrebu dvije godine vodila Građansku inicijativu Dugave u sklopu koje smo organizirale sajmove rukotvorina i lokalnih OPG-ova, kreativne radionice za djecu i odrasle, umrežavanje stanovnika kvarta, čitateljske tribine i slično.

Možete li nam ukratko opisati ono što osjećate u momentima dok pravite vaše radove?
Trenutak kad u glavi imam isplanirano što ću raditi i kad tad sjedam za mašinu – to je moj zen. To je povezanost s djetetom u sebi, s bojama, materijalima, likovnošću, radošću stvaranja. Dan kada šijem je dobar dan. I obavezno usput slušam muziku.

Osim na webshop-u Majine radove možete vidjeti na Facebook stranici te Instagram stranici

Leave a Comment