Objavljeno: 17/10/2021 Objavio: admin omentari: 0
lampe gravirna radnja kozaric staklo poklon unikatni poklon virtuelni kafic umjetnost

Pirografija je umjetnička tehnika ukrašavanja drva ili koža kao i drugih materijala pomoću vrelih predmata kao što je npr. žarač gde se upotrebljava najviše svijetlo drvo kao javor ili lipa pomoću specijalnih vrhova određenih različitim temperaturama, naklonjenostima pod uglom i vremenom kontakta gdje se mogu dobiti razni efekti i tumačenja svjetlosti i sjenki.

Pirograf ( posebna lemilica za paljenje na drvetu ) se prisloni uz drvo i uslijed visokih temperatura dolazi do paljenje površine drvenog elemenata. Uz potenciometar bi tu temperaturu kontrolisali i time stvarali različite nijanse tj. bili ste u mogućnosti sjenčiti i stvarati realističnije crteže.

Naša današnja priča govori o ovoj umjetnosti  i umjetniku Mirzi Kozariću.

Umjetnost pirografije

Šta nam to Mirza kaže o sebi, ovoj umjetnosti, svojim početcima I onome što je postigao danas možete pročitati u daljem tekstu.

“Moje ime je Mirza Kozarić. Rođen sam 15. Juna 1990 u Gračanici gdje trenutno i živim. Od škole imam završenu srednju školu tj. Mašinski tehničar za kompjutere i projektovanje. Uposlenik sam u drvoprerađivačkoj firmi i radim kao CNC operater već 10 godina. Uvijek me je zanimala umjetnost da li to bila muzika, slikarstvo ili nešto sasvim drugo, važno je bilo stvaranje nečeg novog i neobičnog što naši prostori nemaju. Tako sam 2017 godine naišao na Pirografiju.

Ta tehnika umjetnosti je relativno bila nepoznata u našem kraju te sam odlučio ( nakon određenog vremena prakse i učenja ove tehnike ) da svoje proizvode prodajem.

Kada sam krenuo ovim poslom nisam imao veliku namjeru za uspjehom. Bitnije mi je u tom datom trenutku bilo kako da napravim nešto unikatno. Jer prvi ozbiljni proizvod tehnikom Pirografije koji sam uradio je bio uručen mojoj djevojci ( sada već supruzi ) na kojem je na profinjen način bila ugravirana zaruka. Od tad mi je ostao moto što unikatnije to bolje.

Preko društvenih mreža, proizvodi dostupni u cijeloj BiH

Moji radovi lokalno su bili jako uspješni. Na osnovu dobre prihvaćenosti mojih proizvoda odlučio sam da napravim stranicu na društvenoj mreži Facebook pod nazivom “Gravirna Radnja Kozarić”, kako bi svoje proizvode rasprostranio u što većem opsegu. Zahvaljujući tom potezu dosta mojih radova je dospjelo u domove mojih klijenata i uljepšavalo im životne prostore diljem Bosne i Hercegovine.

Nakon određenog vremenskog perioda moja žeđ za nečim novim i neobičnim me je dovela do ideje graviranja po staklenim površinama. Preko stranice eBay sam naručio prvu mašinu za graviranje sa dijamantnim vrhom. Iako primitivna donijela mi je dosta prakse zadovoljstva, a i dosta prodanih proizvoda.

Uglavnom poslove koje je obavljala bile su čaše flaše i pepeljare. Poslije određenog vremenskog perioda uzeo sam veću i kvalitetniju brusilicu i počeo raditi na staklenim površinama 20 cm x 20 cm i izrađivati ukrasne LED lampe sa gravurama i idejama po želji kupca. Naši proizvodi su se pokazali jako popularni što govori podatak da imamo preko 300 urađenih lampi koje krase interije kuća širom Bosne i Hercegovine.

U narednom periodu ćemo se još više truditi i nastojati što bolje i kvalitetnije da radimo. Da svojim radovima upriličimo mnoge značajne datume i da naši kupci budu što zadovoljniji sa nama i našim proizvodima. Jer najveći uspjeh svakog umjetnika kreatica je taj kada nam se kupci javljaju sa riječima hvale i zadovoljstva kako njih, tako i onih kojima je uručen poklon.

Glavna crta koja bi opisivala naše radove i prema kojom mi težimo i podstičemo naše kupce jest da bude unikatno. Jedino što mi ne praktikujemo da radimo jesu portreti ljudskih bića i životinja.”

Postupak izrade lampi

Način izrade lampe kreće tako što kupac objasni šta želi, a mi mu preko programa Photoshop uradimo skicu kako bi imao uvid kako će lampa izgledati. Nakon dogovora sa kupcem pristupamo radu na lampi. Prvo što radimo jeste da osnovne konture crteža nacrtamo na staklu koristeći nepropusni marker kako bi imali osnovu našeg rada na staklu. Potom uzimamo brusilicu prelazimo osnovne konture brzinom od 20.000 obrtaja u minuti dok za detalje smanjujemo brzinu na odprilike 10.000 do 12.000. Sve naše lampe su ručni rad i rade se odprilike od 2 do 3 sata zavisno od komplikovanosti gravure. Poslije završene gravure prelazimo na sklapanje lampe. U postolje za lampe ( koje mi također izrađujemo ) uklapamo završeni dio gravure lemimo odgovarajuću elektroniku. Time proces izrade lampe je završen.

Radove Mirze Kozarić možete pogledati na njegovoj Facebook stranici.

Gravirna Radnja Kozarić

Leave a Comment