Objavljeno: 29/11/2021 Objavio: admin omentari: 0

Ukoliko ste u potrazi za poklonom pomoću kojeg će se djeca zabaviti, ali i naučiti nove i korisne stvari, preporučujemo vam personalizirane slikovnice koje u svojoj ponudi ima “Cute design project” iza kojeg ponosno stoji Sadžida Kazić-Hadžić.

Sadžida Kazić-Hadžić završila je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Nakon završene srednje škole upisala je ITA-academy smjer grafički dizajn. Osim što se bavi svim uslugama grafičkog dizajna, došla je na ideju da ode korak dalje i da počne raditi personalizirane slikovnice koje su prepoznatljive same po sebi, jer su unikatne, Iilustracija stvarnih likova je nešto što se ne može naći tako lako danas u prodaji.

Na ideju za izradu slikovnica došla je iz jednog jednostavnog razloga. Danas se djeca sve više okreću tehnologiji i većinom su to beskorisne stvari, igrice itd… Ona je željela da njene slikovnice budu te koje će da privuku pažnju djeci te da zajedno sa svojim roditeljima čitaju priće i provode vrijeme. Jer su to vrijednosti na koje često danas zaboravljamo.

Istakla je kako na početku nije bilo nimalo lako. Puno vremena je posvetila samom osmišljavanju i realizovanju svojih ideja oko slikovnica. Interesantna stvar je da osim velikih izdavačkih kuća u BiH koji rade tiražno štampanje slikovnica, nije imala kome da se obratiti za realizaciju štampanja i uvezivanja slikovnica.

Pored svih teškoća na koje je na početku naišla, Sadžida nije odustala i negdje u dubini sebe vjerovala da će ovo biti više nego uspješan projekt u BiH!

Sadžida nam je kroz razgovor odala da se nekako veže za svaku slikovnicu koju uradi. Ilustracije koje radi zahtjevaju jako puno truda i vremena tako da svaka nosi određenu uspomenu i ostaju joj u sjećanju kada god ih pogleda. A ono što osjeća u momentima dok crta svoje radove kaže da je gotovo nemoguće opisati riječima i kaže kako  je velika blagodat da radite posao koji vas ispunava i koji volite.

Kad pričamo o inspiraciji Sadžida nam je rekla da joj je najveća ispiracija zapravo ljubav prema crtanju.

“Volim da crtam, a isto tako volim da ono što sam osmislila u svojim mislima prenesem u stvarnost u tome zaista uživam”.

Što se tiče nekih planova za budućnost Sadžida istiće kako joj je najvažniji plan i dalje uveseljavati mnogu djecu svojim slikovnicama.

Ukoliko i vi zelite obradovati Vašeg mališana ovim prekrasnim slikovnicama javite se našoj Sedžidi na njenu facebook stranicu, a njena poruka za sve vas je: “Moja poruka je da vjerujete u sebe i nikada da ne odustanete! Radite na svom uspjehu u tišini. Ljubav, vjera i trud su ključ svakog uspjeha”.

POSTUPAK IZRADE SLIKOVNICA

Proces izrađivanja slikovnice nije jednostavan. Zahtjeva jako puno napora da bi proizvod bio gotov i precizno napravljen. Slikovnice se rade na grafičkoj tabli Xp-pen i tu se crtaju ilustracije i pravi grafička priprema za štampu.

Kada je spremno za štampanje, šalje se u štampariju gdje se  slikovnice štampaju i uvezuju. Sve to zahtjeva dosta vremena ali i preciznost.

Leave a Comment