Objavljeno: 12/10/2021 Objavio: admin omentari: 0
fadila pasteic banovici rucni rad torbe unikatne torbe pokloni unikatni pokloni virtuelni kafic

Širom svijeta ljudi kada nešto žele pokloniti dragoj osobi traže unikatan i jedinstven poklon kako bi na taj način iskazali svoju ljubav i poštovanje. Unikatni ručni radovi osim što su savršen način za ispoljavanje kreativnosti oni su i jako lijep poklon za nama dragu osobu.

Izrada ručnih radova je hobi koji pomaže u razvoju koordinacije i psihomotoričkih sposobnosti te smanjuju stres. Iako izrada ručnih radova može biti samo povremeni hobi, za neke ljude ova aktivnost često postaje i svakodnevnica.

Upravo takav primjer je Fadila Peštelić koja svoje penzinerske dane umjesto u odmoru provodi izrađujući predivne stvarčice.

Fadila Pešteić je rođena 1954 godine I ima 67 godina. Živi u Banovićima I ima dva već odrasla sina koja su otišla za svojom srećom. Osnovnu školu je završila u Banovićima a srednju školu u Tuzli. Bez supruga je ostala prije 8 godina. Fadila je svoj radni vijek provela radeći kao matičar u Općini Banovići.

Još kao mala djevojčica uz svoju majku naučila je šiti, plesti i heklati, a voljela je I slikati.  Poslovne i porodične obaveze nisu je spriječile da ponekada uzme iglu i konac i prepusti se čarima ženskog ručnog stvaralaštva. Svojim sinovima je šila garderobu. Odlaskom u penziju imala je puno više slobodnog vremena te se upotpunosti posvetila svom hobiju i ljubavi  iz djetinjstva. Fadila je odlučila svoje znanje o ručnom radu iskoristiti upravo za heklanje torbica, šešira i odijevnih predmeta

Pred kraj njenog radnog vijeka desio joj se jedan nemio događaj. Imala je moždani udar. Na preporuku doktora da počne da se bavi nečim da bi zaokupila misli I skrenula ih sa bolesti a I na nagovor svog muža koji joj je bio velika podrška, počela je slikati na staklu.

Na nagovor njenih sinova slikanje na staklu odlučila je zamjeniti slikanjem na platnu.

Prvi njeni heklani radovi bile su haljinice za njenu unukicu.

Izradom pletenih unikatnih torbi od sintetičkog prediva, počela je da se bavi prije 2 godine.

“Za izradu jedne torbice potrebno mi je 5 do 7 dana. Torbice prvo heklam a kasnije uklapam pomoću debljeg kartona I plastične mrežice šijem, lijepim I sastavljam.  Cvijeće kojim ukrašavam torbe radim sama od satenskih traka”- objašnjava nam Fadila

Kroz kreativan rad osim što upotpuni svoj buđet Fadila ublažava odsustvo njenih voljenih, čuva stari zanat od zaborava.

Fadila je neko ko se trudi da svojim primjerom pokaže da penzionerski dani mogu biti zabavni.

Fadiline radove možete pogledati na njenoj stranici facebook.

Fadila Pašteić

Leave a Comment