Objavljeno: 17/10/2023 Objavio: admin omentari: 0

Brend imena”Epoxy nakit” zasnovan je na izradi stvarčica od kristalne smole. Iza ovog brenda stoji pedesetogodišnja Renta iz Bihaća. Renata svoje srednjoškolsko obrazovanje završava 92.godine. Godine ratnih dešavanja. Zajedno s porodicom u godinama rata kao i svi proživljava teške dane. Nakon rata počinje da radi razne sitne poslove koji su joj donijeli zaradu. Tako da se okušala u čuvanju djece, radu u privatnim trgovinama,  terenskoj prodaji. Ističe kako je imala jaku želju da upiše fakultet no kako kaže nije bila dovoljno odlučna u sprovođenju te želje je odustala. Vremenom uspijeva dobiti stalni posao u firmi u Bihaću, gdje radi već 23 godine. Za sebe Renata kaže da je mirna osoba, osoba koja ne voli da se nameće i da pod svaku cijenu bude u centru pažnje. Ono što je osim kreativnog rada opušta i pruža joj zadovoljstvo i mir jeste druženje s osobama koje joj svojim prisustvom pružaju te iste osjećaje i s kojima ima slične interese.  Sretno je udata za svoju srednjoškolsku ljubav.
Kad govorimo kreativnosti kao temi svih naših do sada objavljenih priča Renata je kazala kako je nju kreativnost kao takva uvijek zanimala, ali nikad to nije bilo nešto određeno.
Od osnovne škole, kroz časove likovne kulture vidjela je kako kaže  da voli neke neobične stvari i da joj izrada istih ide od ruke. Radila je radove na šivaćoj mašini od nekih sitnih popravki poruba,  kreacija za lutkice. Zatim je  pokušala i da crta, da mješanjem boja pokuša stvoriti neke neobične slike gdje je vidjela da su boje ono što je zaokuplja i u njima je konačno vidjela način kako da se kreativno izrazi. 2022. godine kupuje prvu glinu i boje te počinje sa izradom nakit od sušene gline. Sama smišlja boje, oblike i kreacije nakita i kreće sa izradom.
‘Finalni proizvodi su me oduševili. Bez ikakve velike mašinerije, specijalnih alata i spravica, ja radim nakit i sama sebi ne mogu vjerovati da sam uspjela i da ja to znam’, ispričala je Renata te dodala kako joj je muž bio najveća podrška te da je podržao svaku njenu ideju. Također ističe  da ta muževa podrška i saznanje da nešto zna i može napraviti svojim rukama, svojim trudom i radom bili su joj veliki vjetar u leđa da nastavi s tim.
Nakon određenog vremena, pregledajući razne stranice na internetu, uočila je interesantne privjeske i lančiće u kojima je smješteno cvijeće koje kao da je zaleđeno. To joj je kaže  zaokuplja pažnju. Počinje da prati par stranica, te u glavi već stvara ideje kako bih te privjeske uklopila njene boje. Počinje lagano da istražuje o tome, a kroz istraživanje otkriva da se radi kristalnoj smoli te  2021. godine kupuje prvu smolu kao i sve ostale sitnice potrebne za izradu kreacija i puna inspiracije počinje izradu nove vrste nakita.
Kad samo Renatu pitali da li je na početku svog uplovljavanja u svijet izrade unikatnog nakita očekivala da će ostvariti uspjeh koji sad ima ona je rekla da je samo htjela sve te silne ideje iz njene glave prenijeti na gotov proizvod te da nije razmišljala o bilo kakvom uspjehu. Naravno priželjkivala je da nešto od napravljenog proda i zaradi neki novac, ali njen osnovni cilj je bio da izrazi svoju kreativnost i taj cilj je bilo oni što joj je davalo veliku volju i samopouzdanje. Naravno danas možemo slobodno reći par godina kasnije veliko zadovoljstvo joj je kad svojim kreacijama zainteresuje ljude, kad je podrže, pohvale. A najveće zadovoljstvo priznaje Renata joj je kad uspije da uspješno odradi nešto s čime se prvi put susretne.
Za svoj brend Renata kaže da je preponatljiv po  po šarenilu boja, po ličnom Renatinom pečatu koji im svojim načinom izrade ona daje  i po tome što kad ljudi bilo gdje na slici ili na nekoj osobi vide njenu kreaciju  kažu: “A to je radila Renata”.  Asortiman brenda”Epoxy nakit” baziran je na nakitu, a ponudu čine lančići i naušnice sa privjescima koji su rađeni u silikonskim kalupima i metalnim okvirima, narukvice i prstenje u metalnim okvirima, privjesci za ključeve također rađene u silikonskim kalupima i metalnim okvirima i  označivači knjiga popularni bookmarksi. Kao omiljeni proizvod iz cijelokupnog asortimana Renata nije mogla izdvojiti niti jedan. Nego nam je objasnila kako  su joj svi prirasli srcu te da ih od milja zove ‘bebice”.
“Najviše volim da radim po svojoj ideji i inspiraciji i to me jedino opušta. Ako imam narudžbu koja se poklapa sa mojom vizijom, rado je uradim, međutim ako je narudžba van mojih ideja, mašte i na kraju mog znanja, ne želim da je prihvatim jer “to nije to”. Način rada počinje sa tim da prvo smislim u glavi kako bih željela da neki proizvod izgleda, potom slijedi miješanje dvokomponentne smole u pravom omjeru, zatim miješanje sa bojama, pažljivo izlijevanje u kalupe, dodavanje ukrasa, kamenčića i drugih dodataka. Potom slijedi čekanje  jer smola se suši 24-48 sati da bi bila završen proizvod, te spajanje sa lančićima, kukicama. Proizvode slikam i reklamiram na svojoj stranici” objasnila je ukratko postupak nastajanja nekog komada Renata te svoje proizvode opisala kao ručno rađeni unikatni proizvodi rađeni od srca u nadi da će probuditi kreativnost i ljepotu u onima koji ih nose.
Inspiracija kod naše Renate dolaze same od sebe, a mašta je kod nje nepresušan izvor. Ponekad kao inspriacija joj posluže i odjevni predmeti uz koje želi kombinovati proizvode, ili boje odjevnih predmeta koje želi da pretoči u svoj nakit.
U onim momentima dok pravi svoje radove ona je kako kaže u nekom drugom svijetu. U tim trenucima mislima se prebaci na neku drugu kreativnu planetu. Bude potpuno smirena, skoncentrisana i odlučna da uradi sve kako je prethodno zamislila.
Kao svoj veliki uspjeh Renata je izdvojila samu činjenicu da danas u vremenu kad se ručni rad ne cijeni toliki ima kupce za ono što radi, a posebno kupce koji su stalni i koji se vrlo rado vrate da naprave novu narudžbu za sebe ili kao poklon dragoj osobi.
“Poruka za sve osobe koje se bave ručnim radom ili tek počinju je strpljenje na prvom mjestu, drugo je da ne dozvolite sebi da vas neko demotivira i treće i najbitnije: ne odustajte”, poručila je Renata iz prelijepog Bihaća, a njene radove možete pogledati na njenoj Facebook stranici.