Objavljeno: 08/02/2023 Objavio: admin omentari: 0

Valentina (29) iz okolice Varaždina pobjednica raka limfnih čvorova, ponosna supruga i majka trogodišnje djevojčice bavi se izradom cvijeća od najlonki, dekupaž tehnikom te ponekad napravi i nekog anđela od gipsa.
Njena borba s rakom joj je dala previše slobodnog vremena za razmišljanje. To razmišljanje je uglavnom bilo negativno dok jednog dana nije odlučila da se pokrene i da svoje slobodno vrijeme utroši u nešto korisno.
Prva odluka koju je donijela da proba da napravi orhideju od starih najlonki. Praveći tu prvu orhideju primijetila je koliko ju to opušta, ali i okupira njene misli. Počela je svakim danom sve više i više vremena provoditi izrađujući orhideje. Također ono što je važno za reći je da se i napredak u izradi svakog dana sve više i više uočavao.
Također u momentima izrade njene prve orhideje imala je u planu sve to radii samo kao hobi ni ne sluteći da će se ljudima dopasti njen rad.
Za svoj rad kaže da je prepoznatljiv po tome što se njene umjetne orhideje mogu poistovjetiti sa pravim živim orhidejama. Orhideje opisuje kao jedinstvene i posebne po tome što prostoru u kom se nalaze daju jedinstven izgled i obogaćuju je.
Osim orhideja od najlonki u ponudi možemo naći i ljubičice, božićne zvijezde, ali i sve ono što kupci požele Valentina će usuditi se da im napravi.
“Od žice prvo radim laticu po laticu, zatim na tu žicu stavljam najlonku, nakon toga latice sastavljam u cvijet, kasnije taj cvijet formiram te stavljam na stabljiku zatim sve zajedno sa lišćem stavljam u prekrasne tegle. Kad pravim svoj rad osjećam zadovoljstvo , opuštena sam i sa mislima daleko od stvarnosti. Narudžbe primam porukom preko stranice ii uživo od ljudi koje znam. Šaljem poštom u dalje gradove, a može i osobno preuzimanje”, ispričala je za naš portal Valentina de dodala kako je ona samoj sebi najveća inspiracija.
Puna je nekih novih kako ih ona naziva “ludi” ideja i uvijek je spremna upustiti se u nešto novo i drugačije.
Za neki naredni period njena očekivanja su skromna, a baziraju se na to da će se proširiti potražnja za njenim radovima te da će isti krasiti još mnoge domove.
Kao svoj poseban uspjeh izdvojila je predstavljanje na sajmu gdje su njeni radovi izazvali mnogo oduševljenja kod prisutnih na sajmu.
Valentinina poruka za sve koji se bave ručnim radom je da ne odustaju, da budu ustrajni jer se uvijek nađe neko ko cijeni ručni rad, a njene radove možete pogledati na njenoj Facebook stranici.

Leave a Comment