Objavljeno: 28/03/2022 Objavio: admin omentari: 0

Stari zanati, koji su prije nekoliko decenija mnogima bili glavni izvor prihoda, danas polako odlaze u prošlost. Da je tako, pokazuje to da je sve manje kovačkih, užarskih, obućarskih i drugih radnji u starim dijelovima BiH gradova.
Zanatlije današnjice koji još na životu drže stare zanate ističu kako je budućnost starih zanata takva da naredne generacije sigurno neće biti u prilici da vide čime su se njihovi preci bavili, a još manje da rade taj isti posao od kojega se nekada moglo lijepo živjeti.
Danas vam donosimo jednu prelijepu priču o starom zanatu – UŽAR i Safetu kog svi poznaju kao Sajo iz Hrasnice.
Sajo je za naš portal napisao svoju prelijepu priču o ovom starom zanatu kog on i danas dan njeguje te potajno želi otvoriti i vlastitu zanatsku radnju.
“Zovem se Safet mada me poznanici uglavnom zovu Sajo . Živim u Hrasnici-Ilidža. Bavim se jednim veoma starim zanatom koji je gotovo nestao a to je “UŽAR”.
Moji roditelji su se bavili tim zanatom tako da sam odrastao u tom ambijentu. Zanat sam prvenstveno naučio od majke jer je ona bila dosta blaža i tolerantnija od babe. Iako me život odveo na drugu stranu od zanata se nikada nisam odvajao. Pored svih mojih ljubavi i hobija to je bio moj ispusni ventil. Često sam svojim prijateljima pravio unikatne poklone pa je sve to tako I počelo.
Mada me danas neki smatraju uspješnim ja mislim da sam daleko od toga. Krunom svog uspjeha ako je mogu tako nazvati bit će otvaranje takve zanatske radnje na Baščaršiji u Sarajevu. Jer upravo sve što radim u tom pravcu.Na taj način bih želio sačuvati dio kulture i tradicije i pokazati je svima koji dođu u našu prelijepu zemlju.
Tek tad ću moči pričati o brendu.Za sada ovo što izrađujem samo mogu nazvati unikatnim rukotvorinama.
Nekada su užari pravili predmete koji su se svakodnevno koristili u upotrebi. Pogotovo u stočarstvu počevši od konopaca, štrangi, povodaca, ulara itd. Ja sam zadržao i sačuvao te proizvode, ali i prilagodio današnjim potrebama. Tako da izrađujem razne vrste mreža ležaljki, visećih ležaljki za mace, makrame za cvijeće, razne zidne police i ukrase od špage. narukvice, privjeske za ključeve cegere…
Sve radim ručno od špage kako sintetičke tako i od prirodnih materijala :pamuk, juta, kudelja.Svaki moj rad koji pronađe put do srca i izmami osmjeh na nečijem licu mi je drag. I svaki je unikat sam po sebi.
Pošto još uvijek nemam prostor gdje bi svi mogli doći i vidjeti moje radove predstavljanje svoji radova radim putem društvenih mreža. Za sve informacije možete me kontaktirati putem profila “Sajo Merjemin Šabanović” ,putem Facebook stranice” Merjema art” ili pak putem Instagrama užar Sajo .
Inspiraciju za svoje radove pronalazim svugdje ali vrlo često i po sugestijama poručioca. Ja se iskreno nadam da ću u ovoj 2022.godini uspjeti otvoriti dućan na Baščaršiji na zadovoljstvo svih. .Jer upravo uspjeh u ovom poslu i jest usrećiti nekoga.
I ja kao i svi kreativci koji se bave ovakvim stvarima dok radimo razmišljamo o sreći i ljepoti koji ovaj rad sobom nosi.
Tako da bih za kraj poručio svima koji se žele baviti ovim radite to prvenstveno iz ljubavi a tek onda iz nekog drugog razlog. Cijenite svoj rad i trud, ali budite isto tako voljni pokloniti dio svojih radova te usrećiti nekoga”.

Leave a Comment