Objavljeno: 22/09/2023 Objavio: admin omentari: 0

Rozalija Čabrić (40 ) dolazi nam  iz Banjaluke, po zanimanju ekonomski tehnicar. Rozalija je majka jednog djeteta, a dom i porodica su joj na prvom mjestu. Največa podrška u životu i u radu joj je njen suprug i njegova podrška joj mnogo znači. Kao osoba je  vrlo organizovana, pedantna i uredna, voli da je sve na svom mestu.  Tu svoju pedantnost i urednost kao što možemo vidjeti ako posjetite njenu Facebook stranicu prenosi i na njene radove.  Osim heklanja Rozalije je za naš portal kazala kako voli da šije, voli da pojede dobru čokoladu i popije kafu. Mada od svega najviše voli ono vrijeme koje provede sa svojim sinom  
Međutim kao i kod svake žene i kod Rozalije se rodila potreba da radi, ali kako nije našla posao u struci odlučila se za neobičan hobi, izradu heklanih lutki, koje su joj vremenom počele donositi određena primanja. Igračke nastale u Rozalijinoj radionici postale su brend ”My Precious Toy”, a kako nam je rekla oduševljavaju i djecu, ali i odrasle. Iz njene igle za heklanje nastaju pčelice, slonovi, zečevi, lavići, mede. Za izradu igračke treba od četiri do pet sati i za to vrijeme skoro da ne ustaje.
“Moje ime je Rozalija Čabrić i kreativnim radom se bavim već više od deset godina. Moj hobi je izrada igračaka tehnikom heklanja.
Sve je počelo još davne 2011 god. kada sam se udala i došla da živim u Banja Luku. Jednom prilikom sam istraživala po internetu u vezi ručnih radova i sasvim slučajno naišla na heklanu igračku. Bila je to, dobro se sećam, jedna kornjača koja me je zadobila istog momenta.
Moja ljubav a i sklonost ka ručnim radovima nasledila sam od moje bake. Još kao mala sa mojom bakom sam radila vez i šila. Nisam tome davala previše pažnje prosto je to bio deo mog detinjstva i druženja sa bakom. Sve do dana u kom sam shvatila da kreativnost koju je ona posedovala prenijela se i na mene.
Krojačica na koju sam naišla probudila je u meni želju da je i ja napravim, isheklam. Pošto je moj prvi pokušaj bio veoma uspešan, nastavila sam sa još novih radova koje sam izrađivala samostalno i po svojoj želji i mašti. Bilo je tu raznih životinja: slon, žirafa, meda, nosorog, lav itd…
U tim danima, kako bi rekli ,, zvezde se poklopile,, na radio stanici čujem za sajam kreativnih radova I iskoristim priliku da se prijavim na isti. Tako je sve krenulo. Igračke su uvek izbijale u prvi plan i zainteresovanost kupaca i posetilaca je bila velika.
Tom prilikom sam upoznala predivne kreativce, koji su kao i ja, krenuli u nove avanture. Vođeni istim ciljevima, kreativnošću i željama da pronađemo svoj put do novih kupaca udružili smo se i zajedno izlagali svoje kreativne radove na raznim sajmovima i bazarima kreativaca. Iz svega toga stvorilo se lepo druženje, mnogo nezaboravnih momenata, slika, a i lepih prijateljstava.
U cilju stvaranja ličnog brenda i dosezanja do novih kupaca, društvene mreže su mi bile velika pomoć pa je tako nastala facebook stranica ,,MY PRECIOUS TOY,, na kojoj se mogu pogledati svi moji radovi.
Vremenom se i moj lični profil pretvorio u kreativni kutak pa se radovi mogu videti i na ličnom facebook profilu ,,Rozalija Cabric,,.
Inspiraciju za svoje radove pronalazim na razne načine: po nekad su to crtani filmovi, neke bajke ili neki novi likovi koje u nekom momentu budu inspiracija, po nekad je to godišnje doba, lišće, sunce, cveće… Često puta mi traže da izradim neki crtani lik ili neki lik iz bajke. Mašta je neograničena i ovom tehnikom se može izraditi zaista puno raznoraznih likova.
Od pribora za izradu potrebni su heklica, makaze, silikonsko punjenje i konac. U početku sam radila sa vunom ali kasnije sam prešla na pamučni konac.
Svaka igračka je unikatna i koliko god puta ponavljala neki od radova ipak bi bio za nijansu drugačiji.
Pošto inspiraciji i mašti nemam kraja, jednog dana sam odlučila da izrađujem personalizovane lutkice. I to se lepo pokazalo jer se zainteresovanost za iste povećavala sa svakim novim radom. Izradom personalizovanih lutkica stvorila sam neki svoj prepoznatljiv lik lutke sa kojom imam nove planove ali neka to ostane za neka buduća predstavljanja.
Ono što me najviše ispunjava u heklanju igračaka jeste to što od jedne niti konca nastane nešto lepo, drago… Uživam u izradi svakog i jednog rada. Svaka izrada zahteva dosta izdvojenog vremena, strpljenja, po nekad paranja i ponovnog heklanja, mnogo uloženo ljubavi, strpljenja I pažnje.
Omiljeni rad ne bi mogla da izdvojim, svi su mi podjednako dragi. Jedino se mogu naći oni malo manje dragi.
Moj princip rada je kao i kod večine kreativaca. Kada se rad poruči, sledi dogovor o momentu kada je potrebno rad da bude gotov. Nekad se dese momenti da imam više porudžbina istovremeno pa ih onda radim po prioritetima. Uvek se trudim da izađem u susret sto se nekih posebnih želja tiče pa tako se može odabrati nijanse i boje konca.
Nedavno sam radila kornjaču i mušterija je sama birala kombinaciju boja konca od koje je kornjača izrađena. Također sam prije nekoliko vremena imala zahtev da se prilikom slanja napiše primalac ime i prezime devojčice za koju je igračka bila i poručena.
Kako je vreme prolazilo i bavila sam se samo izradom igračaka stvorila se želja da svoj brend iz hobija pretvorim u ozbiljniji posao prilikom čega bi se registrovala i ponudila na tržište iskljičivo moje igračke koje sam ja osmislila. Na žalost još uvek nisam uspela u toj nameri, ali ne odustajem i nadam se da ću jednog dana uspeti. Za sada je ovo samo hobi i lično zadovoljstvo.
Moja poruka svima koji bi se oprobali u izradi igračaka tehnikom heklanja bi bila ,, ispuni svoje vreme lepim,,. Ovaj hobi nikad nije uzaludno potrošeno vreme i uvek postoji neko dete ili osoba kojoj možete da izmamite osmeh na lice”