Objavljeno: 13/12/2022 Objavio: admin omentari: 0

Sarajka, Aida Hota žurnalista i turistički vodič po struci, završila je V-gimnaziju, smjer administrativni tehničar , zatim žurnalistiku (ali samo dvije godine) i kurs za turističkog vodiča, a danas je penzionerka. Tokom karijere radila je kao novinarka i administrator bez dana radnog staža. Penziju koju danas prima naslijedila je od njene majke nakon njene smrti na osnovu njenih bolesti – dijabetičar, dva bajpasa zbog arterija na nogama.
Aida se bavi heklanjem i pletenjem dječjih igračaka, kompletića za djecu, tašni, ruksaka za djecu i odrasle i još mnogo toga.
Za svoje prve pletene radove kaže da su nastali za vrijeme rata tačnije 1993. godine kad je plela dječje kompletiće od starih džempera. Te kompletiće njena majka je prodavala na pijaci ili mijenjala za neophodne namirnice. Njena majka je zapravo i bila ta od koje je Aida naučila da radii sve vrste ručnih radova.
Poslije ratnog perioda nažalost zbog bolesti njene majke morala je napustiti posao da bih bila uz nju, ali i dalje nije mirovala. Počela je ručno šiti kućne papuče i prodavati ih. U prodaji joj je tad pomagala bratova žena.
2016. godine nastaje njena prava igračka – velika žirafa kao poklon na babine jednom malom dječaku koji i danas dan čuva tu svoju prvu unikatnu igračku.
Zatim počinje raditi pape (starke, Nike, adidas, mokasinke i sl.), dekice sa inicijalima i vezenom/heklanom aplikacijom, kompletiće za bebe i dolazi na ideju da pokrenem Facebook stranicu “Gift Shop Dona”, gdje počinje da “izlaže” svoje radove
Po prijedlogu drugarice počinje raditi torbe/tašne sa vezom, ogrlice, rukavice bez prstiju sa vezom, kape sa vezom.
Na samom početku svog rada nije očekivala da će uopće, nastaviti sa radom, jer je prodaja išla slabo. S obzirom da veoma voli ručni rad Aida se ne predaje već nastavlja dalje da radi i radit će kako kaže sve dok je ruke služe.
Kao što smo već naveli asortiman Aidnih proizvoda je veoma velik i tu svako može pronaći nešto za sebe, a Aida nam je odala kako su njoj lično najdraže heklane igračke i dječji kompletići.
“Svi radovi su unikat, rađeni sa puno ljubavi i pažnje, U svaki potez heklicom unesena je po neka moja emocija, misao”, opisuje nam Aida svoje radove te ističe kako se trudi da radi unikatne stvari. Radi sa sa pamučnom vunicom i koncem, pogotovo ako su djeca u pitanju. Igračke puni antialergijskim pamučnim kuglicama.

U nekom narednom periodu želja joj je da pokrene neku malu radionicu gdje će davati instrukcije u heklanju. Jer ono što ona osjeća prilikom izrade nekog ručnog rada željela bih prenijeti i na druge da osjete tu čar heklanja koja nudi mnoštvo pomiješanih osjećaja – smirenost, opuštanje, radost, ispunjenost i što je vrlo važno naše misli skrene sa svega onog lošeg što se dešava ili nama ili oko nas.
Svojim najvećim uspjehom smatra izradu heklanih hobotnica i kapica za humanitarnu organizaciju Hobotnice čudesnice za bebe. Učestovanje na nekoliko sajmova, gdje je njen rad ostavio pozitivne utiske i gdje je stekla stalne kupce i preporuke.
“Svaki ručni rad je poseban, svaki priča svoju priču na različite načine. Cijenite svoj rad, jer tu ulažete prvenstveno sebe, svoje osjećaje. Svoje ruke i vrijeme. Svaki rad ima svoju cijenu i zato ne podcjenjujte ničiji rad, ne pokušavajte kopirati druge, stvarajte svoje originale”, glasila je Aidina poruka za kraj razgovora, a njene radove možete pogledati na njenoj Facebook stranici.

Leave a Comment