Objavljeno: 26/12/2022 Objavio: admin omentari: 0

Amaranta Surya Haseljić (30) iz Zenice, po struci ekonomski tehničar. Amaranta za sebe kaže da važi za one osobe koje su šarolikih kreativnih ideja i interesovanja. Dok kreira ima osjećaj da svijet oko nje stoji. Kad bih vam morali precizno reći kojom vrstom kreativnog rada se Amaranta bavi pogriješili bi smo, tako da je najbolje da pročitate njenu priču u kojoj je predstavile sebe, ali i ono čime se bavi.
“Zovem se Amaranta Surya Haseljić, imam 30 godina i živim u Zenici. Po struci sam ekonomski tehničar.
Uvijek sam bila osoba šarolikih, kreativnih ideja i interesovanja. Kada počnem da kreiram, svijet oko mene staje. Mogla bi svaki dan provesti po 10 sati radeći jednu kreaciju i nikada ne bi osjetila umor.
Jednom prilikom u art shopu, uzeh komad gline u ruke. Odlučila sam da ću početi raditi sa glinom, iako nisam imala nikakvog prethodnog iskustva niti znanja o glini.
Ubrzo sam počela sa oblikovanjem najšarolikijih kućica u stilu magičnog vilinskog svijeta. Usporedo sa kreiranjem vilinskih kućica i svijećnjaka, ispunjavala sam svoje biće praveći nakit od desetina vrsta kristala, minerala, vulkanske lave, drveta i perli.
Kreativni rad je mjesecima bio ono čemu sam posvećivala najveći dio svog vremena. Učila, bi, kreirala i uživala sa bojama, iznenađujući sama sebe svakim danom. Kreativni rad je igra, zabava, ispunjenje, učenje a često je to i duhovni rad. Kreativnost je inteligencija koja se zabavlja. Tijelo iscjeljuje kroz pokret, srce iscjeljuje uz smijeh a um iscjeljuje uz kreativnost.
Svaki kristal ima suptilne vibracije kojima privlači u naš život ono što nam je u tom trenutku potrebno. Zbog toga možemo biti sigurni kada nas neki kristal privuče, da je upravo on pravi izbor za nas.
Uz svaku kreaciju rađenu individualno za osobu, ulažem misli visoke vibracije i najljepše želje za životni put osobe koja nosi moj nakit ili pali svijeću u mom svijećnjaku.
Uz boje, oblike, geometriju i zvuk možemo svoje biće dovesti do stanja duboke radosti i ispunjenja. A to je naposljetku svrha svih nas, da budemo sretni i da radimo ono što volimo.
Budući da sam uvijek imala široka interesovanja, od historije, mitova, muzike, duhovnosti, u mom radu inspiracije nikada nije manjkalo. Tema u kojoj najviše uživam kroz rad je keltska, druidska tradicija i narod, runsko pismo, mitski vilinski svijet, srednji vijek, te naša bogata kraljevska historija.
Također se bavim slikanjem tekstilnim akrilom, bojom namijenjenom za tkanine koja se ne može oprati i dugotrajna je. Ideja je bila da sve ono sto mi se sviđa, i što ne mogu naći u komercijalnoj prodaji kreiram sama.
Nikada se ne bih se opredijelila za komercijalni način “štampanja” bilo koje kreacije jer je suština u tome da se vratimo tradiciji, korijenima, stvarnom trudu i ulaganju pažnje u ono što rukama stvorimo. Naravno, u našem društvu često su podcijenjene rukotvorine, a ja kažem uistinu nemaju cijenu.
Radim i slikanje akrilnim bojama na platnu, bavim se kreativnom pisanjem, photo transfer tehnikom dekupaža.
Moj najveći uspjeh u radu je što sam sama sebi bila učitelj, nisam se zamarala s tim koliko znanja I stručnosti trenutno imam, i nisam osuđivala niti uspoređivala sebe sa drugima, mogla sam slobodno da učim, napredujem i razvijam se.
Moji planovi za budućnost uključuju bavljenje internim i vanjskim dezenom. Gdje bi životni prostor bio uređen u potpunosti mojom sprovedbom, po želji klijenta. Tako planiram raditi tematike šume, vodopada, svemira, raznih priča, bajki i mitova koji bi uz oslikane panele, imali dodatne ručno izrađene instalacije i razne oblike osvjetljenja. Što se tiče vanjskog enterijera, planiram se baviti uređenjem prostora za tematske partije, koncerte, izložbe, zabave i ceremonije energetskog iscjeljenja, poput drevne tehnike reikija.
Najljepši kompliment u vezi mog rada je kada mi osoba izrazi da osjećaj pozitivne promjene u svom raspoloženju, da je veselija, poletnija i bolje spava otkako nosi moj nakit sa najljepšim željama. Takvih ljudi u mom dosadašnjem radu je bilo u značajnoj mjeri, i to me čini zahvalnom i sretnom.
Dajte svijetu vašu dobru energiju. Budite to sto jeste i slijedite svoje srce, svoje strasti i želje. Ako vam srce poželi slikati, ne slušajte obeshrabrujuće kritike drugih, a ni sebe. Taj poziv iz duše dolazi i ne postoji osoba koja nema dar za nešto. Ostalo se sve uz želju i volju nauči i usavrši poručila bi na samom kraju moje nadam se Vama inspirativne priče”.
Amarantine radove možete pogledati na njenoj Facebook stranici.

Leave a Comment