Objavljeno: 17/08/2022 Objavio: admin omentari: 0

BiH je zemlja u kojoj se kriju mnogi običaji. Zemlja čija tradicija je jedinstvena i na koju su svi ponosni I trude se sačuvati ju od zaborava. Jedna od onih koja svoja sjećanja žele oživjeti i generacijama koje dolaze u amanet ostaviti je i Sanela Čičkušić. Sanela ima 46 godina, supruga je I majka dvoje djece, a kaže da živi u malom ali najljepšem mjestu kod Živinica, Šerići. Iza sebe ima petnaestogodišnji radni staž, a trenutno je na birou.

Kroz bivše poslove, volonterski rad u zajednici i nevladinoj organizaciji više od 15 godina kako kaže, stekla je prijatelje širom svijeta. Ima solidno znanje sa radom u organizaciji za tradiciju, kulturu i zanate naše zemlje. Usko se vezala za tehnike veza te uradila nekoliko ozbiljnih projekata u rekonstrukciji veza na narodnim nošnjama iz IX vijeka. Danas njena najveća kreativna ljubav je dizajniranje nakita i odjeće tehnikom ručnog veza. Često prenosi na medaljone i odjeću na prirodnim materijalima motive sa ćilima, zlatovez sa nekih detalja ili osmisli svoje floralne tim tehnikama.

“Nije bilo teško početi, ljubav se razvila njegovanjem tradicije kroz folklor, narodne nošnje, posjete muzejima itd. Dublje ulazeći u prošlost, otkrivajući tehnike i težinu samog dizajniranja I ukrašavanja odjevnih predmeta i pokućstva kojim su vladale žene I muškarci u IX i XX vijeku me oduševila. Otkrivajući koju geometriju, matematiku, težinu izrade rukama I očima nosi vez, sam se zaljubila i sa strpljenjem otkrivala svaku nit kako se provlači kroz platno. Umjetnost bez škole su protkale žene sa čistim proračunom i projektiranjem, svjesno ili nesvjesno nastajala je ljepota. Htjela sam da se “vratim” u njihovo vrijeme i shvatiti šta ih je sve inspirisalo da budu kreativne i jako pismene ako uzmemo u obzir svaku proračunatu nit konca i platna. Tim putem sam došla na ideju da tehnikom veza spojim prošlost i sadašnjost u nakit i odjeću koja se danas nosi”, opisuje Sanela početke svog rada i dodaje kako je u sve ovo ušla bez ikakvog plana sa mnogo zaljubljenosti u isto bez razmišljanja hoće li uspjeti.

Za svoj brend naziva “AMULET” ova njegovateljica tradicije BiH kaže da je prepoznatljiv po tradicionalnim motivima ili modernim motivima ali starim tehnikama zanata, veza, koje je unijela u moderno doba. To su motivi koji simboliziraju zaštitu I čuvaju ženu od loših vanjskih utjecaja, kao zaštita.

Odala nam je da voli zlatovez jer je kompleksan za raditi, jako tanke niti spaja u male floralne motive a koji je omiljen ženskoj populaciji jer ima posebnu eleganciju i raskoš. Sanelin omiljeni odjevni predmet su lanene suknje sa bosanskim vezom i motivima sa jambeza, zareva, maramica tj. bosanskih kuća, pa karanfila, ljiljana i tulipana a suknja nosiva u sve ljetne kombinacije.

Kada biste proizvode koje imate u ponudi trebali da predstavite u kratkim crtama, šta biste o njima rekli?
Rekla bi “bosanskohercegovačka žena” Na tim proizvodima vidite vrijedne ruke bosanskohercegovačke žene, umjetnice, kuću, baštu, sve čime je bila okružena pretvarala je u umjetnost I pokazivala tako ko je, šta je, odakle je. A ja to sad sve skupila i predstavljam bosanskohercegovačku ženu.

Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave,?
Znači prva je inspiracija, na koji dio staviti odgovarajući motiv. Nabavka materijala za medaljone iz tri države. Nabavka ambalaže, alata, potrošni materijal konci, igle itd. Vodim stranice na Facebooku I Instagramu Amulet i stranice “Žene za tradiciju” u kojoj sam rukovodilac gdje radimo timski odjevne komade uz moje rukovođenje. Zaprimam narudžbe na obadvije stranice, nabavljam material, izrađujem šeme, fotografišem, isporučujem, odgovaram na upite, tako sve radim i dobro se snalazim u koordiniranju svega. Za narudžbe odjevnih predmeta radim timski sa ženama jer jedne šiju a veću količinu narudžbi izrađujemo zajedno.
Najveća inspiracija su joj njeni kupci i njihova zainteresiranost za ono što ona radi te tako ujedno i nastaju njene nove kolekcije, a kad smo se dotakli teme o planovima istakla je kako želi kao i svih prethodnih godina učiti i naučiti nešto novo, savladati neku novu tehniku koju će moči primijeniti na djelo.

“Volim kada mogu podijeliti svoje znanje sa drugima jer tako I ja radim na sebi I učim više. Želim da za godinu dana budem bogatija usvojenom I podijeljenom znanju. To mi uvijek otvara sljedeća vrata”, objašnjava Sanela te dodaje kako svojim najvećim uspjehom smatra svaki proizvod koji bude kupljen od nje i koji njen kupac pokloni onim ljudima kojima želi pokazati ljubav i zahvalnost.

O nekim velikim projektima nije željela da priča nešto posebno jer kako kaže za nju je najveći projekt usrećiti nekoga.

Možete li nam ukratko opisati ono što osjećate u momentima dok pravite Vaše radove?
Kada vezem osjećam se mirna, osjećam ljubav, sreću. Mislim na sve ljude koje volim. Djecu, muža,roditelje, prijatelje. Nekako dolaze samo lijepe misli. Mislim da je zato jer ovaj posao radim s ljubavlju

Poruka za sve osobe koje se bave ručnim radom?
Znaju oni i osjećaju sami, ljudima koji se bave ručnim radom ne treba poruka. Poruka za sve one koji se ne bave je da pronađu u rukama ljubav i mir.

Saneline radove možete pogledati na Instagram i Facebook stranice „Amulet“ made in bih i Amanet- Žene za tradiciju handmade crafts.

Leave a Comment