Objavljeno: 24/01/2023 Objavio: admin omentari: 0

Gorica Subotić je rođena u Foči. Za Foču kaže da je to mjesto gdje je imala bezbrižno djetinjstvo i mjesto kome se rado vraća sa puno sreće. Danas je sa svojom porodicom koja joj pruža neizmjernu podršku u svemu što radi nastanjena u Brčkom. Gorica je po zanimanju bibliotekarka. Za sebe kaže da voli miris proljeća, knjiga i svijet fotografija. Kad je riječ o kreativnom radu Gorica se bavi dekupažem, a u skorije vrijeme planira usavršavati skulpturno slikanje.

I njena kreativna priča kao i priče mnogih kreativaca započela je u vrijeme pandemije korona virusa, u vrijeme kad smo bili zatvoreni u kućama i kad se kod svih nas stvorio višak slobodnog vremena. Gorica je u tim karantenskim uslovima osjetila da joj nedostaje umjetnosti i kreativnosti, da joj nedostaje ono nešto čime će ispuniti sve to slobodno vrijeme. Poručila je svoj prvi drveni predmet, boje, četkice, istraživala po internetu, zapratila neke kreativne grupe i krenula u stvaranje.

“Uglavnom radim po porudžbini. Prvo poručujem drvene predmete ili ako je rad na staklu kupujem ono što poručilac traži. Zajedno izaberemo motiv koji će biti na predmetu, boje koje se uklapaju u prostor ili već za koju priliku je poklon namijenjen. Izrada traje minimum dva do tri dana. Volim kada se boje fino osuše jer između svakog sloja nanošenja boje šmirglam. Lak posebno volim da osušim da ne bi bio predmet ljepljiv. Dogovorimo način isporuke, nakon toga se predmet preuzme uglavnom kurirskom službom, a za porudžbine na području Brčkog dogovorimo kako nam u tom momentu najviše odgovara. Dosta sam pedantna i strpljiva. Trudim se da unesem svoj maksimum u sam proces rada. Emocije koje osjećam dok izrađujem nekome poklon ne mogu da imenujem, nikada ne znam kako će izgledati krajnji cilj što je po meni mnogo bitno kod kreativaca i umjetnika”, ispričala nam je o svom načinu rada Gorica te proizvode koji izlaze iz njene radionice opisala kao jednostavne i pedantne.

Voli da komunicira sa kupcima i osluškuje njihove potrebe i želje, jer su oni ti koji imaju najbolje ideje, i ujedno su Goricina najveća inspiracija. U asortimanu kod Gorice možemo naći: drvene tacne sa ili bez podmetača, šminkernice, kutije za razne namjene, slatkiše, nakit ili satove.. U momentima dok izrađuje svoje radove istakla je kako se osjeća sretno, ispunjeno, inspirsano i mirno.

“Ukrašavala sam nekoliko svijećnjaka i drvenih gajbica. Drage su mi knjige i bukmarkeri, dok najviše volim da restauriram stare predmete i da im udahnem novi život”, kazala je za naš portal Gorica, te dodala kako je njen najveći uspjeh što se ostvarila u životu kao čovjek sa svim ulogama koje joj je život dodijelio (majka, supruga, kćerka, sestra, prijateljica..). Kad je riječ o njenom hobiju i njenom uspjehu na tom polju istakla je kako će onog dana kad dekupaž bude radila zarad novca biti dan kad će prestati uživati u stvaranju i šaranju, jer kako kaže najveći uspjeh je raditi ono što voliš.

Šta očekujete da ćete postići na poslovnom planu u narednih godinu dana?
Iskrena da budem uopće nemam plan. Živim da stvaram sebe i svijet oko sebe. Ovo mi nije primarni posao već način opuštanja, relaksacije, a ujedno stvaranje lijepe priče. Najljepše je čuti svoju djecu koja se najiskrenije oduševe i požele da i njih naučite “kupažu”. ( Tako su oni dugo zvali mamin hobi). U okruženju postoji toliko lijepih ideja koje ne mogu niti želim da ignorišem.

Imate li posebne uspjehe u radu do sada koje biste mogli podijeliti sa našim čitaocima?Najveće priznanje dobijem od svoje porodice i prijatelja. Volim svoje radove objaviti u grupama za dekupaž na Facebook-u, poslušati lijepe i korisne savjete od kolegica koje se bave istim ili sličnim poslom/hobijem. Nekoliko puta sam osvojila nagrade za najljepše ukrašenu stolicu, šminkernicu, sat i knjigu. Na nekim drugim takmičenjima nisam učestvovala, što ne znači da neću.

“Ako vam se desi da vam neki hobi počne prijati, iskoristite taj trenutak jer izgrađujete sebe i svijet oko sebe”, poručila je na kraju kreativka rodom iz prelijepe Foče čije radove možete pogledati na Facebook profilu te na Instagram profilu.

Leave a Comment