Objavljeno: 21/12/2021 Objavio: admin omentari: 0

Senada Aščić iz Kalesije, domaćica, ali radi i pomaže volonterski u udruženju žena oboljelih od raka ,,Nijemi Krik” u Kalesiji. Osim što je javnosti poznata kao neko ko čuva I njeguje starine i tradiciju Senada se bavi i ručnim radom. Bavi se izradom raznih ruža od eva pjene, pletenjem svih odjevnih predmeta od čarapa, džempera, bluza kapa. Također je nekad tkala ćilime, ali zbog skučenog prostora to više neradi. Izrađuje ručno šivene lagane proteze za žene koje su odstranile obadvije dojke. Kroz razgovor je istakla da je ručni rad nešto što ju ispunjava, a inspiracija su joj riječi njene majke “Ne dozvoli prstima da miruju”

Šta smo to još saznali o Senadi iz Kalesije i njenom radu možete pročitati u ostatku intervjua.

Senada, da li nam možete reći šta to sve izrađujete kada je u pitanju ručni rad?

Bavim se izradom raznih ruža od eva pjene, pletenjem svih odjevnih predmeta od čarapa, džempera, bluza kapa. Također sam nekad tkala ćilime, ali zbog skučenog prostora to više neradim. Izrađujem ručno šivene lagane proteze za žene koje su odstranile obe dojke.

Zašto baš ručni rad i odakle ljubav prema istom?

Za ručni rad sam se odlučila ni sama neznam jeli svjesno ili je moja dobra majka od malih nogu usadila tu ljubav u meni. Naučila me plesti šiti na šivaću mašinu i tkati ćilime još kao djevojčicu.

Možete li nam ukratko predstaviti asortiman vaših proizvoda?

Moj asortiman je sledeći : razne ruže, palmice, korpice, razni odjevni predmeti. Takođe u saradnji sa udruženjem razni cvjetići od perlica, a ono što radim je prepoznatljivo po kvaliteti i dugotrajnosti. Također ono što bih željela istaći je da kupovinom mojih predmeta pomažete ženama oboljelim od raka.

Šta ili ko je Vaša najveća inspiracija u radu ?

Moja najveća inspiracija je moja majka jer njene riječi su uvijek uz mene ,,Ne dozvoli prstima da miruju” takođe i uspjeh u radu ja sam sretna kad je moj kupac zadovoljan takođe sam sretna da mogu pomoći najranjivijoj kategoriji žena.

Da li je do sad u Vašem radu bilo nešto posebno čime se možete pohvaliti ?

Ja mislim da je uspjeh dobiti certifikat u Švicarskoj u ručnoj izradi proteza, a ja sam ga dobila. Isto tako je uspjeh uraditi nešto što vaša mušterija traži, a da to dođe do Amerike, Švicarske, Slovenije, Njemačke, Austrije, Hrvatske, Srbije i sve dijelove Bosne.

Da li nam u kratkim crtama možete opisati što osjećate prilikom izrade Vaših radova ?

Dok pravim radove ja se osjećam sretno i uspješno, sama pomisao da se to nekom sviđa da će biti sretan gledajući taj moj rad. Također osjećam sreću na pomisao da ću prodajom onog što izradim moći novčano pomoći udruženju, a i doprinijeti svom kućnom budžetu.

Da li imate neku poruku za pratioce Vašeg, ali i našeg rada ?

Ne odustajte od želje da nešto izradite ,a ja sam tu da pomognem svima koji žele raditi nešto od ovog što ja radim, budite slobodni da me kontaktirate.

Vaše je samo da se odlučite šta od Senadinih prelijepih radova želite imati kod sebe ili pokloniti dragoj osobi, a njeno je da u što kraćem roku ispoštuje Vaše želje i pobrine se da željeni proizvod da stigne na vašu adresu. Senadine radove možete pogledati na facebook stranici “Ukrasi za poklone”.

Leave a Comment