Objavljeno: 21/11/2022 Objavio: admin omentari: 0

Cekeri su danas neizostavan dodatak koji svakodnevno viđamo na ulicama. Osim što su izuzetno praktični, u prilog im ide i činjenica da ih možemo nositi uz gotovo sve. Bilo da ste se krenuli u nabavku ili imate višak stvari koje vam ne mogu stati u torbu, ceker će vam uvijek dobro doći. Još ako je personalizovan po vašim željama, onda ste naišli na dobitnu kombinaciju.

Na Facebook-u smo pronašli brend koji radi cekere sa natpisima koji su nas odmah oduševili, a mnogi i nasmijali. Iza simpatičnih rečenica poput “Čovjek je Senada teški hajvan”, “Od Kulina bana i dobrijeh dana”, te mnogo drugih simpatičnih i smiješnih natpisa stoje Silma Šabanija-Sirčo i njen suprug Ibrahim. Pored natpisa koje već imamo priliku vidjeti, Silma nam je rekla da možemo naručiti i one po našoj želji.

Brend ovog bračnog para živi u Visokom pod nazivom “HATURkesa”. Ideja za samo ime dolazi i satiričnog podsmjehivanja balkanskom običaju da nikada i nikome ne idemo bez kese da ne bi zahaturio.

HATURkesa je prepoznatljiva po svojim natur cekerima sa unikatnim, bosanskohercegovačkim natpisima. HATURkesa cekeri su napravljeni odnosno sašiven od neobrađenog pamuka sa natpisima inspirisanim Bosnom i Hercegovinom.

Silma i njen muž su nam kazali kako je njihova najveća inspiracija jeste naša država, knjige, pjesme, filmovi, uzrečice i sve ono što ih okružuje. S obzirom da postoje tek nekoliko mjeseci oni još uvijek rade na svom razvoju te proširenju asortimana.

“Ja sam oduvijek voljela razne naslove, zapisivala sam citate kada bih čitala neku knjigu i slično. Ideja je odavno postojala samo smo je sada nekako uobličili, dali joj ime i prezime. Prve cekere smo napravili kod prve šnajderice u našem komšiluku, napravili nekoliko uzoraka, provjerili mišljenje cijele porodice koji su bili naši prvi kupci. Ubrzo nakon toga uslijedile su narudžbe naši poznanika, poznanika, prijatelja i rodbine, naših poznanika te se na taj način širio krug zadovoljnih korisnika, naša HATURkesa je rasla i mi zajedno s njom počevši pričati jednu lijepu priču”, ispričala je Silma na početku razgovora.

Kad su počinjali sa svojim radom imali su samo jedan cilj, a to je da ono što oni rade prepoznaju drugi, da traje, jer izrada unikatnih cekera je nešto u čemu se ovaj bračni par pronašao i što radi s velikim trudom, zadovoljstvom i ljubavlju.

Kako za sad u ponudi imaju cekere sa simpatičnim i smiješnim natpisima, Silma nam nije mogla reći koji je to njen omiljeni proizvod, ali je izdvojila jednu rečenicu sa tih njihovih cekera kao omiljenu:”Čovjek je Senada teški hajvan”. Kazala nam je da je upravo ova rečenica omiljen naslovi i njihovih kupaca. Radili su i nekoliko verzija ovog naslova po željama kupaca.

Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave,?
Prvi korak jeste šivenje cekera od neobrađenog pamuka, trenutno, dimenzija 43×33 cm, što radi naša šnajderica. Kada je ceker gotov, radimo dizajn nekog zanimljivog naslova po našoj želji ili želji kupca koji šaljemo štampariji na štampu. Kada se završi štampa ceker je spreman za slanje ili preuzimanje. Naslove iz HATURkesa radionice uvijek imamo spremne, pa su dostupni odmah, dok su Custom Made cekeri gotovi za dva ili tri dana.

Šta očekujete da ćete postići na poslovnom planu u narednih godinu dana?
Imamo mnogo ciljeva, mnogo ideja ali i mnogo ponuda i projekata koje trebamo završiti. Svakako, pored toga tu je rad na brendiranju samog proizvoda, proširivanje kolekcije, razne saradnje kojima se radujemo. Sve prethodno pomenuto sa radošću očekujemo.

Najveći i najdominantniji osjećaj prilikom izrade cekera kažu da je smijeh. On je kod njih uvijek prisutan kad rade naslove na cekerima, jer kako Silma kaže kad bi sreli stranca i pokušali mu objasniti neki od naslova to bi bilo teško i čudno. Za njih svaki naslov ima smisao i zabavan je.

HATURkesa cekere možete pogledati na Facebook-u te na Instagramu.

Leave a Comment