Objavljeno: 04/05/2022 Objavio: admin omentari: 0

Njeno ime je Indira, diplomirana pravnica rođena u Banjaluci, a trenutno nastanjena u Travniku. Voli da piše njena prva knjiga bi trebala uskoro ugledati svjetlo dana. Ono što Indira još odlično radi osim pisanja je izrada unikatnog nakita.
Indira je za naš portal ispričala svoju priču.
“Zovem se Indira Duzen, diplomirana sam pravnica, rođena u Banja Luci. Živim u Travniku. Majka dvoje djece, supruga. Mada u ovom kontekstu, kao i bilo kom drugom, nebitno je ko smo, šta smo i kako se zovemo, odakle dolazimo… Bitno je ono kuda idemo i šta nosimo u sebi… Bitno je ono što ponudimo drugima i ono što ostane za nas same. Zauvijek sačuvano u našim srcima. Da svjetluca zajedno sa nama ili da nas zatamni za sva vremena.
Dio mene, ono što jesam i što nosim sa sobom i činjenica na koju sam jako ponosna je moja kreativnost i sposobnost izražavanja bojama i riječima. Sposobnost da jednim klikom smislim cijelu zavrzlamu koju kasnije sprovedem u djelo. Ili bar pokušam.
Inspiraciju i motivaciju nalazim u sreći, nesreći, radosti i tuzi… U svijetu oko sebe. U snijegu, u vjetru koji puše i šapuće… U žuboru vode. U tišini. U zadovoljstvu koje se javi nakon postignutog i urađenog posla. U osmjesima drugih.
Ono što me opisuje kao osobu, također je moj nakit koji sam eto nazvala “Indmade” a koji se u zadnje vrijeme “proširio” po Facebooku zahvaljujući osobama kojima se dopao. Ideja za izradu nakita nastala je tako što sam uvijek željela za sebe nekakve drugačije sitnice. Željela sam kristale i kožice i kože i nitne, ali da budu malo neobičnije od onih uobičajenih koje nalazimo oko sebe.
I tako jednog dana odem nabavim repromaterijal, nabavim kožu i alat i “bacim se” na posao. I jednostavno nisam mogla stati. Željela sam svaku boju koju sam imala na raspolaganju. I svaka je bila ljepša od prethodne. Bar meni, a i drugima što će se kasnije pokazati, jer često se pogotovo ženske osobe ne mogu odlučiti šta da odaberu. I tako je sve krenulo.
Osim boja volim i da se igram rječima. Volim te svoje riječi, baš kao i boje. I moji tekstovi i moja prva knjiga… Moje misli pretočene u stvarnost, sve ono što sam ja i što nisam, ono kakva želim i ne želim biti. Knjiga se nalazi u štampariji i uskoro će ugledati svjetlo dana pod nazivom “Mrvice mojih misli” . Da se vratim na “Indmade” nakit koji je jedan dio mene, jedan komadić moje stvarnosti pomiješane s komadićem mašte. Često znam kazati da je to dio moje zamišljene stvarnosti pretočen u realni svijet koji ponekad može biti tačno onakav kakav želimo. A nadam se da ću uskoro ostvariti svoj san o jednoj maloj radnji iz mašte , jednom komadiću vlastitog svijeta, što mi je i cilj i plan za budućnost.
Znate, kad imate svijet sličan onome u kojemu sam ja odrastala, kad niste mogli sebi da priuštite sve ono što ste kao djevojčica i tinejdžerica maštali, onda izvlačite keca iz rukava i tu nastupa ta vaša izražajna kreativnost, gdje svoje ideje još tada preinačite u djelo. Želja za nečim. Posebnim. Željeli ste da se uklopite ali i vidno budete drugačija. Jedinstvenija. Prepoznatljivija. Ali ipak da ne pretjerujete u tom svom nastojanju, ostanete realna i stvarna. Tajanstvena a čitljiva, onome ko vas zna pročitati. To sve pretočeno je u “Indmade” nakit, nakit sa stavom. Nakit koji ti dozvoljava da budeš to što želiš, ne osvrćući se na predrasude i komentare. Na osude. Bez obzira na svoje godine budi kakva želiš, ne kakva ti kažu da trebaš biti, stavljena u kavez predrasuda i sakrivena iza vlastite sebe. Budi ti, ti. Prvo svoja a onda sebe podijeli onoliko koliko ti misliš da je dovoljno i ne plaši se. Ne plaši se pokušati okušati u stvarima koje misliš da ne možeš, jer su te drugi ubjedili u to. Ne plaši se pisati svoju priču jer eto kažu ti kako ne znaš i ne možeš. Ne plaši se hrabro kročiti u svoje zamišljene planove i početi ostvarivati ciljeve jer su ti rekli da ne možeš i nisi za toga.Jesi! Možeš! I hoćeš! Kaži sebi: “Jesam! Mogu! I hoću! Biti! Voljeti! Željeti! I živjeti! U svome svijetu boja… “

Indirine radove možete pogledati na njenoj stranici Facebook stranici INMADE.

Leave a Comment