Objavljeno: 19/10/2022 Objavio: admin omentari: 0

Nina Ibrišimbegović je studentica Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Sarajevo. Trenutno je na trećoj godina studija. Bavi se kako ona kaže raznoraznim vrstama umjetnosti, ali njena najveća ljubav slikanje akvarelom, crtanje grafitnim olovkama, što ne isključuje i druge tehnike crtanja. Od nedavno je počela raditi i ručni vez na cekerima.
“Crtam od djetinjstva, ali to je u početku naravno bilo, kao i svako dijete, razno šaranje i švrljanje. No, prije 5 godina sam počela dobivati sugestije da bih trebala početi raditi portrete po narudžbi i tako sam s time i krenula. I danas dan radim portrete,a ove godine sam se prihvatila i ručnog veza”, govori nam na početku razgovora ova studentica kreativka.
Naravno kao ni svaki početnik u svom poslu nije zamišljala niti očekivala da će njen posao razviti do tog kakav je danas. Smatrala je da će njene portrete naručiti tek par osoba i da će se sve završiti. Nije bilo tako. Sve je za vrlo kratko vrijeme počelo voditi ozbiljnom poslu i ozbiljnim suradnjama sa sa velikim brojem ljudi, te se danas Ninini radovi nalaze širom, ne samo Bosne i Hercegovine, već i Europe.
Za samo 5 godina rada stvorila je svojevrstan brend pod nazivom SA.artist. Radi portrete po narudžbi – od jednostavnih portreta jedne ili dvije osobe, do nešto kompleksnijih gdje kombinira više starih fotografija koje joj klijenti pošalju u jedan crtež. Radi i crteže kućnih ljubimaca, ali i bilo čega drugog što njeni klijenti požele.
Kako smo već naveli osim portreta u neko skorije vrijeme počela se baviti ručnim vezom. Vez radi na pamučnim i EKO-cekerima. Vez je započela sa idejom o stvaranju motiva sa značajnim osobama iz Sarajeva. Želja joj je bila da predstavi historijske ličnosti koje su mnogo doprinijele u sklopu svoje profesije ili općenitog djelovanja.
Nina nam je odala kako od svega što radi joj je najdraže crtati bebe ili djecu.
“Pored toga što je djecu najlakše nacrtati, oni ipak često imaju i zanimljive izraze lica koje bude veoma zabavno, ponekad i izazovno, prikazati kroz crtež”, kroz smijeh govori Nina.
Ninina najveća inspiracija odaje nam je internet, tačnije Instagram gdje najviše ideja pronađe za radove tehnikom veza.
Kada biste proizvode koje imate u ponudi trebali da predstavite u kratkim crtama, šta biste o njima rekli?
Smatram da je karakteristično za moj rad to što uvijek nastojim maksimalno izaći u susret klijentima, odnosno ako mi pošalju veoma staru fotografiju voljene osobe, te fotografije su skoro pa uvijek loše kvalitete, ja ipak nastojim da prikažem lik osobe najbolje što mogu, dok bi neki drugi umjetnici sigurno odbili takvu narudžbu. Tako da “kratki” opis mojih radova bi bio “Maksimalno uložen trud za što bolju kvalitetu crteža!”

Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave?
Nakon što mi klijenti pošalju fotografije uradim skicu na papiru te je pošaljem klijentu da bih dobila povratnu informaciju da je dobro započet crtež. Nakon što završim, čvrsto spakujem crtež da ne bi došlo do nikakvih oštećenja ili prelamanja. Crteže šaljem diljem BiH, ali i izvan države, dok se lično mogu preuzeti u Sarajevu.
“Odnedavno se nešto više zanimam za vez nego za crtanje i slikanje, te s obzirom na to da sam još na početku sa vezom na cekerima, u posljednje vrijeme sam zapratila dosta stranica koje rade vez i pridružila se zajednicama vezilja. Što se tiče kolekcija, možda neki pomno planiraju svaki komad kako će izgledati, dok ja to ne radim. Uglavnom kada uradim jedan motiv poslije mi samo dođe više ideja za sljedeće vezove”, ispričala je Nina te dodala kako se nada da će u narednih godinu dana uspjeti proširiti broj motiva na cekerima, ali i poraditi na nekim drugim stvarima oko njih da ne budu baš klasični na kakve smo navikli.
Nina je dio umjetničke grupe “Elimma” te je zajedno s ljudima koji su također dio te grupe odradila dosta kvalitetnih izložbi. Izlagali su svoje radove u nekoliko poznatih sarajevskih kafića, ali su učestvovali i na inovativno-umjetničkog sajmu Maker Faire, koji je održan u Domu Mladih u maju mjesecu.
Možete li nam ukratko opisati ono što osjećate u momentima dok pravite Vaše radove?
Pošto u posljednje vrijeme mnogo manje crtam za svoju dušu, nego su to skoro pa uvijek narudžbe portreta, onda dok to radim prvenstveno razmišljam o tome da li će se finalni izgled crteža svidjeti klijentu. S druge strane, više se udubim u vez, pri čemu nastojim da ti moji motivi na cekerima dotaknu one koji ih vide ili kupe na neki poseban način, da budu čak i edukativnog stila.

Ninina poruka za kraj našeg razgovora bila je ta da u današnjem svijetu različitih vrsta umjetnosti stvaraju ono što se njima istinski sviđa, da ne rade smo komercijalne stvari. Jer kako kaže umjetnost treba prvo da u nama probudi nešto posebno, a tek onda da to dijelimo i sa drugima.

Ninine radove možete pogledati na Instagram profilima SA Artist & SA Cekeri te Facebook stranici.

Leave a Comment