Objavljeno: 10/08/2022 Objavio: admin omentari: 0

Lejla Humić, ima 32 godine i dolazi nam iz Doboj-Istoka. Završila je tekstilnu srednju školu, ali sve do 2020-te godine nije imala priliku da se bavi poslom u struci – šivanjem. Naime sredinom 2020-te godine se odlučila da krene da šije ukrasne jastučiće. Na samom početku, ukrasne jastučiće je šila čisto i potrebe da nekako ispuni slobodno vrijeme.

“Napravila sam i objavila jednu malenu kolekciju koja nije baš dobro “prošla” na tržištu. Poslije te kolekcije nekoliko mjeseci sam šila krpene igračke za djecu, ali ni to se nije pokazalo isplativim”,objašnjava nam ova Dobojka.

Budući da je imala dosta restlova materijala satena i svile, odlučila se da napravi kolekciju scrunchie gumica za kosu. Tim potezom je ostvarila pun pogodak jer evo već više od godinu dana djeluje i radi
Svoje proizvode pravi po narudžbama, šije i isporučuje u sve gradove BiH. Pored običnih scrunchie gumica kreirala je i osmislila nekoliko modela mašni koje su jako dobro prihvaćene od strane kupaca. Svi modeli se podjednako dobro prodaju.

Na zahtjev kupaca, ubrzo je svoju ponudu obogatila još nekim proizvodima poput bonnet kapica i maski za spavanje. Trenutno najprodavaniji i najtraženiji proizvod je satenski uvijač za kosu. Sa satenskim uvijačem bez puno truda i uloženog vremena dobijemo prelijepe loknice i frizuricu za pet minuta.

“Kad sam počela da radim na scrunchie gumicama ideje su, da tako kažem, navirale same od sebe i jednostavno nisam odustajala dok neku ideju ne realizujem do svog potpunog zadovoljstva”, za naš portal govori Lejla i dodaje kako joj je izuzetno drago što su kupci prepoznali originalnost i kvalitetu u njenim proizvodima.

Jeste li u momentu kada ste krenuli s ovim poslom imali ideju da ćete postići uspjeh kojim se danas možete pohvaliti
Iskreno govoreći, kada sam počela da sijem nisam razmišljala ni o prodaji, ni o zaradi, ni o potencijalnim kupcima, ni o potencijalnom uspjehu. Jednostavno sam uživala radeći, a uživam i dan danas kada sam, mogu reći, spontano postigla sve čime se mogu pohvaliti. A to su mnogobrojne narudžbe, solidna zarada i ono najbitnije – kupci koji su zadovoljni mojim radom.

Lejla o svojim proizvodima ponosno kaže da su kvalitetni i originalni jer ih je veliku većinu sama osmislila.

“Ma koliko god bila preopterećena narudžbama i svim ostalim obavezama, uvijek se trudim da svi šavovi budu uredni. Ako se nekada desi, a dešava se, da mašne ne spojim simetrično radim ih iznova dok ne budu savršene. Malene greške tretiram kao velike. Znam raditi i po 15-20 narudžbi istovremeno, ali nikada nisam zanemarila poruke i upite koji mi svakodnevno pristižu. Jednostavno, mislim da je i to veoma bitan korak u poslovanju kao i, recimo, proces izrade proizvoda. Praksa mi je da kada pošaljem narudžbu, javim se kupcima da provjerim da li je uredno stiglo, da li su zadovoljni. Ne želim nikada da se dovedem u situaciju da za to nemam vremena. otkriva ova mlada kreativka te dodaje da joj inspiracija i nove ideje dolaze svakodnevno, a njena najveća motivacija za rad su svakodnevne pohvale, ali i dobronamjerne kritike koje pristižu od njenih kupaca.

Do kraja ove godine, pored novih kolekcija na kojima će raditi, planiram ulagati u opremanje radnje. Trenutno radi na kućnoj mašini, nema ni adekvatan prostor za rad, tako da će joj opremanje radnje i kupovina industrijske mašine uveliko olakšati i poboljšati rad. Kada je u pitanju ovakva vrsta proizvodnje, Lejla je istakla kako se uvijek mora ulagati u adekvatnije mašine, materijale i ostale, prijeko potrebne, potrošne stvari.

Možete li nam ukratko opisati ono što osjećate u momentima dok pravite Vaše radove
U trenucima kada čovjek radi ono što iskreno voli, šta se drugo može osjećati nego zadovoljstvo i pozitivna energija koja iz dana u dan pokreće sve jače i jače. Godinu dana radim po narudžbama iste modele proizvoda i može se reci da je to kao neka mini serijska proizvodnja jer jedan proizvod prođe kroz moje ruke od krojenja, peglanja, šivenja, pakovanja i isporuke. Pokreće me neki unutarnji osjećaj i želja da opet i iznova vidim kako će izgledati finalni proizvod iako sam taj model radila u desetine primjeraka unazad. Pokušavam pronaći pravu riječ da opišem taj osjećaj, ali ne uspijevam u tome.

“Potrebno jeste mnogo, mnogo rada, mnogo truda i odricanja, mnogo želje za napretkom. Potrebno je shvatiti da je, u kreativnom svijetu, samo nebo granica i da svakodnevno trebamo biti spremni prihvatiti poraze i pobjede, uspjehe i neuspjehe, pohvale i loše kritike. Koliko god mislimo da znamo, trebamo biti spremni na edukaciju i usavršavanje. Osobama koje tek počinju da se bave nekom vrstom ručnog rada mogla bih poručiti da ne ispituju puno unaokolo po društvenim mrežama o svemu. Neke informacije da, ali u suštini svaki kreativac ima svoj način rada koji radove čini originalnim i unikatnim. Upravo to je ono što svaki početnik treba. Da odmah na početku teži ka toj originalnosti, a to ćemo postići jedino usavršavanjem i testiranjem svojih sposobnosti., poručila je na kraju Lejla osnivačica grupe” Handmade Lovers”
Ova Grupa se razlikuje od ostalih po tome što obuhvatiti kreativce koji se bave raznim vrstama ručnih radova. Grupa je za kratak vremenski period stekla velik broj članova, a taj broj će se tek uvećati.
Lejline radove možete pogledati na Facebook profilu Lejla Humić ili Instagram profilu pod nazivom ea_m.a.d.e

Leave a Comment