Objavljeno: 19/04/2022 Objavio: admin omentari: 0

Miralema Ahmetašević ima 25 godina i živi u Gračanici. Završila je srednju ekonomsku školu i fakultetske studije. Za sebe kaže da je vrlo kreativna, komunikativna i odgovorna osoba. Kaže da je njen cilj u životu usrećiti ljude na bilo koji mogući način. Svoj mali biznis je baš iz tog razloga odlučila pokrenuti. Smatra da ljude u ovom suludom vremenu zaista mogu usrećiti male stvari poput jedinstvenih i posebnih poklona po prihvatljivim cijenama. Miralema se bavi izradom slastica koje kako kaže su najslađe uz naša bosanska druženja i kahve.
„Čokoladne poslastice su bile moja ljubav, pa sam tu ljubav odlučila pretvoriti u posao“, objašnjava Miralema.
Na ovaj način Miralema opisuje poslastice koje izlaze iz njene radionice:
„Praline i bombonijere su slasne delicije s raznim punjenjem, bogatog i kremastog okusa.
Čokolade osvajaju srca svih generacija zbog boje i šarenila.
Helti čokolade su za naše antišećerne drugare.
Osvajaju ukusom i izgledom a imaju i tajni sastojak“.
Zašto ste se odlučili za kreativni rad i kako je ukratko izgledao Vaš put?
Nakon što sam se susrela sa neugodnim poslovnim situacijama, raznim razgovorima i pregovorima za posao, gdje u državi u kojoj živimo fakultet nema poseban značaj, odlučila sam da ja zaslužujem bolje. .
Ja sam oduvijek osjećala da mogu napraviti nešto veliko. Ideju sam razvila u prvenstveno u glavi a onda i na papiru. Uložila mnogo vremena, truda i novca i odlučila da krenem. Nabavila sam sve što sam financijski mogla i to je to. Imala sam jako veliku podršku muža i porodice na čemu sam im neizmjerno zahvalna.

Jeste li u momentu kada ste krenuli s ovim poslom imali ideju da ćete postići uspjeh kojim se danas možete pohvaliti?
Iskreno, najbitnije od svega je motivisati se, biti sretan i pozitivno razmišljati. Truditi se odbacivati svaki negativan komentar i udaljiti se od negativne energije. Naravno da dođu dani kada na vrata pokuca nesigurnost, razmišljanja šta ako ovako ili onako bude ali najvažnije je shvatiti da uvijek bude onako kako je za nas najbolje u tom trenutku.
Strah ne postoji. Vjera u sebe je prva metoda pokretanja bilo čega.
Iako sam tek na nekom počeku, ja sam prezadovoljna i prezahvalna svim ljudima koji su mi pružili podršku na bilo koji način. Iskreno, mjesto gdje sam sada u tom smislu je za mene uspjeh.

Miralema ističe kako je zaista ponosna da ono što radi ima svoje ime i može se nazvati brendom. Smatra da će ovo što radi dobiti mnogo veći značaj u budućnosti te ističe kako su pred njom i vrijeme i rad.
Prepoznatljivost ovog brenda je u tome što na prvo mjesto stavlja zadovoljstvo kupaca, zatim po kvalitetu i kvantitetu, ali i nesebičnoj ljubavi koju unesu kao najveći začin u proizvod. Maksimalno su posvećeni i ukusu i izgledu i to predstavlja pravi paket ovog brenda.
Ono što možemo naći u stalnoj ponudi su bombonijere, praline, čokoladna lizala, čokolade, zdravije verzije čokolade, dijamantsko srce.
Također, na zahtjev kupaca Miralema radi i Gift Box-ove sa njenim proizvodima ali i nekim dodacima na zahtjev kupca.
Slastice radi u svim bojama, sa svim dekoracijama, raznim natpisima i drugim dodacima. Bombonijere i praline mogu biti klasične čokoladne a u ponudi ima i punjenja po želji kupca..
Kakav je Vaš asortiman proizvoda? Koji je vama lično omiljeni?
Rekla bih, jednobojno šarenilo. Svako ponaosob može pronaći nešto za sebe, ali i za druge ako dobro poznaje tu osobu (npr da zna koja je omiljena boja ili ukus..). Asortiman koji sam ja nazvala čokoslasna ponuda sadrži najprodavanije proizvode kao npr čokolade sa medićima i leptirićima, dijamantsko srce, čokoline (praline) itd..
Novitet koji sam uvela u asortiman je i medvjedić koji drži srce u ruci, i to je vrlo popularno kod mlađe generacije. Ako mene pitate, naravno da imam omiljenu kombinaciju. Najveći sam zaljubljenik u tamnu čokoladu s grožđicama.

Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave,?
Radimo po narudžbi, kupci nam se jave, putem društvenih mreža ili Viber broja, kažu nam želje, ako žele nešto što smo već radili, pošalju nam sliku.
Dogovorimo se oko svih sitnih detalja, oko datuma, dogovorimo preuzimanje lično ili brzom poštom.
Dogovorimo i cijenu jer ona zavisi od količine željenih proizvoda i to bi bilo to.
Mi se potrudimo sve na vrijeme da završimo, da ispunimo očekivanja, uslikamo, pošaljemo ili dostavimo lično i očekujemo povratnu informaciju. Ispunjavamo sve što je u našoj mogućnosti.

Šta je Vaša najveća inspiracija u radu uopćeno i kako se pripremate za nove kolekcije?
Inspiracije su mi drugi uspješni profili, radovi, kreativnost, boje, lijepo vrijeme, sunce, slike. Ja u svemu nalazi inspiraciju. Ali ona prava je u meni lično, razgovaram s ljudima, slušam njihova mišljenja, prijedloge, istražujem šta oni žele, šta očekuju, do koje granice idemo..

Nije krila da su njena očekivanja za neki naredni period velika. Planira da proširi asortiman proizvoda na ono što se najviše traži. Istakla je kako je njen plan za ovu godinu već fantastično započeo te da će ustrajati da tako i nastavi. Jedan od planova joj je ako stekne mogućnost da otvori svoj blog.Također planira da postigne određeni broj stalnih kupaca ali i pratilaca na društvenim mrežama. Da što više promoviše svih brend širom Bosne i Hercegovine. A njena najveća želja je da u budućnosti ima svoju malu Čokolateriju.
Miralema se može pohvaliti i nizom uspjeha u svom radu a nama je navela samo neke od njih jer kako kaže trebalo bi joj dosta vremena da sve navede.
„Moj uspjeh su ljudi koji su već dosta puta naručili proizvode iz naše čokoslasne ponude.
Uspjeh je i to da smo dobili paket podrške od kompanije Dr.Oetker, da smo od vrlo poznate Barry Callebaut, konkretno od zaposlenika te kompanije dobili obećanje za suradnju. Velike podrške i suradnja s poznatim YouTube licem s Tuzlanskog kantona…“, navodi Miralema.

Možete li nam ukratko opisati ono što osjećate u momentima dok pravite Vaše radove?
Osjećaj je fantastičan, uzbudljiv, maštovitost je neograničena, osjećate slobodu da radite ono što volite, što vas čini sretnima, što niste ograničeni ni s jednom stvari a radite iz svoga doma.
Osjećaj koji se ne opisuje riječima već je potrebno doživjeti da radite ono što ste oduvijek htjeli, da se snovi ipak ostvaruju i da granice ne postoje.

Poruka za sve osobe koje se bave ručnim radom?
Dragi moji ljudi, svih generacija, radite na sebi, za sebe i svoj osjećaj. Nikada ne dozvolite drugima da utiču na vas i vaše mišljenje. Vi ste pokretač svega u vama i svega oko vas. Budite nasmijani i pozitivni, širite lijepu energiju i dobrotu jer što više daješ, duplo više dobiješ. Ne dozvolite drugima da vas sputavaju u vašim željama, jer vi to možete i niko nema prava da vam kaže drukčije!

Ono što Miralema radi s velikom ljubavlju možete pogledati na njenim društvenim mrežama Instagram i Facebook, pod imenom @cokolaterija_m na Instagramu i Čokolaterija – Handmade by M. na Facebook-u.

Leave a Comment