Objavljeno: 18/11/2021 Objavio: admin omentari: 0

Mnogi su u trgovinama vjerojatno već vidjeli originalni nakit od epoksidne smole. Takvi su proizvodi vrlo popularni, jer svaki komad nakita kombinira magiju, romantiku i kreativne ideje za dizajn. Poput smrznutih kapljica bistre izvorske vode s nevjerojatnim kompozicijama u unutrašnjosti, naušnice, prstenje, broševi privlače sve one koji u izboru dodataka žele naglasiti nježnost, ženstvenost i izvanredan ukus. 

Danas vam donosimo priču o Mireli Marinović iz Mostara. Ona se bavi upravo izradom nakita od epoksidne smole.

Završila je za konfekcionara textila 1990 godine, željela je studirati kriminalistiku u Sarajevu, ali rat ju je omeo u toj namjeri. Ističe kako je to možda i bolje jer tada nikada ne bih otkrila tu svoju kreativnu stranu sebe.

Oduvijek je voljela umjetnost i kreativnost, prvo je počela sa pravljenjem ukrasnih vrećica za poklone, dovoljno joj je bilo odgledati emisiju na TV-u i već je uspiješno izrađivala iste ako ne i ljepše vrećice. U to vrijeme, poslije rata takve vrećice se nisu mogli kupiti nigdje, tako da je ona svoje prodavala veoma uspješno.

Tu se kod Mirele stvara interes  za šivanje, izradu raznih dekoracija za stan, božićnih ukrasa, pravljenja torti itd. Rekla nam je kako je to njeno traženje sebe poprilično potrajalo. Da bi tek prije dvije godine sebe pronašla u izradi nakita od kristalno čiste epoksidne smole.

Gledala je tutorijale na You tube, mjesecima i mjesecima, prije nego što se usudila početi raditi nakit. Taj prvi komad nakita, pukom srećom ili čudom je ispao savršen. Odaje kako joj je još uvijek to omiljeni komad nakita.

“Počela sam sa nakitom, obožavam činjenicu da je svaki komad nakita unikatan, da ga čak ni ja ne bih mogla ponoviti, uvijek to ispadne drugačije jer, svaki komad nakita je jedinstven i neponovljiv, priča neku svoju priču. Velika mi je čast i zadovoljstvo vidjeti neku djevojku, ženu, kako s ponosom nosi moj nakit, a još veće zadovoljstvo mi pružaju brojne humanitarne akcije za napuštene životinje mog grada, volim pomagati i poklanjati, vidjeti osmjeh na nečijem licu – to je nesto neopisivo”, istakla je Mirela.  

Poslije nakita počela je raditi i poslužavnike, zidne satove sa raznim motivima, poslužavnike koji su u cijelosti od epoksidne smole, slike, jednostavno, kako vrijeme prolazi, sve više i više dobija ideje koje sa ushićenjem želi realizovati. Radim sa smolom malo više od dvije godine, sušim cvijece sama, koje kasnije koristim u medaljonima i privjescima.

Inspiraciju je pronašla u prirodi, kod nje toliko toga izaziva divljenje u njoj i osjećaj mira u njenoj duši.

Pripreme za njene nove kolekcije počinju u njenoj glavi. Sjedne razmisli šta joj treba, koje materijale treba  obezbijediti, pribor, razne sitnice, boje itd..

Svoje proizvode opsiuje na sljedeći način: “Svaki komad nakita je unikat, to je nakit za vječnost, rađen sa puno strpljenja i ljubavi.”.

Za neku skoriju budućnost ima svoje planove I želje, a želja joj je imati svoju malu prodavnicu i radionicu. Svim osobama koje se bave proizvodnjom bilo koje vrste poručuje sljedeće : “Slijedite svoje snove, ostvarite ih, to što radite je prekrasno i cijenjeno, samo naprijed hrabro u nove pobjede”.

Njene zaista predivne radove od epoksidne smole  možete pronači na njenim stranicama: Facebook i Instagram.

Leave a Comment