Objavljeno: 21/06/2022 Objavio: admin omentari: 0

Mirko Kreća (25) iz Novog Grada u slobodno vrijeme se bavi posebnom tehnikom ukrašavanja drveta – pirografijom, te od ovog materijala stvara razne predmete koji krase mnoge domove širom BiH. Ovim se bavi u slobodno vrijeme nakon radnih obaveza, a pošto i na poslu radi s drvetom, ima dosta iskustva u tome. Mirkovi najčešći motivi su ikone, ali osim njih on radi i portrete, porodična stabla, životinje, satove s imenima i različitim ukrasima, cvjetne dezene i ostalo.

Pirografija ili pirogravura je riječ iz grčkog jezika, a prevodi se kao vatra i pisanje.
Sama tehnika se odnosi na ukrašavanje drveta, kože ili drugih materijala pomoću vrelih predmeta, u kojoj se upotrebljava najviše svijetlo drvo kao javor ili lipa. Pomoću specijalnih vrhova određene temperature, nagnutosti pod uglom i u zavisnosti od vremena kontakta mogu se dobiti razni efekti i tumačenja svjetlosti i sjenki.

Čime se bavite – kojom kreativnošću ?

Radim u jednoj firmi koja se bavi proizvodnjom pčelarske opreme (košnice) već nekih 7. godina, a po struci sam kuvar. A u slobodno vrijeme poslije posla se bavim pirografijom.

Zašto ste se odlučili za kreativni rad i kako je ukratko izgledao Vaš razvojni put?

Za pirografiju sam se sasvim slučajno odlučio gledajući jedan prilog na internetu o momku koji se time bavi. Privukli su me ti izazovi sjenčenja, tačni potezi rukom da bi rad ispao što ljepši te sam se i ja odlučio okušati u tome i hvala Bogu evo već neke 3 godine pirografija mi je postala i ostala hobi.. Krenuvši sa običnom starom lemilicom prvih par radova su uspješno završena i ti prvi radovi su ubrzo našli svoje kupce koji su bili oduševljeni mojim skoro otkrivenim talentom ukrašavanja drveta sa užarenim predmetom (lemilicom) Nakon tih prvih par radova odlučio sam da kupim pravi pirograf i da se počnem time ozbiljnije baviti a i da poboljšam kvalitetu svojih radova..

Za naš portal Mirko je istakao kako nije očekivao da dospije do ovog što danas radi jer kako kaže pirografija je jedan hobi koji je dosta zahtjevan i dosta vremena je potrebno posvetiti da jedan rad bude savršen.. Mislio je da neće stizati na vrijeme odraditi neki rad radi njegovog primarnog posla u firmi, ali ispostavilo se kako nije bio u pravu. Danas Mirko radi punom parom i na vrijeme ispoštuje svaku narudžbu.

“Moj asortiman je opširan odnosno za svakog po nešto, šta god naručilac zamisli da mu nacrtam trudim se da mu prvo u photoshopu napravim skicu kako bi to izgledalo na drvetu, pa kada mi naručilac potvrdi da mu se sviđa onda tu skicu štampam i precrtavam na drvo. Meni su najomiljenije ikone za rad jer svaka ikona zahtjeva posebnu pažnju pri izradi nije bitno da li je ikona Pravoslavna ili Katolička trudim se da je uradim da bude što priličnija originalu”, objašnjava Mirko.

Osim ikona kod Mirka možemo pronaći: , unikatne zidne satove sa motivom po želji naručioca, čestitke za razne prilike, ukrašene kuhinjske daske i ostale slike različite tematike po željama, a Mirko svoje proizvode opisuje kao unikatne, jedinstvene i poželjne za svako domaćinstvo.

Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave,?

Pa uglavnom stupam u kontakt sa kupcima preko društvenih mreža, da li porukama ili pozivom u glavnom se stekne brz i lagan dogovor, a sto se tiče dostave svoje radove šaljem putem brze pošte unutar cijele BiH a ako je kupac u nekom gradu koji je blizu mog gledam da mu rad uručim i lično.

Inspiracija kod Mirka je nešto što dođe samo po sebi, od želje za nekim novim izazovima, za novim pokušajima da se uradi nešto što se do sad nije radilo. To uzbuđenje kako će na kraju rad ispasti hoće li biti lijepo i slično kaže Mirko da se ne može mjeriti ni sa čim. Za nove kolekcije – novi proizvod priprema se pretražujući društvene mreže gdje uvijek može pronaći nešto što nije uradio pa da uradi dodajući neki svoj pečat, svoju unikatnost i prepoznatljivost.

Ako mu finansijska situacija bude dozvoljavala u narednom periodu planira kupovinu laserske gravirke, proširenje asortimana proizvoda, također planira se još više posvetiti tome da njegovi radovi budu i što originalniji kada su u pitanju portreti i baš baš zahtjevne skice.

Imate li posebne uspjehe u radu do sada koje biste mogli podijeliti sa našim čitaocima?
Pa svi su mi radovi posebni na neki svoj način nemam sad tu baš jedan koji bi mogao da izdvojim ali pokušati ću par: portret Patrijarha Pavla, portret Toše Proeskog, portret Biljane Čekic lika iz serije Dara iz Jasenovca i mnogobrojne ikone.

Možete li nam ukratko opisati ono što osjećate u momentima dok pravite Vaše radove?
Jednom riječju ljubav prema crtanju koja je tu od malih nogu i nekakav poseban mir koji teče tokom crtanja da li olovkom ili u ovom slučaju pirografom.
Poruka za sve osobe koje se bave ručnim radom?
Poruka bi bila da ne odustaju od svojih ciljeva a i da ako je to moguće da spoje ugodno sa korisnim kao sto sam i ja uradio i da uživaju u onom sto rade.

Svi Mirkovi radovi se mogu pogledati na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Leave a Comment