Objavljeno: 28/02/2023 Objavio: admin omentari: 0

Lamija Mujezinović ( 26 ), dolazi nam iz Zenice, Lamija je po struci diplomirani inženjer hemijske tehnologije. Osim ljubavi prema hemiji za sebe kaže da posjeduje i ljubav prema kreativnosti. Uživa u stvaranju nečeg novog i voli da pomjera granice svoje kreativnosti. Lamija se bavi izradom ručnih radova makrame tehnikom koju ona opsisuje kao – Ljubav na prvi ćvor. Lamija je u svom kreativnom radu samouka, njena najveća inspiracija jepodrška i zadovoljstvo kupaca, a naravno i njene porodice.
Lamija je za naš portal napisala jednu lijepu i inspirativnu priču o Ljubavi na prvi ćvor, a njene radove možete pogledati na njenoj Facebook stranici kao i na Instagram profilu.
“Zovem se Lamija Mujezinović. Imam 26 godina. Živim u Zenici. Po struci sam diplomirani inženjer hemijske tehnologije. Trenutno se bavim izradom dekorativnih ručnih radova od macrame konca. Osim ljubavi prema hemiji, koju sam studirala na fakultetu, posjedujem i tu hemiju (ljubav) prema kreativnosti. Mnogo volim detalje, uživam u stvaranju nečega novog, volim unikatnost i volim da pomjeram granice i radim na svom razvoju. A kako odmah po završetku fakulteta nisam imala posao u svojoj struci, pored svega navedenog, to je bio dodatni razlog pokretanja mog malog kreativnog kutka, odnosno stranice pod nazivom Bella macrame.
Ljubav na prvi čvor, ovim bi se riječima ukratko mogla opisati tehnika makrame kojom se izrađuju unikatne dekoracije za dom. Makrame, tehnika vezanja čvorova i njihovog kombinovanja kako bi se dobili željeni motivi i predmeti, sedamdesetih i osamdesetih godina bilo je veliki trend u uređenju doma. Sada doživljava povratak te izgleda ljepše i zanimljivije nego ikada. U svaki dom unijeće dašak romantičnog i razigranog boho stila.
Prije godinu dana sam naučila prve korake u izradi ručnih radova macrame tehnikom. Vezivanje prvih čvorova sam naučila sama, samouka sam. Mnogo sam istraživala o ovoj tehnici rada na raznim stranicama, društevnim mrežama, pratila mnoge tutorijale, istraživala informacije o materijalu…
Ideja i zamisao o macrame proizvodima je bila uzbudljiva sama po sebi, ali sama realizacija tih ideja, kao i svaki početak, nije bila jednostavna. Posebno nije bila jednostavna jer sama macrame tehnika nije bila zastupljena mnogo u našoj zemlji, tako da nisam mogla pronaći neke kurseve, a i sam materijal nije bio mnogo dostupan u našoj zemlji. Moj prvi rad je bio podmetač od macrame konca i moram priznati da sam bila ponosna na njegovu preciznu i tačnu izradu. Očigledno je to bila ljubav na prvi pogled. Kasnije sva ta ljubav i upornost su se isplatili. Vremenom su se pojavili prvi kupci, a kasnije i mnogi drugi, koji su prepoznali trud u mom radu i uživali u njemu.
Na mojoj stranici se mogu pronaći mnogi dekorativni predmeti za Vaše domove i modni dodaci, koji mogu biti veoma unikatan poklon za različite prilike.Dakle, osim sebe možete obradovati i Vama drage osobe nečim drugačijim i posebnim, ali kvalitetnim. Između ostalog izdvajam podmetače različitih veličina i funkcija kao i oblika, potom boho jastučnice, zidne dekoracije, ogledalo sa dekorativnim okvirom, rajfovi za kosu, narukvice, privjesci, vezice za cucle i ukrasne dugice za najmlađe. Dakle, sa mojim proizvodima niko nije zaboravljen, svako može pronaći nešto za sebe, od najmlađih do odraslih.
Posebno moram istaći dva proizvoda, koji su najveći favorit među svim proizvodima, a to su macrame pampasi i veliki ukrasni podmetači za sto. Mnogo njih već sada krase domove kupaca, na šta sam mnogo ponosna. Nevjerovatno je kakvu su pažnju izazvali kod kupaca. Mnogi su se isporučivali, čak i u nekoliko cvjećara.
Šta god izradili tom izvorno orijentalnom tehnikom ručnog rada, izgledaće prelijepo i zanimljivo. Tehnika je vrlo posebna i zato što ne postoji mašinski način replikacije vezova, odnosno čvorova, te spada među rijetke tehnike koje se rade isključivo ručnim putem i jedna je od najstarijih tehnika izrade ručnog rada. Makrame je vrlo kompleksan te se može izrađivati i sa samo najjednostavnijim čvorovima do kompleksnijih radova koji iziskuju znanje i vještinu koju je potrebno uvježbavati. Uz dva osnovna čvora, tu su i složenije varijacije poput krstastih, rebrastih ili valovitih čvorova s kojima se mogu stvarati različiti i uzbudljivi efekti. Takođe je moguće ugraditi perlice ili slične ukrase. Mogućnosti su zaista raznolike i pune kreativnosti.
Bezvremenski stil, unikatnost i jednostavnost su ono što karakteriše makrame proizvode. Konac je glavni akter cijele makrame priče, uglavnom koristim onaj koji je namijenjen za izradu makrame predmeta, te koji se po svojim osobinama razlikuje od standardnih konaca. Fokus su upravo prirodni materijali koji su biorazgradivi i to je jedan od načina na koje možemo pozitivno utjecati na sam okoliš, te povećati svijest o značaju očuvanja istog. Zahtjevnost izrade predmeta makrame tehnikom zavisi od samog proizvoda i njegovih karakteristika, kao što su veličina, vrsta čvorova i slično. Za neke proizvode potrebno je više sati, a za neke i više dana. Svi proizvodi se mogu izraditi u bojama po želji kupaca, a isporuku vršim putem brze pošte, dok je lično preuzimanje moguće u Zenici.
Ono što me motiviše i inspiriše u mom radu jeste podrška i zadovoljstvo kupaca, a naravno prije svega moje porodice. Sama utkana ljubav, iza koje stoji lijepa priča ili razlog izrade narudžbe je ono što me pokreće iznova da pletem stare, a i kreiram nove macrame predmete. Porodica je glavni vjetar u leđa u čitavom procesu stvaranja ovog mog malog biznisa.
Najviše nagovora da pokrenem nešto svoje, imala sam od strane muža, zbog kojeg i sam naziv moje stranice je nastao. U sam naziv moje stranice urezani su inicijali, prva slova naših imena i tako je nastala Bella Macrame. Tako da, sama stranica i proizvodi od početka nose mnogo ljubavi, kako i sam naziv joj to govori-bella (u prevodu nešto lijepo).
Ponosna sam na sami početak mog rada, a ono čemu se nadam i što je u planu jeste svakako daljnje širenje mog rada. Vidim malu i održivu manufakturu za proizvodnju odjevnih i dekorativnih predmeta koja se razvija i raste na organski način, čuva i promovira stare pletačke vještine te ih inkorporira u suvremene i moderne interijere. Također nekada bih voljela imati i same radionice na kojima bih učila i prenosila drugim ljudima vještine macrame tehnike i ljepotu macrame proizvoda.
Pratiti svoje ciljeve, želje i snove je dužnost čovjeka samog prema sebi,a svaki trud i rad se uvijek prepozna i cijeni, a šta ima ljepše od ostavrenih želja i od ostvarenoga sebe, poručila bih za kraj.”

Leave a Comment