Objavljeno: 02/02/2023 Objavio: admin omentari: 0

Merima Čelenka dugi niz godina živi u Prnjavoru. Ona za sebe kaže da je jako kreativna osoba što potvrđuju svi oni koji je poznaju, ali i njen rad. Naime Merimina najveća ljubav s kojom je i započela svoj rad jesu vez i heklanje. Pored njih bavi se dekupažom, izradom torbi, mehlema, krema i sapuna.
Iako veoma uspješna u svom kreativnom poslu Merima nam je skromno rekla da u početku nije mnogo ni razmišljala, ali ni mogla zamisliti da će postići uspjeh koji je danas postigla. Kazala nam je kako je bila svjesna da je kreativni rad u našem društvu stavljen po strani i premalo cijenjen. Sve što je tad, a i što danas radi na kreativnom polju radi s ljubavlju. U svemu tome joj je najvažnija podrška njene porodice i prijatelja.
“Nisam odustajala. Moj moto je „Radite, a vaš trud će se vidjeti“. Svaki posao ako se radi s voljom, iskrenošću i ljubavlju na kraju dođe do pravih ljudi, do onih koji prepoznaju i cijene vaš rad”, kazala nam je na samom početku Merima.
Kod Merime u ponudi možemo pronaći: heklane i vezene radove, zatim torbe koje su se pokazale kao izrazito kvalitetne, kreme, mehleme za zarastanje rana i ekcema, glicerinske sapune koji su dobri za kožu, a uz to su i dekorativni.

Za svoje proizvode Merima je istakla kako svaki priča sam za sebe i da ih njihov kvaliteta najbolje predstavlja.

Za sve one koji se još uvijek nisu upoznali sa njenim radom mi vam sa sigurnošću možemo reći da su kvaliteta i kreativnost najveći adut njenih proizvoda. Trudi se da svaki proizvod pored toga što bude lijep, bude i praktičan i koristan.

Kako su kod svih nas ukusi različiti ponekad se dobije i neki negativan komentar na rad što Merima gleda kao pozitivnu kritiku i trudi se da popravi rad. Jer kako kaže nekada ni ona sama ne vidi što drugi vide te iz tih njihovih kritika izvlači samo ono najbolje, a to je poboljšanje svog rada.

Zašto ste se odlučili za kreativni rad i kako je ukratko izgledao Vaš razvojni put?
Rekla bih da se čovjek ne odlučuje tek tako lahko ili preko noći da se bavi kreativnim radom, već da, na neki način, kreativni rad pronađe nas. Da biste mogli raditi unikatne predmete, važno je da unutar sebe imate osjećaj za to. Moj razvojni put još uvijek traje. Ovaj posao zahtijeva stalno praćenje trendova, novih tehničkih mogućnosti. Traži praćenje ponude i potražnje na tržištu. Ja sam krenula sa vezom i heklanjem, a kasnije sam svoju kreativnost izražavala i kroz druge tehnike i načine stvaranja.

Po čemu je Vaš brend prepoznatljiv i koje proizvode naši čitaoci mogu naći u vašoj ponudi? Kakav je Vaš asortiman proizvoda?
Jednom sam pročitala zanimljivu rečenicu koja mi je često na umu, a kaže da brend nastaje u glavi, a proizvod u fabrici. I to je zaista tako. Svi mi koji se bavimo kreativnim radom, svakom svom proizvodu dajemo svoj pečat koji vremenom postaje naš brend. Voljela bih da, kao što je i do sada, da i u buduće najvažnija stavka prepoznatljivosti mog brenda bude i ostane kvaliteta.

Koji je Vaš proizvod vama omiljeni?
Teško je izdvojiti omiljeni proizvod. Ovo kada kažem, to nije fraza. Svaki proizvod mi bude najdraži sve dok ne napravim novi, pa mi onda on postane draži. Prosto, svaki proizvod sa sobom nosi nešto novo, nešto drugačije. Nosi novu kreativnost i novu unikatnost.

Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada od narudžbe do dostave?
Nijedan put od narudžbe do dostave nije isti. Sve zavisi od proizvoda i koliko vremena zahtijeva izrada istoga. Za izradu torbe mi, na primjer, treba od 7 do 10 dana, a broj dana izrade zavisi od veličine tobe ili samog načina rada. Što se tiče mehlema i krema, taj proces je kraći i zahtijeva nekoliko dana rada.

Šta je Vaša najveća inspiracija u radu uopćeno i kako se pripremate za nove kolekcije?
Smatram da ljubav koju ulažemo tokom rada u nama budi inspiraciju i da inspiracija budi ljubav. Na primjer, tokom samog procesa izrade jedne torbe, ideje same dolaze. Ne radim po uzoru na šeme, već se vodim inspiracijom. Često se početna misao promijeni i nekoliko puta do samog kraja rada, te stoga nijedna torba nije 100% ista, već svaka ima svoju priču.

Imate li posebne uspjehe u radu do sada koje biste mogli podijeliti sa našim čitaocima?
Istakla bih uspjehe na polju dekupaža. Konkretno, izdvojila bih radionice o dekupaž tehnikama sa djecom. Također, prije pandemije sam držala radionice i u Udruženju roditelja djece sa smetnjama u fizičkom i psihičkom razvoju „Neven“ u Prnjavoru. Nedavno sam imala ponudu da održim radionice u jednom vrtiću. Ujedno se mogu pohvaliti i sa uspjehom mojih mehlema koji su se pokazali veoma dobri za zarastanje rana, opekotina i jedne vrste ekcema i suhoće kože prilikom hladnih dana.

Možete li nam ukratko opisati ono što osjećate u momentima dok pravite Vaše radove?
Moj kreativni rad mene opušta. Kada vidim krajnji rezultat, jednostavno imam jednu vrstu zadovoljstva. Osjećam se sretno i ponosno na sebe. Tokom izrade bilo kojeg predmeta osjećam smirenost i opuštenost. Rekla bih da je to jedna vrsta psihoterapije. Mislim da sve osobe koje se bave ovim poslom, osjećaju da ih sama kreativnost opušta i pruža osjećaj zadovoljstva i sreće.

“Voljela bih da svijet prepozna moj rad i da se upozna sa mojim radovima. Smatram da će sam kvaliteta pokazati i uticati na daljnji napredak i da će od kvaliteta zavisiti nastavak mog rada”, istakla je na kraju razgovora ova mlada kreativka, a svim kreativnim ljudima poručila da ne ne odustaju od svojih ideja i da se ne obeshrabre kada im neko uputi negativan komentar na njihov rad.
Merimine radove svi mogu pogledati na Facebook profilu te na Instagram profilu.

Leave a Comment