Objavljeno: 23/03/2022 Objavio: admin omentari: 0

Zove se Lejla Bajrami ima 34 godine. Rođena je i odrasla u Sarajevu. Danas Lejla sa svojim suprugom I sinom živi 150 kilometara daleko od svog Sarajeva, na obali Modračkog jezera,. Po zanimanju je magistar prehrambene tehnologije. Bavi se izradom raznih vrsta poklona za sve generacije. To su uglavnom radovi od slatkiša, od kartona, ručno iscrtan porculan, dekupaž tehnika…
Zašto ste se odlučili za kreativni rad i kako je ukratko izgledao Vaš razvojni put?
Ideja da se počnem baviti ručnim radom traje godinama, možda čak i deceniju, ali za to nisam imala vremena iz više razloga. Međutim, u doba korone svima se život nekako usporio, pa tako i meni i jednostavno sam jedan dan rekla sama sebi da neću više čekati, da moram započeti sa ispunjenjem tih nekih svojih malih snova i planova. Moj prvobitni plan je bila izrada torti od kartona i ja sam počela istraživati i edukovati se na tom polju. Međutim, istražujući o toj vrsti torti naišla sam na slike torti od slatkiša. I to je bila ljubav na prvi pogled! Jednostavno su te torte bile ispunjenje mojih dječjih snova i ja sam morala da počnem sa njihovom izradom što prije, željela sam da svako osjeti radost i oduševljenje koje sam ja osjetila kada sam prvi put ugledala te torte i svi moji dotadašnji planovi za druge radove su odgođeni,sva moja pažnja je bila usmjerena na torte od slatkiša i htjela sam se usavršiti u njihovoj izradi.Vjerujte da sam neki period znala danonoćno istraživati i raditi na usavršavanju tih torti. To je bila prava euforija! Kasnije sam počela izrađivati i torte od kartona,a onda se moj interes proširivao i na druge vrste radova.

Jeste li u momentu kada ste krenuli s ovim poslom imali ideju da ćete postići uspjeh kojim se danas možete pohvaliti? Apsolutno ne. Imala sam jako skromna očekivanja, čak sam mislila da će mi trebati i tri mjeseca da dobijem prvu narudžbu. Međutim, nafaka je ipak bila drugačija. Za tri mjeseca su moji radovi već bili u svim krajevima BiH, a povratne informacije od mojih kupaca su bile iznenađujuće dobre, a to mi je dalo i jak vjetar u leđa. Naravno treba uvijek imati na umu da je ovo ipak hobi i da ne stižem da se ovome posvetim onoliko koliko bih voljela, ali se zaista trudim, najvažnije mi je da održim kvalitetu radova.

Po čemu je Vaš brend prepoznatljiv ?
Od početka želim da moj brend bude poznat po kvalitetu i originalnosti. Jednostavno, ovaj hobi je nešto što volim, i želim da moji radovi imaju snažnu notu originalnosti, da budu odraz mog bića i ličnosti.

Kakav je Vaš asortiman proizvoda? Koji je vama lično omiljeni?
Usprkos tome što je ovo sve hobi, imam prilično širok asortiman proizvoda. Nabrojat ću neke od njih. Bavim se izradom torti od slatkiša raznih vrsta i za djecu i za odrasle, zatim izradom torti od kartona, kutija iznenađenja, ručno iscrtavam porculan, izrađujem table od medijapana s tečnim staklom, izrađujem flowerbox-ove, slatke setove i još dosta toga. Kao što sam već rekla, torte od slatkiša su ono što je kod mene izazvalo najveće interesovanje, a kada su one namijenjene djeci, onda je to za mene posebna radost jer je to djelomično ispunjenje i mojih dječjih snova, tako sam baš ja zamišljala idealan poklon u svom djetinjstvu.

Kada biste proizvode koje imate u ponudi trebali da predstavite u kratkim crtama, šta biste o njima rekli?
To su unikatni ručni radovi u koje je utkano mnogo ljubavi sa namjerom da oduševe I razvesele osobe kojima su namijenjene. U izradi mojih radova jako važnu ulogu ima zadovoljstvo kupca, i to se odražava na cjelokupnu izradu i konačan izgled.

Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave,?
Budući da je ovo ipak hobi na izradu radova se uglavnom čeka nešto duže, mada radim na tome da koliko god mogu skratim dužinu čekanja i da izađem u susret i onim kupcima koji se nisu na vrijeme sjetili naručiti poklon za svoje drage i voljene. Po primitku narudžbe i detaljnog dogovora oko izgleda rada nabavljam materijal koji je neophodan i osmislim izradu rada. Kada dođe red na njegovu izradu, potrudim se i oko najmanjih detalja, upakujem i uslikam završen rad, nakon čega kupcima šaljem slike. Potom slijedi dostava, nekad lična, a nekad preko pošte.

Šta je Vaša najveća inspiracija u radu uopćeno i kako se pripremate za nove kolekcije?
inspiraciju za radove ponajviše pronalazim u pohvalama svojih mušterija, to je baš ono što me tjera da se trudim još više i dam svoj maksimum. Priprema za nove vrste radova ide jako sporo zbog nedostatka vremena, ali malo po malo i to se ostvaruje.

Šta očekujete da ćete postići na poslovnom planu u narednih godinu dana?
Ono što se trudim da ostvarim i što bih jako voljela ostvariti u narednoj godini jeste to da steknem što je moguće više zadovoljnih kupaca. Znači, ne samo kupaca, nego zadovoljnih kupaca, do sada sam i imala samo takve, oni su prava vrijednost i moj cilj. Naravno, tu su i planovi za započinjanje novih vrsta radova, kao i za unaprjeđenje već postojećih.

Imate li posebne uspjehe u radu do sada koje biste mogli podijeliti sa našim čitaocima?
U izradi mojih radova ne vodim se samo za materijalnom koristi, meni je bukvalno čast kada neko izabere baš moj rad, svaki moj rad je jedan mali dio mog života, a posebna mi je čast kada ti moji radovi učestvuju u veoma bitnim životnim trenutcima mojih kupaca. Tako sam imala priliku da preko mojih radova učestvujem čak i u zarukama mojih kupaca, moji radovi su se vezivali i za slike ultrazvuka koje pokazuju trudnoću, kao i za mnoge romantične trenutke u životima mojih kupaca.

Možete li nam ukratko opisati ono što osjećate u momentima dok pravite Vaše radove?
Osjećam smirenost i rasterećenje, a ujedno me uzbuđuje i raduje pomisao na izraz lica I mojih kupaca, kao i osoba kojima je poklon namijenjen, u trenutku kada taj moj rad ugledaju.

Poruka za sve osobe koje se bave ručnim radom?
Volite svoj posao, unesite ljubav u svaki svoj rad, kupci će to prepoznati.

Lejline radove možete vidjeti na njenoj Facebook grupi.

Leave a Comment