Objavljeno: 26/11/2021 Objavio: admin omentari: 0

Makrame tehnika je još jedna od tehnika čija popularnost poslednjih godina polako raste. Zahvaljući internetu i brojnim video i foto tutorijalima, sa ovom sjajnom tehnikom je moguće izraditi home decor predmete, ukrasiti eksterijer, ali i izraditi razne asesoare i nakit. Tehnika vezivanja čvorova (makrame) je jedna od starijih tehnika ručnog rada. Španska reč macramé potiče od arapske migramah (مقرمة), što znači „ukrasne rese“ ili „izvezeni veo“. Ova tehnika je jako posebna, jer ne postoji mašinski način replikacije vezova odnosno čvorova, pa otud spada u rijetke tehnike koje je moguće realizovati isključivo ručnim radom.

Prelijep nakit I asesoare macrame tehnikom izrađuje Amela Hadžimejlić. Amela za sebe kaže da je zaljubljenik u prirodu, vodu, more i sunce, tako da je ljeti najkreativnija i tada sve nove ideje i misli zabilježi na papir.

Amela Hadžimejlić diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na Odsjeku za produkt dizajn, a trenutno pohađa i Master studij na Akademiji. Od malih nogu je voljela da mašta, crta, stvara. Još kao dijete učestvovala je na različitim takmičenjima i osvajala nagrade, tako da možemo reći da se već tada mogao nagovijestiti put kojim je Amela željela da korača dalje.

Prvi dodir sa kreativnošcu imala je samo 3 godine

Amela sa samo 3 godine dobija vodene bojice. To je bio njen prvi susret sa vodenim bojicama. Uzela je kist i počela da slika. Kada je završila, svi su bili iznenađeni njenom slikom koju je vješto izvela, s obzirom da joj je to bio prvi put da koristi vodene boje. Od tada je sve krenulo. Kreativnost je nešto što ju je ispunjavalo još od malih nogu. Voljela je kako nam kaže provoditi sate i sate crtajući i stvarajući.

Želja joj je bila da upiše Srednju školu primijenjenih umjetnosti, a istu je i ostvarila. Nakon toga nastavila je nadograđivati svoje znanje na fakultetu, kako bih mogla živjeti svoje snove.

Pored crtanja i slikanja, počele su da je interesuju i druge tehnike, tehnike oblikovanja i izlaska iz 2D prostora, u 3D. Takav način oblikovanja joj je mogao ponuditi produkt dizajn koji je upisala.

Kad govorimo o Amelinom brendu “Meta Design by Amela” možemo reći da je prepoznatljiv po tome što kroz svoj rad Amela teži da usaglasi dvije suprotne estetske preferencije tradicionalnu i modernu, odnosno da postavi tradicionalne tehnike i zanate u kontekst modernog doba i modernog predmeta. Trenutno je  asortiman  “Meta Design by Amela” Brenda najviše fokusiran na nakit, ali uskoro  Amela planira proširiti  ponudu.

Inspiraciju pronalazi u tradiciji, u starim, ali i na neki način zaboravljenim zanatima poput makrame tehnike i kazandžijskog zanata. Također i sam materijal s kojim radi joj je jedan od motiva inspiracije. Kako kaže kad ga uzme u ruke i počne raditi sa njim, te ispitivati nove mogućnosti, svaki put se javljaju i nove ideje.

Kad pričamo o proizvodima koji čine asortiman “Meta Desing by Amela” Brenda možemo sa sigurnošću reči da je svaki proizvod  poseban na svoj način i svaku kolekciju prati nova priča prikazana kroz fotografije. A u svojoj posljednjoj kolekciji Amela je radila prstenčiće inspirisane morem, šarenilom, slatkišima, odnosno svime onome što donosi dobro raspoloženje i ugodno je oku.

Kada smo Amelu koja kako nam kaže je pitali da nam opiše ono što radi ona je rekla ovako:” Spoj nježnosti i snage. Lagani i elegantni za nošenje, a opet dovoljno snažni i moćni što predstavljaju sami materijali od kojih su izrađeni – metal i čvorovi tehnike macramé”.

Ono čime se Amela zaista može ponositi kad je riječ o njenom brendu je predstavljanje nekih od radova iz njene ponude na I i II internacionalno bijenale radova u Češkoj, te prvoj samostalnoj izložbi koja je održana u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu. Također, ono što je samu Amelu posebno obradovalo jeste što je pjevačica Saška Janković nosila narukvice njenog brenda na Beoviziji – 2019. godine.

Na kraju razgovora Amela nam je rekla da je možda čak i preambiciozno krenula u sve ovo. Mislila je da će uspjeh doći odmah, čim osnuje svoj brend. Ali, naravno to nije bilo baš tako lako. Trebalo je  mnogo vremena, truda, rada i zalaganja da postigne ono što ima danas. Ali ne krije želju za proširenje saradnje sa shopovima širom Bosne i Hercegovine, ali i dalje.

Ameline proizvode možete pogledati na  Facebook stranici – Meta Design by Amela ili na Instagram profilu meta_design17.

Također, možete ih pronaći i u Concept Store Kutcha u Sarajevu, kao i u TJT studiju gdje je izložena posebna kolekcija crnog i bijelog nakita.

Leave a Comment