Objavljeno: 02/12/2021 Objavio: admin omentari: 0

Potrebno je imati šemu, hamer, plišni karton ili plišnu tapetu nalijepljenu na karton, iglu za pravljenje rupica, iglu za vez i selotejp i naravno zlatni konac koji je najviše odgovoran za ljepotu veza.

Karton izrezujemo prema veličini šeme koju potom lagano zalijepimo da se ne miče dok pravimo rupice kroz koje se poslije provlači konac. Kad je gotovo, šema se skida i počinje se vesti.

Amira Jahić (60) porijeklom iz Bugojna. Udata i živi u Livnu od 1986. Sebe opisuje kao tvrdoglavu, upornu, iskrenu, voljnu pomoći kako kome može, te druželjubivu osobu. Glavna preokupacija joj je izrada levhi tehnikom Pick Point mada se tu nađe i poneki rad na foliji, pletene ili vezene stvarčice.

Amira je članica i aktivistica u Udruženju žena MIZ Livno od samog osnivanja, te podržava i sudjeluje u svim edukativnim aktivnostima. Polaznica je Škole Kur’ana, Škole islama.

Sklonost prema ručnim radovima i umjetnosti se razvija još od osnovne škole – vez, slikanje, poslije pletenje i šivenje.

Amiru je zadesio jedan nemili događaj koji je zapravo na jedan način i “krivac” što danas možemo sa oduševljenjem uživati u onome što ona radi. A evo šta nam je Amira o tome ispričala:”Desilo se da sam imala udes i prilikom toga zadobila težu povredu kičme, a ubrzo nakon toga slijedi dijagnoza reumatoidni artritis. Nesposobna za bilo šta teže i zahtjevnije “lijek” pronalazim u pletenju i vezu. To me održavalo da ne “potonem” psihički. Negdje u tom periodu počinjem pohađati i Školu Islama i Kur’ana To je ujedno bila i motivacija da nastavim raditi više, bolje i pokušam uraditi prvu levhu za koju sam sama napravila šemu. E tad se susrećem sa jednim novim izazovom, treba znati pročitati kaligrafske kompozicije i njihovo značenje što dovodi do toga da se prihvatim učenja Arapskog jezika. Samim tim što razumijem ono što radim isto prevazilazi pojmove hobi, biznis i prelazi u vrstu ibadeta jer se po ne znam koliko puta prouči isto”.

Reakcije Amirinih ukućana, okoline i prijatelja su uvijek bile i ostale pozitivne, ohrabrujuće. Naravno Amira ističe da je ona neko ko zaista prihvata i konstruktivne kritike.

Ono što izlazi iz njene radionice opisuje kao unikatne ručno rađene levhe koje nekad uradi po svom izboru, a nekad po želji naručioca koji može birati sve – boju podloge, konca, okvir. Sve i kad bih htjela nemoguće je uraditi 2 identične levhe, svaka je drugačija bez obzira što je šema ista.

Najveću inspiraciju pronalazi u ljepoti tako ispisanih i Kur’anskhi ajeta ili kratkih hadisa. Dok ispisuje slovo po slovo razmišlja o značenju ajeta, o vremenu i okolnostima u kojima se nešto dešavalo, jednostavno se kako kaže isključi iz svega drugoga.

Na kraju razgovora sa Amirom ona je poslala poruku svima Vama koji pratite njen rad, a I rad našeg portala, a ona glasi:”U ono što radite uložite sebe , svoje osjećaje da bi rad bio vrhunski. Tu nema mjesta onome – radim da bih uradio. I na kraju, cijenite svoj rad. Neko je možda zaslužio da mu poklonite, ali kod prodaje ne potcjenjujte svoj trud i rad”.

Njeni  radovi se mogu pogledati na facebook stranici Zlatovez AJAH.

Leave a Comment