Objavljeno: 14/04/2023 Objavio: admin omentari: 0

Poklanjanje ima dugu historiju i može se reći da je staro koliko i čovječanstvo. Poklanjanje se smatra znakom pažnje i prijateljstva. Danas je noćna mora izabrati pravi poklon. Treba razmisliti o tome šta druga osoba voli. Što vam je neko draži postaje teže izabrati neki dobar poklon iz godine u godinu.
Zato smo mi tu i već godinu ipol dana svakodnevno objavljujemo unikatne radove koji su idealan poklon za sve prilike.
Danas vas donosimo priču o brendu “Drveni predmeti Žirović – obrt za izradu drvenih predmeta” kojima je važan kvalitet samog poklona, kao i njegova izrade. U njihovom asortimanu nalazi se veliki broj unikatnih poklona od drveta, a iza ovog brenda stoji pedesetogodišnji Ivan Žirović iz Velike Gorice kod Zagreba.
Obradom drveta Ivan se bavi već 23 godine. U početku je izrađivao neke jednostavne predmete da bi se kasnije upustio u izradu složenijih predmeta kao što je namještaj.
“Svi koji se odluče baviti bilo kakvim ručnim/kreativnim radom, bi trebali to objeručke, bez straha i zadrški prigrliti. Sav naknadni razvoj i uspjeh će doći s vremenom i iskustvom. To uvijek bude od drugih ljudi prepoznato. Čak i ako to radite samo za sebe, bez ikakve financijske koristi, to zadovoljstvo planiranja vlastitim umom i izrade nečega svojim rukama je velika pobjeda”, poručio je Ivan, a šta je to još napisao o sebi, i svom biznisu možete pročitati u njegovoj priči koju je poslao za naš portal
“Zovem se Ivan Žirović, imam 50 godina, iz Velike Gorice (Zagreb, Hrvatska) sam. Završio sam Fakultet prometnih znanosti Zagreb, uključujući postdiplomski studij te imam zvanje magistra zračnog prometa. Radim već 25 godina na Zračnoj luci Zagreb u Cargo službi.
Obradom drveta sam se počeo baviti iz hobija prije 23 godine (oko 2000. godine), nakon zaposlenja, kada sam pomalo mogao skupljati (kupovati) potreban alat i hobi strojeve. U tome sam bio potpuno samouk, bez ikakve formalne stolarske naobrazbe. Izvor informacija su bili stručni časopisi, knjige, brošure, početak internetskih informacija na raspolaganju te poneki savjet od susjeda stolara. Sve se svodilo na samostalan rad, po principu pokušaja i pogrešaka te učenja u hodu, iz vlastite prakse.
U početku su to bili neki jednostavni predmeti koji su mi trebali u vlastitom životu, u i oko kuće. Kasnije sam se upustio i u izradu namještaja (kreveti, stolovi, police, ormari i kuhinje) od iverala. To sam radio uglavnom samo za prijatelje i rodbinu te se i tu svaka zarada iskoristila za kupnju sve boljih alata i strojeva.
U kasnijoj fazi sam počeo neke strojeve, pomoćni alat i razne šablone izrađivati sam, s obzirom da ih na našem lokalnom tržištu nije bilo na raspolaganju.
Time sam zaokružio nabavku svih potrebnih alata i strojeva te sam se, prestankom izrade namještaja od iverala (iverica) potpuno prebacio na izradu isključivo drvenih predmeta, manje do srednje veličine.
Kreiranjem Facebook i Instagram profila te objavljivanjem radova, naglo je porastao i interes za iste.
Kako bi izbjegao eventualne prijave zbog nelegalnog rada i prodaje, odlučio sam svoj dugogodišnji hobi staviti u zakonske okvire te otvoriti obrt. S obzirom da nisam imao nikakvu formalnu stolarsku naobrazbu, za otvaranje obrta, morao sam pri Hrvatskoj obrtničkoj komori položiti ispit za zvanje Drvogalanterista. Nakon položenog ispita, 2019. godine otvorio sam obrt : “Drveni predmeti Žirović – obrt za izradu drvenih predmeta”.
Obrt je baziran na izradi manjih do srednje velikih drvenih predmeta od svih vrsta drva, domaćih i egzota. Specifičnost obrta je da sve izrađujem isključivo po želji i narudžbi, pojedinačno, u manjim količinama ili većim serijama. Ništa ne izrađujem za zalihe, za eventualnu kasniju prodaju. Time sam osigurao raznolikost posla i narudžbi, ne ograničavajući se samo na izradu i prodaju uvijek iste stvari.
To je samo po sebi izazovnije, zanimljivije, jer uvijek moram iznova smišljati kako nešto napraviti te nikad nije dosadno ili monotono. Promatrajući tržište, zahtjeve ljudi, shvatio sam da je ovakav način jedinstven jer stolari koji rade uobičajene stvari : prozore, vrata, stepeništa, namještaj i sl. nemaju vremena niti im je isplativo baviti se izradom manjih predmeta, vanserijski te je kod njih neke stvari nemoguće naručiti.
S druge strane, poplava kineske robe niske cijene, ali sumnjive kvalitete, okrenula je tržište prema potražnji kvalitetnijih domaćih proizvoda, bez obzira na cijenu.
Za mene ta niska cijena istočnjačkih proizvoda nije bila nikakva prepreka niti konkurencija.  Ja sam svoje cijene formirao bez obzira na njih, po principu – tko nešto treba, platit će ili neće. Moji predmeti su na neki način unikati, svaki za sebe pa cijena i ne može biti kao kod masovne industrijske proizvodnje. Iz istog razloga ne radim zalihe, već konkretna narudžba uvijek osigurava i sigurnu prodaju.
S obzirom da je obrt samo dodatni posao, uz moj redovan posao i zvanje, uvijek je utrka za slobodnim vremenom, kojega nikad dosta, kako bi se posvetio izradi drvenih predmeta i realizaciji narudžbi.
Za obradu drva općenito sam se odlučio jer je to bio izvrstan način kako osloboditi svoju kreativnost, razvijati motoriku, planiranje, kombinatoriku, mjere/izračune i sl. U odnosu na redovan posao, ovo je više kao opuštanje i ne doživljavam to kao pravi rad. Naravno, ako pritom imate i neku financijsku korist, tim bolje.
Od prvih drvodjeljskih koraka nisam niti sanjao, niti planirao da će hobi prerasti u dodatan legalan posao i da će biti takav veliki interes ljudi. Pogotovo nakon otvaranja profila na društvenim mrežama, dostupnosti besplatne reklame preko njih i mogućnosti samoprezentacije prema širokom tržištu.
Moje radove, preko 400 raznih objava, možete  vidjeti na specijaliziranoj internacionalnoj stranici za drvene predmete Lumberjocks zatim na Craftisian te na društvenim mrežama, Facebook stranica, Facebook profil i Instagram.
Narudžbe se ostvaruju preko poruka na Facebook, Instagram, Whats App ili SMS. Manje narudžbe ne treba platiti unaprijed, već se plaća po izradi, prije slanja poštom ili preuzimanja. Kod većih narudžbi, plaća se unaprijed dio ili cijeli traženi iznos, na žiro račun obrta isključivo. Za uslugu/izrađen predmet, nakon uplate uvijek izdajem račun koji mogu dati osobno ili pošaljem e-mail-om. Predmeti se, ovisno o veličini i udaljenosti, mogu preuzeti osobno kod mene ili ih šaljem HP-om, GLS-om ili preko kioska Tiska.
Ono što je zanimljivo kod narudžbi je to da po željama naručioca, ja uvijek mogu dodati neki svoj kreativni element ili savjetom usmjeriti prema konačnom izgledu i realizaciji traženog predmeta.
Posao je, s obzirom na raspoloživo vrijeme zbog osnovnog posla, na odličnoj razini. Financijski ne ovisim o obrtu pa mogu opušteno to raditi bez većih stresova i brige o zaradi. Meni je to i dalje samo hobi, koji me u potpunosti ispunjava i kreativno opušta. Ne planiram ništa više od toga, jer nema niti potrebe.
Najvećim uspjehom bavljenja obradom drva smatram povremenu suradnju s nekim poslovnim subjektima – proizvođačima hrane, restoranima i sl. te neki manji obrti i kućne radinosti koji su postali stalni korisnici mojih usluga. Naravno i preporuka privatnih korisnika dalje je uvijek veliko zadovoljstvo.”. 

lumberjocks
craftisian

Leave a Comment