Objavljeno: 11/01/2024 Objavio: admin omentari: 0

Dženana Kubat ima 34 godine. Rođena je u Bugojnu gdje je završila srednju školu, smjer ekonomski tehničar. Za sebe kaže da je kao osoba veoma odgovorna, poštena, pravedna tvrdoglava i kreativna. Osim ručnog rada, opuštaju ju je duge šetnje te boravak na mjestima kraj rijeke. Za svoj rad kaže da je prepoznatljiv po tome što kroz svoj rad forsira kvalitetu I unikatnost. Kako kaže uradi to treba il nikako, a to kako treba je onda kada je prvo zadovoljna ona, a zatim i osoba za koju radi. Danas Dženana sa svojom porodicom živi u Zenici, a kako ispoljava sviju kreativnost možete pročitati u priči koju je poslala za naš portal.
“Zovem se Dženana Kubat. Imam 34 godine. Živim u Zenici. Majka sam dvoje djece. Svoje slobodno vrijeme provodim heklajući i praveći razne ukrase. Heklanje mi je ipak najdraže. Još kao djevojčica sam pokušavala heklati i plesti.Tad to i nije bilo nešto, ali vremenom je bilo sve bolje i bolje.
Naučila sam heklati razne stvari: pape za djecu i odrasle, rukavice, šalove, trake za glavu, pa čak i lutke. U početku je to bilo samo hobi, a kasnije sam te svoje radove počela i prodavati. Nisam se baš nadala prodaji, većinom sam to heklala i pravila za sebe. Ipak su se moji radovi dopali i drugima pa sam ih počela prodavati i raditi po narudžbi. Pravila sam razne ukrase od Eva gume, od štapića, razne važne, cvijeće, pa čak i bicikla.
Moja najveća ljubav je heklanje i pape. Prije sam ih plela, a sad heklam, jer mi za heklanje treba puno manje vremena. Pape su heklane od vunica raznih boja, đonove kupim po veličini tako da se pape raznih brojeva. Ukrasim po želji. Ukrašavanje mi je najdraži dio posla. Heklam za djecu i odrasle. Pape su perive na 30-40 stepeni.
Neke ideje su moje, a neke uzmem sa interneta. Radim i po narudžbi, boja po želji, kao i neki detalji koje kupac želi. Kad nemam narudžbi, pravim zalihe koje se naravno prodaju.
Najviše narudžbi imam u zimskom periodu, jer se pape tada i nose. Kupac odredi boju, a ja se potrudim da budu što ljepše i da su kupci zadovoljni. Pored papa heklam i rukavice na koje većinom detalje izvezem. Krenulo je kao hobi, zarade ima. Nadam se da će u skorije vrijeme biti više narudžbe jer nam dolaze hladniji dani, a moje pape ne da su veoma tople, već i lijepo izgledaju no nogama.
Meni je heklanje hobi i opuštanje i zabava, pogotovo kad nađem neku ideju da neta. Bude naravno i grešaka porenja pa heklam ja ispočetka ali to mi uopće ne predstavlja problem, već mi je to izazov da se potrudim da izgleda baš kao sa slike. Većinom heklam kad sam sama, sve svoje slobodno vrijeme provodim tako..
Svim ljudima koji žele da odmore od svakodnevice i od stresa, toplo preporučujem da se upuste u ovaj hobi koji će ih odmoriti imat će svoje radove od kojih će vremenom moći i da zarade”.
Radove koje radi s ljubavi i predanošću možete pogledati na Dženaninoj Facebook stranici.